Születésnapos Apple Music, most 4 hónapig ingyen!

Az Apple Music-al 60 millió dalt élvezhetsz reklámok nélkül, bármelyik okoseszközödön. Az iSTYLE jóvoltából ráadásul új felhasználóként most 4 hónapig ingyen élvezheted a szolgáltatást.

Hosszú út vezetett ideáig, de ma már kijelenthetjük, hogy az Apple a második legtöbb fizetős felhasználóval rendelkező zene streaming szolgáltató. Annak ellenére, hogy az IT óriás már az elejétől kezdve részt vett a digitális zeneipar forradalmasításában, streaming szolgáltatása, az Apple Music még csak most tölti ötödik születésnapját. Az iPod 2001-es bejelentése ugyanis nemcsak az iPhone hatalmas sikerének, de a jelenkor zenehallgatási szolgáltatásainak is alapul szolgált. Születésnapja alkalmából vegyük hát szemügyre, hogy mit sikerült elérnie az Apple Musicnak eddig és ünnepeljünk közösen 4 hónapnyi ingyen próbaidővel. *

A kezdet

Az Apple zene streaming szolgáltatása 2015. június 30.-án indult útjára és rögtön olyan óriásokkal kellett felvegye a versenyt, mint a már akkor 75 millió felhasználóval rendelkező Spotify vagy a 2007-ben indult Deezer. A korábbi iTunes Radio és a Beats Music összeolvadásával létrejött Apple Music viszont jó helyzetben volt, hiszen egy olyan erős célközönséggel rendelkezett az iPhone és Mac felhasználók révén, amilyennel talán egyik másik konkurens sem.

Az előzetes számítások pedig beigazolódtak, 2016 januárjában a Fortune jelentése szerint az Apple Music elérte a 10 millió fizetős felhasználót. Ez az Apple-nek mindössze 6 hónap alatt sikerült, ami nem kis eredmény, hiszen a Spotify-nak például 6 évébe telt. A szolgáltatást folyamatosan csiszolták az évek alatt, az előfizetők száma pedig egyre csak nőtt. A tavalyi év végére a szolgáltatás előfizetőinek száma pedig már meghaladta a 68 milliót. Ez ugyan még mindig elmarad a Spotify 100 milliós felhasználói bázisától, de a svédekkel ellentétben az Apple szolgáltatás fronton egyenesen bankot robbant az utóbbi években, úgyhogy az ő jövőjük fényesebbnek tűnik. Az Apple Music jelenleg több mint 60 millió dalnak ad otthont, ami jócskán a konkurens fölé emeli a gyűjteményét, hiszen a Spotify a legutóbbi jelentése alapján csak 50 millió zeneszámmal rendelkezik.

Összességében tehát azt kell mondjuk, hogy nem áll rosszul a szülinapos Apple Music. Valószínűleg nem véletlenül választják már most 68 millióan a szolgáltatást, de azért vegyük szemügyre, hogy mi mindent is kapunk pontosan a pénzünkért.

Beats 1

Az Apple Music számomra egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy nem csak algoritmusok, hanem emberek által összeállított műsorokat és lejátszási listákat is kínál. Sőt, igen nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy az alkalmazásban megjelenő kiemelt tartalmakat a színfalak mögött dolgozó munkatársak személyesen állítsák össze.

A szolgáltatás legegyedibb funkciója azonban kétségkívül a Beats 1, egy kizárólag az Apple Music-on elérhető internetes rádiócsatorna, mely a hét minden napján, a nap 24 órájában folyamatosan sugározza adását. Az élő műsort a Los Angeles-ben, New York-ban és London-ban található stúdiókból felváltva sugározzák, ezzel is folyamatosan garantálva a változatosságot. A műsort DJ-k által összeállított listákkal, valamint számos különleges show-val kísérik, amelyeket néha maguk a művészek keltenek életre.

Ha már a rádióknál járunk, az iOS 13 debütálása óta az Apple Music több mint 100 000 élő rádióállomást támogat a világ minden tájáról. Ha megkéred Siri-t, akkor gond nélkül befogja a kedvenc helyi rádióadódat is. Próbáld csak ki.

Használd bármelyik eszközödön, otthon vagy akár az autóban

Amennyiben iOS eszközt használsz, úgy az Apple Music már így is az alapértelmezett zenelejátszó a készülékeden. Az iOS platformon felül az Apple Music azonban az összes Apple eszközön elérhető, beleértve az iPadet, Apple Watchot, AppleTV-t, a Mac-et és a nálunk egyelőre sajnos nem kapható HomePod-ot is. Az alkalmazás kompatibilis az Apple CarPlay platformjával is, így az autóban is könnyedén használhatod.

Nem meglepő módon az alkalmazás azon kevés Apple app közé tartozik, mely az Apple ökoszisztémán kívül is működik. Használhatod PC-n az iTunes segítségével vagy akár közvetlen böngészőből, illetve Android platformon is elérhető, azonban ehhez először le kell töltened az apport a Google Play áruházból. Az alkalmazás felépítése és a navigáció szinte azonos a két platformon, az egyetlen különbséget a kereső mező pozíciója jelenti, mely Androidon a jobb felső sarokban lebegve található, míg iOS-en az alsó menüsor része.

