EKG a zsebben: WIWE bemutató

Klinikai szintű EKG bárhol, bármikor, kiértékeléssel: ezt kínálja a magyar fejlesztésű eszköz.

A Portfolio kutatása szerint a 2000-es évek közepe óta hazánkban a felére csökkent a szívinfarktus miatti halálozások száma, a halálozási arányszámok alapján mégis sereghajtók vagyunk az európai országok körében. 2014 óta az infarktust követő egy éven belüli halálozás enyhén növekvő mértéke tapasztalható, vagyis a korszerű beavatkozások ugyan megmentik a betegek életét, de hosszabb távon mégis rosszabbodhatnak a túlélési esélyeik. Mindez számszerűsítve: évente átlagosan körülbelül 15 000 beteget kezelnek szívinfarktussal a magyar kórházakban, 40 százalékuk, mintegy hatezer ember pedig belehal a betegségbe. Ennek nem kellene így lennie, hiszen az elmúlt évtizedekben új kezelési módszerek és technikák jelentek meg, hazánkban is komoly beruházások történtek a korszerű szívkatéteres kezelés széleskörű megteremtése érdekében, illetve a diagnosztika is jelentősen egyszerűbbé vált, többek között a magyar fejlesztésű WIWE EKG berendezésnek köszönhetően. 

A WIWE nem egy új eszköz, már nagyjából öt éve piacon van és rengeteg életet mentett meg, azonban még mindig sokan vannak, akik nem ismerik. Egy mobil szívdiagnosztikai eszközről van szó, amely nagyjából akkora, mint három-négy darab egymásra helyett bankkártya, 87,5 x 54,7 x 5,9 milliméter a kiterjedése és mindössze 40 grammot nyom. Külseje végtelenül diszkrét és egyszerre high-tech, de a lényeg nyilván a tudás és az, hogy egy EK-tanúsítvánnyal rendelkező, tehát orvosi eszközről van szó. A segítségével bárhol és bármikor klinikai szintű EKG-t mérhetünk, a termék bekapcsolásával is számolva nagyjából 2 perc alatt, az adatokat pedig az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető okostelefonos alkalmazás egyből ki is értékeli, az eredmények pedig tárolásra kerülnek, és könnyedén megoszthatók a kezelőorvossal. 

A mérésekből rengeteg dolog látszik, kiszűrhető a szívritmuszavar, a sokszor egyébként teljesen tünetmentes pirvarfibrilláció felismerésével lehetségessé válik a stroke rizikóbecslése, de ugyanez érvényes a hirtelen szívmegállásra, az oxigénhiányos állapotok szűrésére. A terméknek óriási előnye, hogy rendszeresen és gyakran lehet bele méréseket végezni, így olyan adatok is az orvos rendelkezésére állhatnak, amelyek egy időzített EKG-vizsgálatokból nem feltétlenül látszódnának. A Covid-kapcsán hasznosnak bizonyult a véroxigénszint mérése is, de ezen túl a WIWE lépésszámláló funkcióval is rendelkezik, bár ezt valószínűleg nem fogják túl sokan használni. A beépített akkumulátor kapacitása 200 mAh, ami nem tűnik soknak, de még bekapcsolt lépésszámláló funkcióval is öt napig energiával ellátni az eszközt, amelyet ha csak EKG-mérésre használunk, akkor több hetes vagy akár több hónapos üzemidőről beszélhetünk egy töltéssel. A termék korlátozottan képes ellenállni a víznek és a pornak, IP22-es minősítéssel rendelkezik, tehát érdemes hozzá megvásárolni a kimondottan kedvező árú bőrtokot. 

A WIWE tehát egy egyszerre zseniális, mégis rendkívül egyszerű eszköz, amely életeket ment. A használatához egy okostelefonon kívül nincs szükség semmire, a mérés rendkívül gyorsan, bármilyen helyszínen elvégezhető, a külső és a működés pedig van annyira menő, hogy társaságban is lehessen használni, a mérés nem fogja stigmatizálni a felhasználót. A szívproblémákkal küzdőknek egyértelműen javasolt egy WIWE beszerzése, de mi úgy gondoljuk, hogy gyakorlatilag minden háztartásban lenne helye egy ilyen eszköznek.