Minden korábbinál drágábban cserélt gazdát az első generációs iPhone

A ritka készüléknek eleve volt esélye megdönteni a rekordot, de arra valószínűleg kevesen számítottak, hogy háromszor körözi le a korábbi csúcstartót.

Az elmúlt években rengeteg olyan internetes aukciót követhettünk nyomon, amelyek végén óriási összegekért keltek el első generációs iPhone-ok: a legutóbbi rekord idén februárban 63 000 USD (körülbelül 21 millió forint) volt. Ezt követően azonban némi visszaesést lehetett észlelni, hiszen bár több fóliás, bontatlan 8 GB-os modell is felkerült az aukciós oldalakra, áprilisban az egyik ilyen 18 000 USD-ért (6 millió forint) cserélt gazdát, ami önmagában nézve nem kevés pénz, de a februári összegnél nagyjából 15 millió forinttal kevesebb.

Eredeti iPhone aukciós rekord

Idén június 29-én (az eredeti iPhone megjelenésének 16. évfordulóján) az LCG Auctions négy darab bontatlan, fóliás iPhone-t listázott, amelyek egyike egy 4 GB-os modell volt, amit mindössze pár hónapig gyártott az Apple. Az előzetes várakozások 50 és 100 000 USD közé várták a nyertes licitet, tehát a kisebb tárhellyel szerelt modellnek megvolt az esélye, hogy megdöntse a februári rekordot. Ennek megfelelően magasabb, 10 000 USD-s árról is indult, mint a másik négy készülék (2500 USD), amelyek között egy első kiadású 8 GB-os, egy sima 16 GB-os, illetve egy első európai modell is volt, mindegyik bontatlanul várta új gazdáját. Végül ez utóbbi ment el a legkevesebb pénzért (7000 USD), amelyet a 16 GB-os modell követett (közel 14 000 USD). Az első kiadású 8 GB-os majdnem rekordot döntött a 53 725 USD-s végösszeggel, de ez a nyomába sem ér annak a 190 372 USD-s összegnek, amit valaki kifizetett a 4 GB-os modellért: igen, ez bő 63 millió forint. Ha tippelnünk kellene, az új csúcstartó trónját egy ideig senki nem fogja veszélyeztetni.