Android készülékedről így hozd át adataid iPhone-ra

Az Apple nem titkolt célja, hogy a nagyobb kijelzős iPhone-nal minél több Android felhasználót is elcsábítsanak. Az iPhone 6 megjelenése előtt még egy hivatalos leírást is kiadtak arról, hogyan tölthetjük át adatainkat egykori Android telefonunkról iPhone-ra.

E-mail, névjegyzék, naptárak

3 lehetőség áll rendelkezésre azoknak, akik egy vagy több e-mail fiókot és ehhez kapcsolódóan névjegyzéket és naptárakat akarnak áttölteni az iPhone-ra.

1. Internetes fiókok hozzáadása

Android migrációAmennyiben adataink valamilyen online szolgáltatás segítségével szinkronizálhatóak, ahogyan a Gmail vagy a Hotmail esetén is, egyszerűen hozzá kell adnunk készülékünkhöz a kívánt fiókokat, és kiválasztani a kapcsolók segítségével, hogy mely adatokat szeretnénk az adott kontóval szinkronizálni.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy Apple ID gyanánt megadhatjuk már meglévő e-mail címünket is, legyen az bármelyik szolgáltatónál bejegyezve.

2. Alkalmazás segítségével

Ha adatainkat egyszerűen az Android telefonunkon tároljuk, számos olyan alkalmazás áll rendelkezésre, amit kifejezetten az adatköltöztetés folyamatára készítettek. Az Apple két alkalmazást ajánl kifejezetten, ezek közül viszont csak egy érhető el a magyar App Store-ban.

Copy My Data letöltése iOS-re és Androidra

A másik hivatkozott alkalmazást, az AT&T Mobile Transfert csak amerikai Apple ID-val lehet letölteni, mivel egy amerikai mobilszolgáltató sajátgyártású alkalmazásáról van szó. Aggodalomra semmi ok, a Copy My Data ingyenes, és nem érkezett vele kapcsolatban még rossz visszajelzés, de a magyar App Store-ban és a Google Play store-ban számos másik alkalmazás is elérhető hasonló funkciókkal. Az adatok áttöltéséhez a régi és az új telefonra is telepítsük a szükséges appot és kövessük az utasításokat.

3. Közösségi médián keresztül

Facebookról vagy Twitterről is szinkronizálhatjuk adatainkat, ehhez egyszerűen telepítsük fel a közösségi oldalhoz tartozó alkalmazást, majd az iPhone Beállítások menüjében jelentkezzünk be fiókunkba és kapcsoljuk be a naptár vagy névjegyzék szinkronizációját.

Fényképek és videók

HT6407_photos-014-enTeljes fényképgyűjteményünket egyszerűen áttölthetjük iPhone-unkra egy alkalmazás segítségével. A már említett Copy My Data (letölthető az App Store-ból és a Google Play store-ból) ebben is segítségünkre lesz, de az Apple ajánlását élvezi a 3 eurós PhotoSync is, mely szintén iOS és Android készülékekre érhető el.

Számítógép és iTunes segítségével

Fényképeinket és videóinkat Windows-on vagy Mac-en iTunes segítségével is áttölthetjük iPhone-unkra.

  1. Csatlakoztassuk Android készülékünket a számítógéphez és keressük meg fotóinkat. A legtöbb telefon a DCIM mappán belül a Camera almappában tárolja ezeket a fájlokat. Amennyiben Mac-et használunk, először fel kell telepítenünk az Android File Transfer nevű ingyenes programot, majd ennek segítségével tudjuk megnyitni a megfelelő mappát.
  2. A kívánt fotókat és videókat másoljuk át a számítógépünkön egy mappába. Ehhez egyszerűen csak meg kell fognunk a kijelölt fájlokat és áthúzni a kívánt helyre.
  3. Húzzuk ki Android készülékünket és csatlakoztassuk iPhone-unkat.
  4. Nyissuk meg az iTunes programot és válasszuk ki az iPhone-t.
  5. A Fotók fülre kattintva kapcsoljuk be a fényképek szinkronizálását és adjuk meg a mappát, ahova átmásoltuk fényképeinket és videóinkat. A videók csak akkor kerülnek átmásolásra, ha bekapcsoljuk a videók hozzáadása opciót.
  6. Kattintsuk a jobb-alsó sarokban megbújó alkalmazás gombra, és kisvártatva fényképeink és videóink megjelennek az iPhone Fotók alkalmazásában.

Zene

Android migrációHa valamilyen streaming szolgáltatást használunk, mint a Spotify, a Deezer vagy az rdio, egyszerűen telepítsük fel a megfelelő iPhone alkalmazást az App Store-ból, majd jelentkezzünk be, és már élvezhetjük is a már megszokott szolgáltatást.

Természetesen a telefonunkon tárolt zenéket is könnyen áttölthetjük iPhone-ra. Mac felhasználóknak a fájlok átmásolásához az Android File Transfer segédprogram használata szükséges. Csatlakoztassuk Android telefonunkat a számítógépünkhöz, és nyissuk meg a zenéinket tartalmazó mappát.
Ez általában egyszerűen Music névre hallgat.

A kívánt zenéket másoljuk át a számítógépünkre egy mappába. Ehhez egyszerűen csak meg kell fognunk a kijelölt fájlokat és áthúzni a kívánt helyre. Nyissuk meg az iTunes-t, és válasszuk ki a könyvtárunk zene szekcióját, majd ragadjuk meg a zenéinket tartalmazó mappát és húzzuk rá az iTunes ablakra és várjuk meg, míg az iTunes importálja a zenéinket.

Ezután csatlakoztassuk iPhone-unkat a számítógéphez, majd az iTunes-ban válasszuk ki, és a Zene fülön kapcsoljuk be a Zene szinkronizálása opciót. Itt azt is beállíthatjuk, hogy a teljes zenei könyvtárat szeretnénk-e szinkronizálni, vagy csak adott lejátszási listákat, albumokat vagy előadókat.

Kattintsunk a jobb-alsó sarokban található szinkronizálás gombra, majd kisvártatva zenéink megjelennek az iPhone-on a Zene alkalmazásban.

Elektronikus könyvek és PDF dokumentumok

Android migrációePub formátumú elektronikus könyvek és PDF dokumentumok olvasásához számos egyéb alkalmazás mellett az Apple saját díjmentes könyvolvasóját, az iBooks-ot is használhatjuk.

A kívánt ePub és PDF fájlokat másoljuk át számítógépünkre egy mappába. Ehhez Mac felhasználóknak az Android File Transfer segédprogramra lesz szükségük. Az átmásolt fájlokat ezután el kell helyeznünk a könyvtárunkban.

Mac-en egyszerűen fogjuk meg a fájlokat és húzzuk be őket az iBooks ablakba. Windows-on az iTunes-on belül a könyvek menüt nyissuk meg, és ide húzzuk be a fájlokat.

Ezután nyissuk meg az iTunes-t, majd a könyvek fület kiválasztva jelöljük be a könyvek szinkronizálása opciót, és kattintsunk a jobb-alsó sarokban a szinkronizáció gombra.

Elektronikus könyveinket az iPhone iBooks alkalmazásában találjuk meg a PDF vagy a könyvek menüpont alatt.

A cikk alapjául szolgáló angol nyelvű leírás az Apple weboldalán olvasható el.