A felhő, ami hatalmas és többrétegű

Az iCloud+ nem csak egy tárhely, amit mindenhonnan el lehet érni, jóval több annál.

A felhőszolgáltatás kifejezés arra utal, hogy van valami, amit nem tudunk ugyan a kezünkbe fogni, mégis ott van velünk akkor is, ha mozgásban vagyunk. Az ingyenes Apple iCloud és az Apple iCloud+ azonban inkább maga az égbolt lehetne, hiszen éjjel-nappal, a világ bármely pontjáról elérhető minden eszközről a megfelelő biztonsági megoldások használatával, de nem csak arról van szó, hogy akár 2 TB tárhelyet biztosít a felhasználók számára, hanem tökéletesen illeszkedik az Apple szolgáltatásaihoz és számos mindennapi problémára nyújt egyszerű és kézenfekvő megoldást.

Apple iCloud Plus

Egy felhőszolgáltatás alfája és omegája természetesen maga a tárhely, amely pont azért biztonságos, mert nincs egy fizikai eszközhöz kötve, nem tud megsérülni, meghibásodni, elveszni. Az ide feltöltött fájlok bármikor elérhetőek gyakorlatilag bármilyen számítógépről, telefonról és táblagépről, ami egyrészt szavatolja, hogy a felhasználó a számára fontos adatokhoz akkor is hozzáférhessen, ha nincs nála a saját eszköze, másrészt pedig egyszerű módon tudjuk az egyes elemek elérhetőségét másokkal is megosztani. Az automatikus szinkronizáció pedig azt is lehetővé teszi, hogy többen is dolgozzanak ugyanazon az anyagon, amelynek mindig a legfrissebb verziója lesz fent a felhőben, akár csak egyetlen fájlról, akár egy teljes mappáról legyen szó.

Az iCloud+ egyik legnépszerűbb szolgáltatása a fotók tárolása. Ezt persze meg lehet oldani teljesen egyszerű tárhely segítségével is, de a fényképek speciális tartalomnak számítanak, amelyeket mi magunk is sokféle módon, mappákba rendezhetünk, de lehet őket listázni és szűrni a készítés dátuma, vagy akár a fotók típusa alapján is. Saját albumot is létrehozhatunk, hogy például egy-egy eseményhez kapcsolódó fotóinkat összegyűjtve láthassuk, egy fotót, egy mappát, vagy éppen egy albumot pedig meg is oszthatunk másokkal, ami kifejezetten gyakran használt megoldás arra, hogy a családtagjainknak elküldve egy linket ők is visszanézhessék azokat és csak azokat a fotókat, amelyek rájuk is vonatkoznak.

Viszont ki tud mindig arra gondolni, hogy érdemes lenne a fotókat feltölteni a felhőbe? Nem fog állandóan az eszünkbe jutni, hogy szánjunk külön időt arra, hogy például az iPhone-nal készített képeket kiválogassuk és a fontosabb darabokat küldjük fel a tárhelyünkre, ezért aztán az iCloud Fotók automatikusan is megteszi ezt helyettünk, persze alapértelmezésként csak akkor, ha épp WiFi kapcsolatot használunk, hogy ne a mobilos adatforgalmunk fogyjon ezzel a tevékenységgel. Ezt követően jóval egyszerűbb és gyorsabb már mondjuk egy Macről a tárhelyünkre lépve ott rendezgetni és szűrni a képeket, törölgetni a kevésbé jól sikerült felvételeket és megosztani másokkal a jobban sikerült pillanatokat. Az pedig szinte csak természetes, hogy az összes olyan eszközre ezek vissza is tölthetők, amelyekbe a megfelelő Apple ID-val léptünk be. Az iCloud a háttérben optimális hatékonysággal szinkronizálja össze az összes hozzánk tartozó készülékkel a fotóinkat, hogy fel se merüljön, hogy amikor valakinek egy iPadet használva mutatnánk meg a képeket egy múlt heti kirándulásról, akkor még azzal kelljen vacakolni, hogy az iPhone-ról ezeket kézzel másolgatjuk át.

Az egész családnak

Pont a családi használat népszerűsége sarkallta arra az Apple-t, hogy kifejezetten emiatt hozza létre a Családi megosztás lehetőségét, amelynek célja az, hogy egy teljes család osztozhasson egy iCloud+ előfizetésen, így aztán bárki is készít fotót a családtagok közül, az automatikusan felkerülhet a felhőbe. Ha a gyerekek nyári táborban kattintgatnak, ha a szülők nyaralás közben fotóznak, de ha csak valaki elviszi sétálni a kutyát és lát egy érdekes dolgot, amit megörökít – a képek bekerülnek a közös, családi felhőbe, hogy aztán azt a család minden tagja vissza tudja nézni.

Apple iCloud+

Van még egy olyan funkciója az iCloud+-nak, ami csak addig a pontig nem tűnik fontosnak, amíg el nem tűnik az egyik eszközünk. Ennek a neve iCloud biztonsági mentés, pont arra szolgál, ami sugall a megnevezés: a szolgáltatás az eszközünk komplett tartalmát automatiksan menti a felhőbe, de ezt akkor teszi meg, amikor a készülék WiFi hálózatot használ és töltőn van – tehát jellemzően éjjel, amikor alszunk. Bár ez első alkalommal komoly adatmennyiséget is jelenthet, ám a napi szintű szinkronizáció csak változáskövetés, pusztán azok az adatok kerülnek feltöltésre, amelyek az előző alkalom óta megváltoztak, így takarékosan, gyorsan és észrevétlenül zajlik a folyamat.

Ez pedig arra jó, hogy ha elveszik, elromlik, vagy eltörik a jelenlegi Apple készülékünk, akkor a felhőből tökéletesen visszaállítható az összes adat, alkalmazás és beállítás. Ez persze vonatkozik arra az esetre is, amikor csak egyszerűen új eszközt vásárolunk a régi helyett, mert ugyan az Apple kiválóan megoldja az adatok átmentését a korábbi gépről az újra, ám ha a régi masinát már továbbajándékoznánk, eladnánk, vagy nincs épp nálunk, akkor a felhőben tárolt mentéshez nincs szükségünk a korábbi készülékre.

Apple iCloud+ HomeKit

Az iCloud+ a Homekit szolgáltatással is összeköthető, több biztonsági kamera is hozzárendelhető, amelyek szintén a tárhelyére menthetik a felvételeket, a Privát átjátszó funkció pedig lehetőséget ad arra, hogy a Safari böngészővel történő internetezés biztonságosabb módon történjék, ebben az esetben nem visszakövethetők a webes tevékenységeink sem az internetszolgáltató sem az Apple által, ideiglenes, generált IP-címet fogunk használni, ami semmilyen módon nem lesz köthető hozzánk.

iCloud összehasonlítás

Az Apple iCloud szolgáltatás mindenki számára díjmentes, ehhez csupán egy Apple ID-ra van szükség. Ebben az esetben 5 GB tárhellyel gazdálkodhat a felhasználó, az iCloud+ esetében azonban 50 GB-os, 200 GB-os és 2 TB-os csomag is válaszható, valamint ez szükséges a Családi megosztás használatához is. Ráadásul most 3 hónapig díjmentesen kínáljuk az 50 GB-os iCloud+ tárhelyet mindenki számára, így azok is kipróbálhatják, akik eddig az ingyenes 5 GB-os csomagot használták, illetve azok is, akik korábban már használták a szolgáltatást, de jelenleg nem aktív előfizetők.