A rejtélyes Egyéb kategória az iPhone tárhelyeden

Akárhányszor csekkolod az iPhone tárhelyedet mindig arra jutsz, hogy az Egyéb kategória, habár csendesen és abszolút nem feltűnően, de elfoglalja a legtöbb helyet? Nézzük csak meg közelebbről, illetve azt is, hogyan lehet lefaragni belőle.

Valószínűleg te is szembesültél már a következő bosszantó helyzetek valamelyikével: csak a legújabb iOS verziót szeretted volna letölteni és telepíteni, néhány videót készíteni vagy leszedni egy nagyobb appot App Store-ból, amit az egyik haverod ajánlott – amikor is az iPhone-od udvariasan közli, hogy betelt a tárhelyed. Mintha valami természeti törvény lenne, hogy bármekkora is a tárhelyeden, egy bizonyos ponton sosem elég – és azon a bizonyos ponton elég kellemetlen tud lenni.

Mindenesetre ilyenkor természetes reakció, hogy elvándorolsz a Beállításokba, rákoppintasz az Általános menüre, majd az iPhone tárhely fülre és megnézed, melyik kategória a bűnös. Minden bizonnyal a rejtélyes szürke Egyéb kategória lesz túlnyomó többségben. Nézzük meg mik is tartoznak ebbe a kategóriába és hogyan csökkentheted a méretét.

Kategóriák az iPhone tárhelyeden

Az olyan ismertebb kategóriákon kívül, mint például a Fotók, Alkalmazások, Üzenetek és Mail egy úgynevezett Egyéb kategória és helyet kapott az iPhone tárhelyeden, ami olykor kimagaslóan nagy helyet foglal. Néha csak pár gigabájtról van szó, de ha mondjuk 10 fölé megy akkor mindenképp ideje közbelépned.

Az Egyéb kategória rendkívül nagy és változatos: magában foglalja a rendszerfájlokat, cache-eket, Siri hangokat (ha esetleg több Siri hangot is letöltöttél), bejelentkezéseket, updateket és még sok más dolgot. Számos esetben azzal fogyasztod a legtöbb helyet ha zenét vagy videót streamelsz. Mivel a streamek a zavartalan lejátszás érdekében rendkívül sok ideignelenes tárhelyet foglalnak, ezek is automatikusan az Egyéb kategóriába kerülnek. A Safari cache pedig szintén elég nagy számban fordulnak elő. Ha sok üzenetet szoktál küldeni, melyek akár fotókat és videókat is tartalmaznak, akkor szintén számíthatsz arra, hogy hamar meg fog telni a tárhelyed.

Nem számít milyen nagy tárhellyel rendelkezel, erősen ajánlott, hogy alkalmanként felszabadítsd, ennek megoldására pedig természetesen találsz javaslatokat az iPhone tárhely menüben. Ha engedélyezed a ‘Nem használt alkalmazások automatikus eltávolítása’ opciót, az iOS rendszere automatikusan eltávolítja a nem használt alkalmazásokat, amikor kevés a tárhely. Az iCloud Fotók opció engedélyezésével a rendszer automatikusan feltölti a fotóidat és videóidat az iCloudba, így nem foglalnak felesleges helyet a telefonodon és bármelyik készülékeden meg tudod őket nézni. A ‘Nemrég törölt’ album kiürítésével is könnyedén szabadíthatsz fel helyet, de valószínűleg nem ezen fog múlni a tárhely kérdés.

Hogyan csökkentheted az Egyéb kategóriát?

Noha nem tudod teljesen kitörölni, mindenképp tudod csökkenteni az Egyéb kategória méretét. Először is ki kell törölnöd a Safariban rejtegetett adatokat. Ehhez:

  • Nyisd meg a Beállításokat, majd menj a Safari menübe
  • Válaszd ki az Előzmények és webhelyadatok törlése opciót
  • A felugró ablakon erősítsd meg a törlést

Ezzel az opcióval az összes előzményedet törölni tudod, beleértve a sütiket és egyéb webhely adatokat is.

Van azonban egy másik megoldás is, amit az Üzenetek alkalmazásban érhetsz el. A kivitelezés pedig nem is lehetne egyszerűbb:

  • Nyisd meg a Beállításokat, és menj az Üzenetek menübe
  • Lapozz az Üzenetelőzmények szekcióig
  • Koppints az Üzenetek megtartása opcióra. Alapértelmezettként az ‘Örökre’ beállítást láthatod
  • Itt viszont lecsökkentheted ezt az értéket 1 évre vagy akár 30 napra is

Ezzel a megoldással könnyedén csökkentheted az Üzenetek alkalmazásban felgyülemlett adatokat. Utolsó lépésként menj vissza az iPhone tárhely menübe és nézd végig az alkalmazások listáját. A legtöbb alkalmazás olyan adatokat tárol, melyek az Alkalmazások kategóriába kerülnek, de néhány tartalmaz olyat, melyek az Egyéb kategóriába esnek. Ha például a Podcast alkalmazást több gigabájtnyi helyet foglal el, valószínűleg a felgyülemlett ideiglenes adat miatt van. Ha kitöröld az alkalmazást és újra letöltöd, akkor azok is automatikusan törlésre kerülnek és így csökkentheted az Egyéb kategória méretét.

Egy radikális megoldás – Backup és visszaállítás az iTunesban

Kipróbáltad a fent említett opciókat, eltávolítottad az összes nem kívánt cachet számos alkalmazásból, de az Egyéb kategória még mindig túl sok helyet foglal el? Nos, erre is van egy úgynevezett nukleáris megoldás – iPhone backup és visszaállítás. Ezzel a módszerrel tuti, hogy az abszolút minimumra fogod csökkenteni az Egyéb kategóriát.

A backuphoz mindenképp csatalkoztatnod kell az iPhone-odat a Mac készülékedhez. Ezután csak az alábbi lépéseket kell követned:

  • Nyisd meg az iTunest a Maceden
  • Ha kéri a rendszer, használd a Face ID-t, Touch ID-t vagy jelkódot az azonosításhoz
  • Kattints az iPhone ikonra a bal felső sarokban
  • A Biztonsági mentések menüben válaszd ki az ‘Ez a számítógép’ opciót
  • Ha a jelszavakat és egészségi adatokat is mentenei szeretnéd, pipáld ki az ‘iPhone biztonsági mentés titkosítása’ opciót
  • Végül kattints a Biztonsági mentés opcióra

Ha megtörtént a biztonsági mentés, válaszd le az iPhone-t a Macről és állítsd vissza.

Ehhez:

  • Nyisd meg a Beállításokat és menj az Általános fülre
  • Lapozz le az ‘Alaphelyzetbe állítás’ opcióig
  • Majd koppints az ‘Összes tartalom, beállítás törlése’ opcióra

Így visszaállíthatod a készülékedet az eredeti állapotra, mintha csak a dobozból vetted volna ki. Az újraindítás megkezdtével csatlakoztasd a Macedhez és ügyelj arra, hogy meg legyen nyitva az iTunes. Kövesd az utasításokat, melyekkel visszaállíthatod az iPhone-t a legutóbbi biztonsági mentésből. Habár ez a megoldás több időt és energiát igényel, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy lefaragj az Egyéb kategória méretéből. Ha a fentiek szerint haladtál, teljesen a minimumra csökkentetted a rejtélyes kategóriát.