10 trükk, amelyek nagyban megkönnyítik az iPhone használatát

Összegyűjtöttünk egy csokornyi válogatást azokból a rejtett funkciókból, amelyeket kevesen ismernek, pedig rendkívül hasznosak.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 olyan tippet és trükköt, amelyek jelentősen megkönnyíthetik az iPhone használatát, a felhasználók többsége mégsem tud róluk. 

1. A Koppintás hátul funkció beállítása

A Beálllítások > Kisegítő lehetőségekÉrintés menüpont legalsó eleme a Koppintás hátul funkció, amelynek segítségével különféle műveletek rendelhetők az iPhone hátlapjának dupla vagy tripla koppintásához. Ilyen lehet többek között az appváltó, a főképernyőre ugrás, a hangerő állítása vagy akár a zseblámpa bekapcsolása, a gyakran használt funkciók közül egy-egyet tehát érdemes lehet itt beállítani, hogy a korábbinál gyorsabban férjünk hozzájuk.

iPhone tippek: koppintás hátul 

2. A rejtett trackpad használata

Sokan nem tudják, de az iPhone virtuális billentyűzete trackpadként is funkcionál. Ehhez a szóköz gombot kell nyomva tartani, az emblémák ilyenkor eltűnnek, az ujjunk mozgatásával pedig könnyedén tudjuk vezérelni a kurzort, ami például a begépelt szöveg javításakor lehet nagyon hasznos. 

3. Gyors váltás a számokról a betűkre

A jobb helykihasználás miatt a virtuális billentyűzeten a számok és a szimbólumok alapértelmezésben nem jelennek meg, azok beírásához először meg kell nyomni a bal alsó sarokban lévő 123 gombot, aminek következtében a billentyűzet nézetet vált. Ilyenkor ezen a felületen gépelhetünk, majd az 123 helyén megjelenő ABC gombbal válthatunk vissza a betűs nézetre. Ha azonban csak egy darab számot vagy szimbólumot szeretnénk beírni, a visszaváltást megspórolhatjuk magunknak, ha az 123 gomb megnyomása után nem emeljük fel az ujjunkat, csak átcsúsztatjuk a kívánt számra vagy karakterre: annak beírása után ebben az esetben a nézet magától visszaáll a betűsre. 

4. Az utolsó szám törlése a számológépben

Számológépben nincs dedikált gomb a legutolsó beírt karakter törlésére, de ez nem azt jelenti, hogy csak a teljes beírt számsort törölhetjük a C gomb megnyomásával: ha a képernyő felső részén az ujjunkat jobbról balra vagy balról jobbra mozgatjuk, törölhetjük a legutolsó beírt számot. 

iPhone tippek: számológép

5. Az alkalmazások értékelésere vonatkozó ablak kikapcsolása

Akik gyakran telepítenek különféle alkalmazásokat és játékokat, tapasztalhatják, hogy a futtatás után felugrik egy ablak, ami az adott szoftver értékelésére bátorít. Amennyiben ezt valaki nem szeretné látni, a Beállítások > App Store menüpontban az Appértékelések és vélemények funkciót kikapcsolhatja, így többet nem fog találkozni a felugró ablakokkal. 

6. Gyors videó készítése

Előfordulhat, hogy valamiről nagyon gyorsan szeretnénk videót készíteni, ebben az esetben pedig még az is komoly időveszteség lehet, hogy a Kamera alkalmazást megnyitva az alapértelmezett Fotó módról átváltunk a Videóra. Ezt azonban nem is feltétlenül kell megtenni, az alkalmazás megnyitása után az alul középen lévő szürke kört, az expozíciós gombot jobbra elhúzva egyből videófelvételt készíthetünk. 

7. Időzítő gyors beállítása

Rengetegen nem használják a képernyő jobb felső sarkából lehúzható Vezérlőközpont funkciót, pedig innen rengeteg alapvető funkciót pár érintéssel el lehet érni. Az egyébként teljes mértékben személyre szabható felületről elérhető az Időzítő is, amelynek nyomvatartása esetén egy gyors felület ugrik fel, ahol egy mozdulattal be lehet állítani 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15, 20, 30 és 45 perces, valamint 1 és 2 órás időzítéseket. 

iPhone trükkök: időzítő gyors beállítása

8. Fotószerkesztések másolása

Az iOS operációs rendszer képnézegetője egy kiváló képszerkesztő is, rengetegen használják ezt a funkciót. Azt viszont sokan nem tudják, hogy amennyiben több fotót is ugyanazon a módon szeretnének szerkeszteni, a beállítások másolhatók. Ehhez a jobb felső sarokban lévő ... gombot kell megnyomni, majd a Szerkesztések másolása után a következő képnél elég az ugyanitt található Szerkesztések beillesztése menüpontot kiválasztani. 

9. Egy lista tetejére görgetés

Egy weboldal böngészésekor probléma lehet, hogy viszonylag sok ujjmozdulatot igényel a felül található menüig történő visszagörgetés. Szerencsére az újabb iPhone-ok esetében ezt nem is kell megtenni, elég a notch melletti területre kattintani, ami lehet a baloldalt található óra, vagy a jobboldalt található ikonsor is. A módszer működik a különféle dokumentumoknál is. 

10. Precíz hangerőállítás

A hangerő állítása egy iPhone-on nem egy összetett feladat, elég ugyanis megnyomni valamelyik hangerőszabályzó gombot: ennek eredményeként egy 16 lépcsős skálán tudjuk szabályozni a hangosságot. Lehetőség van azonban finomabb beállításra is, ha ugyanis a fizikai gomb megnyomása után megérintjük a hangerősávot, az ujjunkkal ennél precízebben is szabályozhatjuk a dolgot.