Egy előfizetés, több száz játék

Az Apple Arcade kínálatában nem a mennyiség, hanem a minőség dominál, de így is több mint 200, gondosan kiválogatott unaloműző érhető el nem csak telefonra.

Ha csak az elmúlt 10 évet nézzük, nagyot fordult a számítógépes játékok piaca. Kezdve rögtön azzal, hogy a számítógépes játék manapság már nem csak számítógépen élvezhető. Sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy egyre kisebb szeletet hasít ki a hagyományos számítógép az eltöltött játékpercekből, hiszen az okostelefonok, a tabletek és a konzolok mellett ma már a tévék is beléptek azon eszközök közé, ahol lehet és szoktak is a felhasználók játszani. Bár korábban nagyjából egyértelmű volt, hogy a számítógépes felhozatal kínálja a komplex, minőségi grafikával ellátott, hosszú játékmenettel rendelkező alkotásokat, ma már ez nincs így, hiszen a tabletek és a telefonok is rengeteget fejlődtek hardveres szempontból az elmúlt években.

Ráadásul míg évtizedekkel ezelőtt a digitális játékokat csak egy szűk csoport értékelte, ma már mondhatjuk, hogy sem életkori, sem érdeklődésbeli korlátok nincsenek, jócskán megugrott az úgynevezett alkalmi játékosok (casual gamer) száma, hiszen egyrészt a megfelelő eszköz ma már mindenkinek a kezében ott található, maguk a játékok pedig sokszor tényleg abból a célból készülnek (és válnak hallatlanul népszerűvé), hogy arra az 5-10 percre lekössék a felhasználót, amikor egyébként valóban nincs más dolga, mert várakozik, vagy éppen utazik.

Jókorát változott az is, hogy miképp kerülnek a játékok a fogyasztókhoz. Annak idején még ezek mindenféle adathordozókon jutottak el a játékosokhoz, ezt a megoldást szorította ki az internet és jött el a letölthető játékok kora, manapság pedig egyre több olyan platform és megoldás létezik, ahol egy fix havidíjért cserébe a felhasználó válogat kedvére egy jókora repertoárból. Az Apple is ezt az irányvonalat képviseli az Apple Arcade-re keresztelt szolgáltatásával, amely nem csak egy jókora játéklistával kedveskedik, hanem arra is lehetőséget ad, hogy többféle eszközök, a családi megosztásnak köszönhetően akár öten is ki tudjuk használni ezt az opciót úgy, hogy sok esetben még aktív netkapcsolat sem szükségeltetik.

Apple Arcade ingyen

Az Apple-nél persze kézenfekvő is ez a megoldás, hiszen a cég szinte minden olyan eszközkategóriában jelen van általánosan elismert termékekkel, ahol a játék egyáltalán szóba kerülhet. Az Apple Arcade elérhető mobilon (iPhone), táblagépen (iPad), számítógépen (Mac) és tévén (Apple TV) is, ráadásul ezek a platformok könnyedén átjárhatók, ha a tévén kezdünk el játszani, de pár napra elutazunk, akkor folytathatjuk a játékot a tabletünkön is minden további nélkül. A kulcs természetesen ezúttal is az Apple ID, az a felhasználói fiók, amely az Apple minden szolgáltatásához biztosít hozzáférést.

Az ilyen előfizetéses szolgáltatások egy része azzal hirdeti magát, hogy milyen hatalmas kollekcióból válogathatnak az ügyfelek. Ám az Apple más irányelvek mentén dolgozik, ahogyan az Apple TV+ esetén, most sem a mennyiség, hanem inkább a minőség a lényeg, az Apple Arcade kínálatában több mint 200 játékot találhatunk, de ezek alapos válogatást követően kerülnek be a gyűjteménybe, hiszen nem csak egy magas minőségi követelménynek kell megfelelniük, de az is feltétel, hogy ugyanolyan jó legyen a játékélmény egy telefonon, mint egy számítógépen.

Az Apple — akárcsak más esetekben — kétféle forrásra támaszkodik a Arcade szolgáltatás játékainak összeválogatása közben. Egyrészt vannak az Apple Originals alkotások, amelyek specifikusan erre a platformra készültek. Ilyen például az NBA 2K22, amit kifejezetten az Apple számára készítettek, vagy a Star Trek: Legends és a The Oregons Trail. A kínálat másik fele pedig olyan, egyébként is fizetős játékokból áll össze, amelyek népszerűek, különlegesek, vagy már egyébként is besöpörtek néhány díjat. A Rayman Mini, az Asphalt 8, vagy éppen az Alto’s Adventure máshonnan is ismert címek, de felbukkan a Sonic Dash+, a LEGO Star Wars Castaway, vagy éppen a Disney Melee Mania is a listán. Mindezeken túl pedig a nagy klasszikusok is megvannak, amelyekkel mindenki szívesen játszik vagy azért, mert már ismeri ezeket, vagy pedig azért, mert nem véletlenül váltak ezek a játékok legendássá.

A lista és a szolgáltatás kialakításánál az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy elkerüljék a mostanában divatos, de a felhasználókat sokszor zavaró mikrotranzakciós modelleket éppúgy, ahogyan a játékélményt roncsoló reklámokat. Az összes elérhető alkalmazás reklámmentes és további költségek nélkül játszható. Az Apple Arcade ezen felül támogatja a vezeték nélküli kontrollerek használatát is, a kínálatban pedig számos többjátékos megoldás is megtalálható. A szűlőknek sem kell aggódniuk: a képernyőidő menüpontban alkalmazáskorlátozások éppúgy beállíthatók, mint tartalmi jellegű szűrések. Ellentétben számos más konkurens megoldással, az Apple Arcade kínálatában elérhető játékok jóval kevésbé ijesztőek és agresszívak, mint ami az sok szülő rémálmaiban megjelenik. Rengeteg rajzolt grafikás ügyességi (Warped Cart Racers, Skate City), vagy éppen a logikai és analitikus gondolkodást fejlesztő (Pocket Build+, LEGO Builder’s Journey) van a listában, bőven találni tehát olyan címeket is, amelyek lekötik a kisebbeket, de nem kell attól tartani, hogy rossz hatással lennének rájuk. Nem mellesleg a nagyobbak számára is élvezetes komplexitást tudnak nyújtani.

Az Apple Arcade nem csak azért izgalmas, mert már most is rengeteg remek játékot kínál, amit szinte minden Apple terméken el tudunk érni, hanem azért is, mert szinte napról napra bővül a lista, vagyis megunhatatlan tárháza az igényes és szórakoztató játékoknak. Ingyenes próbaidőszak itt is elérhető, érdemes tenni vele egy kísérletet, kiszámítható és fix költségért cserébe változatos kikapcsolódást nyújt. Nem kell hozzá más, mint egy Apple ID és egy megfelelő eszköz, ami lehet iPhone, iPad, Mac, vagy éppen egy Apple TV. Ráadásul most 3 hónapig bárki számára ingyenesen kipróbálható, a kódot pedig azok is igénybe vehetik, akik korábban már használták a szolgáltatást.