Melyik AirPods fülhallgatót válasszam?

Jelenleg három típus közül válogathatnak a zenehallgatás szerelmesei. Adódik viszont a kérdés, hogy kinek melyik felel meg a legjobban?

Az AirPods sokak szerint minden idők egyik legjobb Apple termékcsaládja. Aki még nem próbálta valamelyik modellt, az persze most valószínűleg elgondolkodott azon, hogy miért pont egy fülhallgató lenne egy olyan cég legkiemelkedőbb terméke, amelyiknek az okostelefonok, a táblagépek és a számítógépek újragondolását is köszönhetjük. De mégis: hiába gyárt ma már szinte mindenki TWS, azaz True Wireless Stereo fülhallgatókat, és hiába rendelkezik ezek körül rengeteg kiváló specifikációkkal, mégis az AirPods az a termékcsalád, ami megmutatja, hogy a zenehallgatási élmény nem a kHz értékeknél kezdődik és ér véget. Az Apple ugyanis az egyszerű kezelhetőségre, a praktikumra és a kényelemre is ugyanúgy hangsúlyt fektetett, mint a hangminőségre, ez pedig a nap végén sokaknál egy döntő érvnek bizonyult.

AirPods 3

Aki tehát úgy dönt, hogy a következő fülhallgatója egy AirPods lesz, abban a kellemes helyzetben találja magát, hogy három modell közül is választhat; ha egy fejhallgató is szóba kerülhet, akkor persze ott van a Max is, de most maradjunk a kisebb megoldásoknál. Jelenleg is piacon van még a második generációs modell, amely mellett a tavaly év végén megjelent harmadik generáció és az aktuális Pro változat jelenti a termékskálát, ezek pedig ár szempont alapvetően szépen differenciálva vannak, ugyanakkor a rendszeres akcióknak köszönhetően néha viszonylag közel kerülnek egymáshoz. Jelenleg mindegyik modell akciós az iSTYLE üzletekben, így a 49 900, a 69 900 és a 89 900 forintos árcédulák szép sormintát alkotnak, de az ajánlott fogyasztói árak amúgy ennél magasabbak, 52 900, 74 900 és 99 900 forint.

Mi a különbség?

Mindenek előtt érdemes megnézni, hogy miben hasonlít mindhárom modell. Valódi vezeték nélkül fülhallgatókról van szó, amelyek gyönyörű szép, mágnesesen záródó töltőtokokban pihennek, amelyek közül a második és harmadik generációs modellé hasonló méretű, csak az egyik álló, a másik fekvő tájolású, de ennek kényelmi szempontból semmi jelentősége nincs. A Pro változat tokja egy kicsit nagyobb, de a különbség nem számottevő, zseb-kompatibilis megoldásokról van szó, még akkor is, ha külső védőtokot is húzunk rá, ami egyébként abszolút javasolt, hiszen a zsebben vagy a táskában bármi meg tudja karcolni a fehér színű kiegészítőket.

AirPods Pro

Nincs különbség az adatátvitel terén, Bluetooth 5.0-n keresztül történik a kommunikáció, mindegyik kiegészítőben egy Apple H1 chip dolgozik, a Siri használható velük. Az párosítás és a használat generációtól és kiviteltől függetlenül egyszerű, innentől viszont már a különbségekről kell beszélnünk. A legfontosabb talán a kialakítás: a 2. és 3. generációs AirPods fülhallgatók nem rendelkeznek aktív zajszűréssel, és szilikonharang sem kapott helyet rajtuk. Ez a kialakítás viszonylag ritka, de rendkívül kényelmes viseletet jelent, ugyanakkor a szilikonharangok cseréjével elérhető méretállítás lehetősége sem adott: a mi tapasztaltunk az, hogy az AirPods fülhallgatók szinte mindenki számára kényelmes viseletet jelentenek, de ettől függetlenül kivételek mindig lehetnek, ők az AirPods Próval valószínűleg jobban járnak. Az eddigiekből is kiderült, hogy a csúcsmodell rendelkezik aktív zajszűréssel, ebből adódóan gumiharang is található rajta, amelyhez egy nyomáskiegyenlítő-rendszer is tartozik annak érdekében, hogy hosszabb távon is kényelmes viselet legyen.
AirPods 2 vs. AirPods 3 vs. Airpods Pro

Mindenki megtalálja a számításait

Aki tehát aktív zajszűrésre vágyik, a Pro változat mellett teheti le a voksát: a Pro változat hangminőségben is testvérei előtt jár, de ebből a szempontból a rendkívül kiegyenlített hangzásvilággal rendelkező második generációs AirPodsra sem lehet panaszkodni. A második és a harmadik generáció között viszont több a különbség, mint az elsőre gondolni lehetne: a dizájn nyilván teljesen más, az üzemidő 24-ről 30 órára nőtt, megjelent a korlátozott vízállóság, tehát a harmadik generációt már izzasztó sportolás közben is lehet használni. Elérhető a Pro változatban debütált adaptív EQ, amely egy-egy befelé fordított mikrofonnak köszönhetően dinamikusan képes állítani a hangképet a legjobb minőség érdekében, illetve a megfelelő tartalmakkal a fejkövető térbeli hangzás funkció is elérhető. Ezen kívül fontos fejlesztés a Qi és MagSafe vezeték nélküli töltési módok támogatása (a második generációból külön volt kapható vezeték nélküli töltőtokos változat), illetve a jobb kezelhetőség, a harmadik generációs modellnél előre és hátrafelé is lehet léptetni a számok között, ráadásul itt már a szintén Pro változatban elérhető nyomásérzékeny felület használható, ami praktikusabb, mint a második generációban dolgozó megoldás.

A jelenleg elérhető három darab AirPods fülhallgató tehát viszonylag jól elkülönül egymástól. Aki korrekt hangminőségre és kényelemre vágyik, a 2. generáció személyében megtalálhatja a társát. Aki sokat utazik tömegközlekedéssel, valószínűleg díjazni fogja a Pro változat egészen kiváló zajszűrését, a kettő között pedig ott van a megnövelt üzemidővel és kiváló extra funkciókkal felvértezett 3. generációs változat.