Bemutatkozott az iPhone 11, a 11 Pro és a 11 Pro Max

Az Apple lerántotta a leplet az idei iPhone-okról, ismét három készülék és csomó továbbfejlesztett funkció érkezett.

De kezdjük is az elején…

iPhone 11

Ahogy többen előre megtippelték, az Apple idén az iPhone XR utódját pozícionálta a középpontba. Az olcsóbb modell nem kapta meg az “R” megjelölést, hanem ez lett a standard modell, iPhone 11 névvel. Hat színben lesz elérhető: feketében, fehérben, pirosban, lilában, zöldben és sárgában. Az elő- és hátlapon a cég állítása szerint még keményebb és strapabíróbb üveget kapunk majd, aminek a kijelzőgyilkos felhasználók biztosan nagyon örülnek majd.

A kijelző teljes mértékben az eddigi marad, tehát egy 6,1”-es Liquid Retina megjelenítő kap majd helyet a készülékben, a sztereó hangszórók pedig Dolby Atmos hangzást kapnak majd. Az iPhone XR az abszolút üzemidő bajnok volt az iPhone termékpalettán, melyet az Apple állítása szerint még egy ráadás órányi szuflával fejeltek meg. Gyorsabb lett a Face ID is valamivel.

Kamera tekintetében a változás szinte előre borítékolható volt. Az iPhone 11 gazdagabb lett egy széles látószögű objektívvel, így elérhető lett a kétszeres optikai zoom. Kibővült némileg a portré mód is, hiszen a kamera app immáron házikedvenceinket is érzékelni tudja majd, ráadásul kapunk egy új módot High-Key Mono névvel.

Amiben talán a legnagyobb mértékben fejlődött a kamera, az a sötétben való fotózás. Külön funkció érhető majd el erre a célra, mely Night Mode névre hallgat majd. Az alkalmazás hosszabb záridővel és fejlettebb képfeldolgozással támogatja majd meg a felvételünket, amely ennek hatására sokkal részletesebb és világosabb lesz. Ezen kívül továbbfejlesztett Smart HDR-t, 36%-kal erősebb vakut, és QuickTake funkciót kapunk. Utóbbi segítségével nem kell módot váltanunk, hanem fotózás közben, ha hosszan nyomjuk a gombot, videót készít majd a telefon sorozatképek helyett, ráadásul a képarány sem változik majd.

A hátlapi kameránál a videók felbontása nem változott, továbbra is 4K 60 fps a felső határ, azonban az előlapi szenzorok jelentősen fejlődtek. Az eddigi 7MP-es érzékelő helyett 12MP-eset kapunk, immáron pedig itt is elérhető lesz a 4K felbontás, 30 fps-es képsűrűséggel, ráadásul lassított felvételeket is készíthetünk majd a szefikamerával is. A vállalat tehát igencsak kedvezett a közösségi médiát szenvedélyesen használó felhasználóknak.

Az idei A13 Bionic processzort a tavalyi modellekhez hasonlóan a legolcsóbb változat is megkapta. Elméletileg körülbelül 20%-os sebességtöbbletre számíthatunk CPU és GPU tekintetében, ami nem kiemelkedő az elmúlt évek eredményeihez képest, azonban az Apple idén nem is a teljesítményt, hanem az energiahatékonyságot tartotta szem előtt.

Sokan aggódtak az idei iPhone-ok árai miatt. Az iPhone XR tavaly is nagyon nagy tömegeket hódított meg a hosszú üzemidejével, és a high-end modellekhez hasonló hardverével. Ami viszont a legcsábítóbb volt benne, az az ára. Az iPhone 11 immáron még olcsóbb lett, hiszen a tavalyi 749 dolláros árához képest az Apple idén 50 dollárt faragott le az árcédulából, így 699 dollárért hozzájuthatunk majd az idei belépő szintű modellhez.

iPhone 11 Pro és Pro Max

Az egyik legnagyobb kérdés idén talán a modellek nevei voltak. Beigazolódott a legnépszerűbb tipp, és a high-end modellek nevei iPhone 11 Pro és 11 Pro Max lettek. Dizájn tekintetében látható, hogy a megjelenés a tavalyi verziókhoz igazodik. A színpaletta egy zöld árnyalattal bővült, melynek a neve Midnight Green. Maradt a rozsdamentes acél keret, az üvegfelületek viszont sokkal erősebbek lettek, a hátlap pedig mattabb hatást kelt, mint a tavalyi fényesebb verziók.

A kijelzők méretei a prémium modellek esetén sem változtak. Viszont a korábban a WWDC-n bemutatott Super Retina XDR kijelzők techológiáját örökölték, ezáltal 15%-al hatékonyabbak lezsnek energiafogyasztás szempontjából, valamint a fényerejük pedig 1200 nit-re emelkedik. A high-end modellek szíve is – az iPhone 11-hez hasonlóan – az A13 Bionic lesz.

Mint ahogy arra számíthattunk is, az aksik tekintetében rengeteget fejlődtek a prémium változatok, hiszen a kisebbik mintegy 4 órával, a nagyobbik pedig 5 órával több üzemidővel rendelkezik majd, mind az elődeik. Ráadásul ha a használat közben mégis lemerülnénk, a dobozban található 18W-os gyorstöltőre csatlakozva igen hamar újra használatba is vehetjük a készülékünket. A rajongók már nagyon várták ezt az újítást, az Apple pedig végre lecserélte a hagyományos 5W-os töltőfejet.

A high-end modellek ugyancsak egy lencsével bővültek, így a már régóta pletykált tripla kamerarendszer foglal helyet a hátoldalon. A normál és a telefotó lencse mellé egy széles látószögű objektív is betársul. Mindhárom szenzor 12MP-es, és ahogy várható is, az eddig legjobb képeket lőhetjük majd segítségükkel az iPhone-ok történelme során.
A kamera alkalmazásban a gomb fölött egy csúszkát láthatunk majd, melyen a különböző zoom értékek kapnak helyet: 0,5x-1x-2x. Ráadásul a kép rögzítése után is válthatunk ezek között, ha véletlenül valaki lemaradt volna a képről. Deep Fusion funkciót is kaptunk, mely azt jelenti, hogy az alkalmazás a közvetlenül a gomb megnyomása előtt és után is 4-4 képet készít, majd azokat egyesíti, aminek hatására tűéles képeket rögzíthetünk.

Videó szempontból a felbontás tekintetében a Pro verziók esetében sincs változás, azonban a zoom sokkal felhasználóbarátabb módon változtatható a felvétel közben, ráadásul közvetlenül a videó rögzítése után el is kezdhetjük szerkeszteni a felvett anyagot a gyári alkalmazáson belül.

Az árak igazodni fognak a tavalyi prémium modellek árához, ami idén is a kisebbik modellnél 999 dollárt, a nagyobbi változatnál pedig 1 099 dollárt jelent. Ami viszont változás a 2018-as esztendőhöz képest az az, hogy egy időben érkezik majd mindhárom variáns.