Bréking: Új iPad Pro érkezett az Apple kínálatába!

Surprise szerda – új iPad Pro-modelleket mutatott be szép csendben az Apple. A külső nagyrészben változatlan, azonban a motorháztető alatt végre újdonságok is lapulnak.

Az Apple percekkel ez előtt jelentette be új iPad Pro-szériáját. Az új eszközök mérete és összességében a külalakja is nagyrészt változatlan maradt, 11 és 12.9″-es méretben érkeznek, minimum 128 GB tárhellyel, kezdő 799 és 999 dolláros árért.

Ami viszont újdonság az a A12Z Bionic névre hallgató 8-magos új processzor, Wide és Ultra Wide lencsés kamerarendszer LiDAR szkenner, mely a kamerával és többi szenzorral együttműködve egész érdekes dolgokra képes AR-területen. Az új eszközök már LTE és 5G-támogatással felszereltek, az aksi idő terén pedig legalább 10 órát ígér a vállalat.

Ami pedig a találgatásokból bejött, az a multi-touch trackpades Magic Keyboard for iPad Pro névre hallgató teljesen új billentyűzet. A vállalat állítása szerint az új kihajthatós tok-billentyűzet esetében a trackpad egy teljesen megújult élményt hoz. Nem a Maces megoldást ültették át a kihajtható verzióba, teljesen újratervezték az egész gesztusvezérlést. Ezt mindkét videóban be is mutatják.

Nézzük egy kicsit részletesebben a változásokat:

Magic Keyboard for iPad Pro

A március 24-én élesedő iPadOS 13.4-gyel érkezik az iPadek trackpad támogatása, megnyitva ezzel egy teljesen új interakciós lehetőséget a táblagépekkel. Ahogy a felhasználó mozgatja az ujját a trackpaden, a kis pötty szerű mutató interaktívan mozog a kijelzőn, lehetővé téve ezzel, a sokkal könnyebb használatot, hiszen eddig a képernyő érintgetéséhez fel kellett emelnie az embernek a kezét a billentyűzetről.

A folióval egybekötött, megújított billentyűzet több szempontból is különbözik az eddigi iPadekhez csatlakoztatható billentyűzetektől. A mágnesesen az iPadhez csatlakozó tok és billentyűzet kompatibilis az 11″-es iPad Pro 1. és 2. generációjával, valamint a 12,9″-es iPad Pro 3. és 4. generációjával. Rendelkezik saját USB-C-s töltőcsatlakozóval, így nem az iPadből szívja el az energiát és külön tölthető is. Az 1 mm-es billentyűúttal és háttérvilágítással rendelkező, olló mechanikás kiosztás konzolként támasztja alá az iPadet és biztosít 130 fokos betekintési szöget.

A12Z Bionic Chip

A Pro Performance jelzővel illetett készülékek az új A12Z Bionic névre hallgató processzorral rendelkeznek, mely alkalmassá teszi a tabletet nagyobb teljesítményt igénylő feladatok kivitelezésére is, mint pl. a 4K-s videószerkesztés vagy a 3D modellezés. Az új 8-magos GPU, a 8-magos CPU-val és Neural Enginnel kiegészülve az eddigi legjobb teljesítményt teszi lehetővé.

Pro Display

A minimális kávával rendelkező eszköz mindkét méretbe az előző szériánál bemutatott Liquid Retina kijelzőt kapta meg. A P3-as színskálának köszönhetően a kijelző valódi színhűséggel dolgozik. Az eszköz ugyanúgy támogatja a ProMotion technológiát, mely lehetővé teszi a megszokott 120 Hz-es frissítési rátát. És természetesen a True Tone technológia is adott. Meg minden földi jó: laminált, tükröződésgátló bevonattal rendelkező kijelző és 600 nites fényerő. És természetesen marad a 2. generációs Apple Pencil támogatás is. Ebből a beviteli eszközből nem érkezett frissített verzió.

Kamerarendszer

Az új kamerarendszerbe a 12 megapixeles széles látószögű és 10 megapixeles ultraszéles látószögű kamerák kaptak helyet. A széles látószögű kamera 4K-s videórögzítést tesz lehetővé, míg az ultraszéles látószögű kamera 2x optikai zoomra képes, sokkal nagyobb látószöggel.

Emellett az előlapon helyet kapott egy 7 megapixeles True Depth Camera is, mely 1080p-s HD videorögzítéssel működik 30 vagy 60 fps-sel és természetesen maradt a Face ID is.

LiDAR Scanner

Sokat beszéltünk már valamilyen 3D-s kameráról, ami bekerülhet az iPadekbe is. Ez lett a LiDAR Scanner. Az új scanner a minket körülvevő 5 méteres körzetben (bel- és kültéren is) képes meghatározni a tárgyak távolságát, foton szinten, nanoszekundum sebességgel működve. Az iPadOS új depth frameworkje összeállítja az LiDAR Scanner által beolvasott pontokat, valamint a kamerák és további mozgás szenzorok adataiból egy igen részletes képet készít a felhasználó számára, ezzel teljesen új szintre emelve az AR-élményt.

Bár a koronavírus továbbra is tombol szinte az egész világon az újonnan bemutatott eszközöket hamarosan elkezdik értékesíteni és szállítani, a külön megvásárolható Magic Keyboardra viszint még egy kicsit várni kell, annak elérhetőségét valamikor májusra teszi a vállalat, mérettől függően pedig 299 és 349 dolláros árral lehet számolni.

Ezzel egy időben az is kiderült, hogy az iOS és iPadOS 13.4 rendszerekre sem kell már sokat várnunk, március 24-én végre kigurul a frissítés.