Aludj jól! – Alvásmonitorozás Apple Watch-csal

Az alvásmonitorozás rendkívül egyszerű tud lenni, főleg ha Apple Watch segítségével csinálod. Noha az Apple még nem állt elő natív alvásmonitorozó alkalmazással Apple Watchra, a készülék teljesen felszerelt az összes szükséges rendszerrel: gyorsulásmérő, giroszkóp, és pulzusmérő szenzor.

Neked pedig ezáltal csak annyi a feladatod, hogy letöltesz egy harmadik féltől származó Watch alkalmazást, amíg meg nem érkezik a natív megoldás. Ennek okán most összegyűjtöttünk neked néhány ingyenes és fizetős alkalmazást, beleértve azt az egyet is, amelyikből még lehet natív is az elkövetkezendő években.

A legjobb praktikák alvásmonitorozáshoz Apple Watchon

Az iPhone készülékeddel trackelni az alvásodat néha igencsak nehézkes feladat – a készüléked leeshet az ágyról, továbbá az is fura érzés lehet, hogy állandóan ott van a fejed mellett, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek és a háziállatok is elég nagy veszélyforrást jelentenek ilyenkor a készülékre. Szerencsére az Apple Watch ebből a szempontból kiváló választás, hiszen majdnemhogy része a testednek, így hát nem is kell aggódnod miatta. Ebből kifolyólag az Apple Watch használata alvásmonitorozáshoz egy igazán kényelmes megoldásnak bizonyul.

Mindegy milyen alkalmazást használsz, néhány beállítást és óvintézkedést érdemes lehet megtenned. Először is, bizonyosodj meg róla, hogy a készüléked töltöttségi szintje megfelelő (80% körül), másfelől az alkalmazás nem lesz képes az órádat haszálni az első számú trackelő készülékként és inkább az iPhone-odat ajánlja majd fel. A Ne zavarj mód természetesen ebben az esetben is megakadályoz minden értesítést, ami meghiúsítaná pihentető terveidet. Ha még nem tetted volna, állítsd be a funkciót az iPhone-od Óra alkalmazásában > Saját óra > Általános > ‘Ne zavarj’ opciók aktiválásával. A Színház módot is érdemes aktiválnod, így sötét marad az óra képernyője.

Az alkalmazás kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy monitorozásra van szükséged, vagy csak okosébresztésre.

Sleep++

A rendkívül egyszerű és minimál designban elérhető Sleep++ alkalmazás talán az egyik legnépszerűbb a kategóriájában. Nagyjából egy Start és Stop gombban illetve egy alvásmintát mutatót diagramban ki is merül minden bonyodalom amire számíthatsz. Mint számos társa, az Egészség alkalmazásba küldi az alvásoddal kapcsolatos adatokat, és automatikusan végzi is a dolgát, amint aktiváltad az iPhone alkalmazásban.

Pillow

Leginkább a lehengerlő design teszi különlegessé, de a Pillow sokkal többet tud ennél: a mozdulatokból, hangokból és pulzusodból nyeri ki a mintázatokat. Két lehetséges opció közül választhatsz: automatikus alvásmonitorozás (ez azt jelenti, hogy állandóan viselned kell az órát), vagy manuális mód (ha ezt választod, a párnád közelébe kell raknod az iPhone-odat, csak így képes mérni a mozdulatokat és a hangadatokat).

Mint számos más alvásmonitorozó app, a Pillow is tudja elemezni az alvásciklusokat és okosébresztés támogatás is jár hozzá (természetesen mindig a legjobbkor). A prémium verzióval egyéb funkciók is elérhetőek, például hangfelvétel, alvásciklus összehasonlítást, alvásjegyzetek, szundi módok, tengernyi ébresztő hang, alvást segítő zenék és exportálási opciók.

Sleep Watch

Noha a Sleep Watchnak nincs szüksége az iPhone-odra az alváselemzés elkészítéséhez, néhány adathoz csak ott tudsz hozzáférni. Az alkalmazás támogatja az automatikus alvásmonitorozást (szóval nem kell manuálisan megnyomnod a gombot mielőtt lefeküdnél aludni) és az alvásminőséget is méri a pulzusod alapján, kiszámolva az átlagos pulzusodat és egyéb variációkat.

Az app szinte minden egyes szívdobbanásodat észreveszi, kielemzi, hogy mikor alszol nyugodtan, illetve elemzi az alvásciklusaid ritmusát. A rendszeres napi összefoglalón kívül összegyűjti mennyit aludtál átlagosan 3 nap alatt.

AutoSleep

A 4.7 csillagot begyűjtő AutoSleep mindenképp megér egy kis figyelmet. Ahogy az már nevéből is sejthető, az alkalmazás automatikusan működik, így nem kell manuálisan bevinned az információt mikor épp aludni készülsz. Az alvásmonitor rendkívül pontos, számos adatforrást használ fel, az órán mért mozgástól kezdve a pulzusodon át az iPhone-on mért mozgásig. Adataid elemzését egyaránt megkapod iPhone-on és az Apple Watch alkalmazásban is. A fejlesztő az href=”https://itunes.apple.com/us/app/autowake-smart-sleep-alarm/id1279650551″ target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>AutoWake-et is erősen ajánlja, ami egy haptikus okosébresztő, szintén Apple Watchra. Óvatosan ébreszt a csuklódon keresztül, általában a könnyű fázis környékén ébreszt, 15 vagy 30 perccel a beállított ébresztési idő előtt.

Beddit Sleep Monitor

Beddit, az Apple által 2017-ben megvásárolt finn cég az egyik legjobb alvásmonitorozó megoldást biztosítja a felhasználók számára. Ez az egyetlen olyan alkalmazás, ami egy külső szenzort is igényel a monitorozáshoz – egy pántot, amit a párnád vagy a paplan alá kell raknod. Mint az összes ilyen alkalmazás, a Beddit Sleep Monitor az alvás hosszát, a pulzust, horkolást, légzés, a hálószoba hőmérsékletét és a páratalmat is méri. Természetesen ezek mindegyét szinkronizálja az Egészség alkalmazással, a Beddit alkalmazással és az Apple Watch-csal. Az app raádásul még nappali szundi időket is felajánl, miután elemezte a napi alvásmennyiségedet. A nemrég megjelent 3.5-ös verzió népszerűsége pedig talán kellően megihleti majd a cupertinóiakat 2019 során.

Te milyen appot használsz?