Bose SoundLink Revolve II és Revolve II+ bemutató

Manapság már nem kell egy vagyont fizetni egy felsőkategóriás gyártó hordozható hangszórójáért: íme a Bose aktuális versenyzői.

A minőségi audiotermékek kedvelőinek valószínűleg nem kell bemutatni a Bose Corporationt. Az amerikai vállalat 2024-ben ünnepli majd fennállásának 60. évfordulóját, az elmúlt évtizedekben kiváló otthoni és autós hangrendszereket egyaránt gyártottak, a trendeket követve pedig természetesen nem maradtak ki az okostelefonokhoz való kiegészítőkből sem. Jelenleg három közepes méretű hordozható hangszóró adja a kínálatuk gerincét, ma ezek közül mutatjuk be a kisebb és a közepes megoldást: íme a Bose SoundLink Revolve II és a Revolve II+.

Bose SoundLink Revolve II és Revolve II+

A két termékről azért célszerű egyszerre értekezni, mert tudásukat és árukat tekintve is nagyon közel vannak egymáshoz, ami nyilván a külsejükben és a csomagolásukban is tetten érhető. Ez utóbbiban egyébként egyáltalán nem kimagaslóak, dizájnos, de alapvetően jellegtelen dobozban lehet őket megvásárolni, amit természetesen úgy is fel lehet fogni, hogy a hangsúly itt nem ezen, hanem a tényleg fontos szolgáltatásokon van. Ami viszont sajnálatos, hogy mindkét eszközt microUSB csatlakozón keresztül lehet tölteni, pedig egy friss terméknél ma már elvárható lenne a C-típusú USB-foglalat megléte. Ráadásul a töltési idő is elég hosszú, nagyjából négy óra, a régi típusú kábelt csatlakoztatásával járó apró nyűgöt viszont el lehet hagyni egy töltőtalp vásárlásával, amire elég csak ráhelyezni a hangszórókat, mindkettő ugyanazzal a kiegészítővel kompatibilis.

A dizájn igencsak letisztult, a fekete és szürke színekben elérhető hangszórók a minimalista otthonokba nagyon jól illeszkednek. Az egyáltalán nem hivalkodó külső okos megoldásokat rejt, ilyen például a nagyon stabil gumitalp, illetve az esések során a hangszórót megvédő gumigyűrű, amely amúgy tökéletesen illeszkedik a külsőhöz, valószínűleg sok tulajdonos még észre sem vette, hogy van egy ilyen is a hangszóróján. A Revolve II+ ezen kívül egy hordozást segítő füllel is el van látva, ami miatt a termék egy kicsit hasonlít egy modern lámpásra. A kisebbik modellnél ilyesmire nincs szükség, a 15,2 x 8,2 x 8,2 centiméteres kiterjedés és a 0,66 kilogrammos tömeg ezt nem indokolja. Nem mintha a közepes modell sokkal nagyobb lenne (18,4 x 10,5 x 10,5 centiméter, 0,9 kilogramm), de itt már sokkal kényelmesebb a fület használni, mint csak úgy megfogni. Bár a hangsugárzók varrat nélküli alumíniumrács mögött vannak, mindkét hangszóró az IP55-ös szabványnak megfelelően védett a por és a víz ellen. Ez utóbbinál alapvetően a fröccsenő vízről beszélhetünk, tehát a medencébe nem érdemes bedobni őket, de egy vízparti buli során magabiztosan lehet használni őket. 

Az említett fülön kívül elsősorban a teljesítményben van különség a két eszköz között. Ez megmutatkozik egyrészt az üzemidőben, a kisebbik modell 13, a nagyobbik 17 órán keresztül tud zenélni közepes hangerőn, ezek a mai mezőnyben átlagos értékek. Hangminőségben viszont szerencsére mindkettő az átlag fölött teljesít, rendkívül kiegyensúlyozott hangképük van, tehát a mélyebb tartomány a mai divattól eltérően nem nyomja el a magas- és középtartományokat. Aki tehát csak a basszusokat szereti, nem feltétlenül a Bose kínálatában kell, hogy nézelődjön, no nem mintha a mélyekkel bármi gond lenne, csak tényleg nem egy mélyek által dominált, V-hangképről beszélünk. Nagyobb hangerőn is meglepően tisztán szólnak, a hangerőt maximumra tekerve viszont természetesen tapasztalható egy kis torzítás, hiszen a fizika törvényeit még a Bose sem tudta felülírni. A gyártó a teljesítményra vonatkozó adatokat nem közli a hangszóróknál, de a nagyobb modell értelemszerűen jobban betölti a teret és kicsit hangosabb is. Praktikusan úgy lehetne leírni, hogy a Revolve II minőségi zenehallgatást tesz lehetővé akár beltéren, akár kültéren, míg a Revolve II+ van annyira erős, hogy egy szobában hallgatva még tisztán szól azon a hangerőn, ahol már nem igazán lehet beszélgetni mellette. Mindenképp fontos megjegyezni, hogy a Bose Revolve II termékek esetén valódi 360 fokos hangzásról beszélhetünk, tényleg mindegy, hogy melyik oldalról hallgatjuk őket, ugyanúgy szólnak, mint bárhonnan máshonnan. 

A fent található kezelőszervek számában nincs különbség a két terméknél, csupán az elhelyezésük más. Ezek között található a mikrofon is, amely meglepően jó minőségű kihangosítási funkciót tesz lehetővé, ami jól mutatja, hogy a több nem mindig jobb, ebben a tekintetben a Bose versenyzői simán maguk mögött hagyják a több mikrofonnal felszerelt vetélytársakat. A különféle okosotthonos rendszerekhez viszont sajnos nem lehet csatlakoztatni a termékeket, a csatlakoztatott telefon asszisztensét viszont a multifunkciós gomb megnyomásával lehetséges aktiválni. A párosítás is egy fontos szempont az efféle termékeknél, hiba szerencsére itt sincs, a folyamat gyors és megától értetődő, a folyamatot NFC-vel is lehet támogatni. Mivel prémium gyártóról beszélünk, elérhető okostelefonos alkalmazás is: a Bose Connectben a hangképet ugyan nem lehet állítani (valószínűleg a gyártó úgy volt vele, hogy ők már tökéletesre hangolták), de a firmware-frissítések telepítése mellett megoldható több hangszóró egybekötése is. Ez két dolgot tesz lehetővé, a parti módban ugyanaz szól az összes csatlakoztatott hangszóróról, de két hangszóróval elérhető a sztereó mód is, amely késés nélkül, stabilan működik. A hangerőszabályzás viszont kicsit furcsa, a két egységen külön-külön kell állítani a hangerőt, hogy ugyanúgy szóljanak, illetve elsőre az is meglepő lehet, hogy ezen mód használatakor ha az egyik hangszórót kikapcsoljuk, a másik is kikapcsolódik. Ezek viszont apróságok ahhoz képest, amit a Bose Revolve II hangszórók kínálnak: strapabíró és cseppálló kivitelt, kellemes hordozhatóságot, kiegyensúlyozott, nagyon kellemes hangminőséget. Ha valaki minőségi zenehallgatási élményre vágyik, fontos számára a 360 fokos hangzás és szeretné hordozni is a hangkeltőit, akkor érdemes lehet elgondolkodnia ezeken a modelleken.