Az alkalmazás felhasználói felülete alapvetően 4 részre oszlik, melyeket az előbb is említett alsó menüsorból tudunk elérni. A „Library” tartalmazza az összes zenédet, mely tulajdonképpen egy személyes válogatás azokból a számokból, melyeket kedveltél vagy lementettél. Ha zenehallgatás közben megtetszik egy szám, akkor egész egyszerűen csak rá kell nyomnod az 3 ki pöttyre a cím mellett, majd az „Add to Library +” gombra és az máris bekerül a Library-be. A zenetáradban való navigálás pedig egészen intuitív, tulajdonképpen a korábbi iTunes alapjaira épül az elrendezés, így akár ismerősnek is hathat. Ezen a felületen találhatod meg a legutóbb hozzáadott zenéidet is, így nem kell hosszan keresgélned, ha ott folytatnád, ahol abbahagytad. Az itt létrehozott lejátszási listákat pedig könnyedén megoszthatod a barátaiddal és családtagjaiddal.

Naponta frissülő, válogatott lejátszási listák

A következő szekció a „For You” és a dolgok itt vállnak igazán érdekessé hiszen, ha új zenék után kutatsz, akkor javarészt itt töltöd majd az időd. Az Apple Music hátterében okos algoritmusok működnek, így a zenehallgatási szokásaid alapján, az ízlésednek megfelelő előadókat, zeneszámokat és lejátszási listákat fog tudni ajánlani a program. Itt is megtalálhatjuk a legutóbb lejátszott zenéket, lejjebb görgetve pedig zenei stílusokra, korábban hallgatott listákra és előadókra reflektálva kapunk különböző ajánlásokat.

A következő a „Browse” fül, ami egyben az alkalmazás nyitólapja is, tehát valójában rögtön itt kezdünk az app megnyitását követően. A személyre szabott tartalmak helyett itt ropogós, új zenékkel, illetve a korábban már említett egyedileg összeállított lejátszási listákkal találkozhatsz.

Az ízlésednek megfelelő összeállítások helyett itt Top 100-as lejátszási listákat találsz majd. Van itt a globális Top 100-tól kezdve a spanyol Top 100-ig minden. A „Browse” fülön tudsz továbbá újonnan megjelent zenéket és különböző stílusokat felfedezni, sőt még a Beats 1 rádióhoz tartozó interjúkat is találsz majd. Az oldal alján pedig láthatod, hogy milyen albumok érkeznek majd a közeljövőben.

Az utolsó fül a már korábban is említett „Radio”, ahol az internetes rádiócsatornákat találhatod. Mindig van a világon egy DJ, aki éppen élőben zenél, így csak annyit kell tegyél, hogy kiválasztod az ízlésednek megfelelő csatornát. Akkor sincs baj, ha egy szettről éppen lemaradtál, hiszen minden korábbi adást és műsort megtalálsz szépen összerendezve. Egy rövid műsortervet is találsz, így könnyen át tudod látni milyen műsorokba érdemes majd becsatlakoznod.

Kövesd a dalok szövegét zenehallgatás közben 

A Genius Lyrics integrációjának hála több ezer dalhoz találhatsz dalszöveget is az Apple Music-ban. Indíts el egy számot és kattints a bal alsó sarokban található szöveg ikonra, az időzített kialakításnak köszönhetően valós időben követheted a dalszöveget, így akár az előadóval együtt is énekelhetsz.

2019 novemberében az Apple Music egy új szolgáltatással bővült, ami nem más, mint a Replay. A szolgáltatás a zenehallgatási szokásaink alapján egészen 2015-ig visszamenőleg összerendezi az adott évben legtöbbet hallgatott zenéinket. A lejátszási listákon felül érdekes információkat és statisztikákat is kapunk a zenehallgatási szokásainkról. Ez a funkció a régebbi felhasználóknak lehet igazán érdekes, de mivel a tartalom folyamatosan frissül, így az új felhasználóknak sem kell egy évet várniuk ahhoz, hogy hozzáférjenek. A funkció használatához csak látogass el a music.apple.com/replay oldalra. 

Egy szó, mint száz, az Apple Music teljes mértékben a zenéről szól és ez látszik is rajta. Zenekedvelők készítik zenekedvelőknek. Mindannyiunk nevében remélem, hogy az elkövetkező 5 évben is hasonlóan sikeres utat jár majd be, mint az elsőben.

60 millió dal, most 4 hónapig ingyen! Hogy hangzik?

Ha a leírtak alapján megtetszett az Apple Music szolgáltatása, akkor adj neki egy, akarom mondani 4 hónapnyi esélyt. Ehhez nincs más teendőd, mint az alábbi linkre kattintva megigényelni az ingyenes próbaidőhöz szükséges kódot.

*A 4 hónapos ajánlat csak új előfizetők számára elérhető azonban, ha korábban már felhasználtad az Apple által kínált 3 hónapos időszakot, akkor is kaphatsz plusz 1 hónapot ingyen.

Mi történik a 4 hónap lejáratakor?

Ha tetszik a szolgáltatás, akkor nincs semmi teendőd, a próbaidő lejárta után az előfizetésed automatikusan elindul. Jelenleg 1 490 Ft-os havidíjért élvezheted a szolgáltatás minden előnyét, az összeg pedig az Apple ID-hoz társított bankkártyádról kerül levonásra.

Az alapcsomagon kívül diák és családi csomag van, ezek havidíja pedig 690 Ft, illetve 2 290 Ft. Utóbbit összesen hatan tudjátok igénybe venni egyszerre így, ha van kivel megosztanod a csomagot, akkor érdemes ezt az opciót választanod.

Amennyiben nem nyerte el tetszésed az Apple Music, úgy hűségidő nélkül – 4 hónapon belül bármikor lemondhatod a szolgáltatást, így a bankkártyád sem lesz megterhelve az előfizetési díjjal.