Ilyen lesz az iOS 18 és az iPadOS 18

Rengeteg hasznos funkció érkezik az iPhone-okra és az iPadekre, a legújabb készülékeken pedig fejlett mesterséges intelligencia is elérhető lesz.

A WWDC-n bemutatták az iPhone-okon és iPadeken futó operációs rendszerek legújabb változatait. Az iOS 18 a második generációs iPhone SE-től, illetve az iPhone XS/XR készülékektől felfelé telepíthető lesz, de az Apple Intelligence nevű mesterséges intelligencia megoldás kizárólag az iPhone 15 Prón és az iPhone 15 Pro Maxon lesz elérhető. Érdemes is talán ezzel kezdeni, függetlenül attól, hogy a magyar nyelvet egyelőre sajnos nem támogatja: nagyon sokat tud segíteni az írásban, rendkívül hatékonyan tud korrektúrázni, kérésre az eredetitől eltérő stílusban tud megírni leveleket, szövegeket, kivonatokat tud készíteni hosszabb anyagokból, akár emailekből is, amelyeket könnyen feldolgozható módon jelenít meg. A képszerkesztésnél is dolgozhat az AI, a fotókról kérésre el tud távolítani embereket, objektumokat, kulcsszavak alapján tud képeket generálni, plusz jönnek a genmojik, azaz a generált emojis is. A Siri is sokat fejlődött, képes értelmezni, ha valamit rosszul mondunk, de egyből kijavítjuk magunkat, a hosszabb beszélgetések során felfogja, ha visszautalunk egy korábbi mondatunkra, továbbá segít, ha elakadtunk az eszközünk kezelésében. 

iOS 18 újdonságok

Sokan fognak örülni a rég várt funkciónak, amelynek köszönhetően az ikonokat olyan sorrendben helyezhetjük el a képernyőn, ahogy akarjuk, nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy a minta bal felülről indul. Van sötét mód is az ikonoknál, amelyeknél a színeket magunk választhatjuk ki, egy rendkívül egységes, a háttérképhez illeszkedő megjelenítést létrehozva. Bizonyos alkalmazásokat zárolhatunk, aminek eredményeként azokat elindítani csak Face ID azonosítás után lehet; ezek az alkalmazások értesítéseket sem küldenek. Megújult a Vezérlőközpont, amely már vertikálisan görgethető, a kezelőszerveknél pedig azok méretét és elhelyezkedését is megváltoztathatjuk. A zárolt képernyőn pedig már nem csak a zseblámpa+kamera duó lehet, hanem kis túlzással bármi, amit akarunk.

iOS 18 újdonságok

Vannak újdonságok az üzenetkezelés terén is, ilyen az időzíthető üzenet, illetve jönnek új formázási lehetőségek és animált szövegek is. Életet menthet, hogy az Apple műholdas szolgáltatásán keresztül akár SMS-t is lehet küldeni azokról a helyekről, ahol nincs lefedettség. A Térképekbe bekerültek az amerikai nemzeti parkok túraútvonalai, a Tárca segítségével pedig két iPhone között az Apple Cash által támogatott régiókban pénzt is lehet küldeni. A játékosok nem csak a macOS kapcsán örülhetnek: érkezik a játékos mód, amely minimalizálja a háttérfolyamatokat és csökkenti a Bluetooth késleltetést. Teljesen megújult a Fotók alkalmazás is, az új kinézet kapcsán a legfontosabb, hogy a megszokott fotófolyam alatt különféle kategóriák jelennek meg. 

iPadOS 18 funkciók

A személyre szabható ikonlista természetesen itt is elérhető, a felső navigációs sáv pedig középre rendezve jelenik meg, de horizontálisan lehet majd görgetni a további opciókért. A képernyőmegosztásnál rajzolhatunk a másik fél kijelzőjére, amihez lazán kapcsolódik, hogy rengeteget fejlődött a kézírás felismerése: a rendszer megtanulja, hogy hogyan írunk, igény esetén pedig a csúnyán írt szövegeket is széppé tudja alakítani. Akár átmásolt szövegeket is képes úgy megjeleníteni, mintha saját kézzel írtuk volna őket.

iPadOS 18 újdonságok

Nagy öröm, hogy végre megérkezett az iPadekre a Számológép, amely a nagyobb kijelzőt abszolút kihasználja, rengeteg funkciót kínál, illetve képes kézzel beírt egyenleteket is megoldani. A macOS kapcsán szóba került az iPhone Mirroring opció, amely az iPadeken is elérhető lesz, tehát az iPhone képét kivetíthetjük a nagyobb kijelzőre, és úgy kezelhetjük a telefont, mintha a kezünkben lenne. Az új rendszer az iOS 18-hoz hasonlóan még idén érkezik, a futtatáshoz 5. generációs vagy újabb iPad Minire, 7. generációs vagy újabb iPadre, 3. generációs vagy újabb iPad Airre lesz szükség. Az iPad Pro készülékeknél 11 hüvelykes méretnél az első generációs is elég, a 12,9 hüvelykesnél pedig legalább 3. generációra lesz szükség.