Ezt a 8 dolgot kapcsold ki iPhone-odon

Számos olyan beállítás van elrejtve az iPhone-ok és iPadek szoftverében, amivel azok üzemidejét tovább tudjuk növelni bármiféle trükközés nélkül. Ráadásul még a személyes információn megosztását is korlátozhatjuk egyszerre.

1. Appok értékelésére buzdító felugró ablak kikapcsolása

Az első kissé kakukktojás, viszont mikor én erről értesültem azonnal egy új dimenzió nyílt meg előttem. Bizonyára számotokra is ismerős a helyzet, mikor frissen letöltöttél egy appot és már is értékelni kell. Vagy gyorsan meg akarsz nézni valamit és akkor ugrik fel a bosszantó ablak.

Nos a megoldásért a Beállításokon belül navigáljunk el az iTunes és App Store fülig, ott pedig amit keresünk azaz Alk.-on belüli vélemények. Ha ezt kikapcsoljuk soha többé nem fog ilyenekkel zargatni egyetlen alkalmazás sem.

2. Mindenféle elemzések kikapcsolása

Az Apple csomó diagnosztikai adatot gyűjt össze miközben az eszközeit használjuk. Ha nem szeretnénk, hogy az Apple vagy az alkalmazások fejlesztői megkapják az appok használatához kapcsolódóan összegyűjtött adatokat, könnyen közbeléphetünk.

Engem személy szerint nem zavar, hogy ilyen adatokat szolgáltatok a fejlesztőknek, viszont az hogy ez az én mobilnet adatkeretemből megy eléggé. Ráadásul helyzetinformációkat is tartalmaz, így valószínűleg az akkumulátort sem kíméli.

Ezeket az Adatvédelem > Elemzések és fejlesztések fülnél találjuk legalul. Itt első pillantásra jópár opció érhető el, viszont ha a legfelsőt (iPhone & Watch elemz. megoszt.) balra állítjuk már is csak 3 sor kacsingat vissza ránk. Érdemes a többit is inaktívvá tenni.

3. Helyzetmeghatározás

Lépjünk vissza az Adatvédelem menüre és tekerjünk legfelülre a Helyzetmeghatározáshoz. Itt pedig egyből láthatjuk mennyi alkalmazás is használja különböző rendszerességgel a helyzetünk lokalizációját.

Két dolgot érdemes figyelembe venni szelektáláskor. Egyrészt, hogy annak az appnak valóban szüksége van-e a helyzetünkre, például Waze-nek minden bizonnyal, de egy Facebooknak már kevésbé. Másrészt érdemes csekkolni milyen gyakran használják a helyzetmeghatározást. Ha teli lila a nyíl akkor azaz app nemrég lecsekkolt minket merre járunk, ami pedig szürke nyíllal az oldalán díszeleg az elmúlt 24 órában használta.

4. Rendszerszolgáltatások helyzetmeghatározása

Ennek a menünek az alján lévő Rendszerszolgáltatásokra bökve megleshetjük az Apple milyen esetekben nézi aktuális helyzetünket. Itt azért érdemes nem olyan nagy lendülettel nekiesni a kapcsolóknak, hiszen számos tényező fontos lehet a napi használatkor.

Külön kiemelném a Rendszer testreszabása csúszkát, ami bár nagyon komolytalanul hangzik, a Night Shift beállításokat is valamiért befolyásolja.

5. Az iPhone-od tudja hol jársz a legtöbbször

A gyakori pozícióinkat pedig az előző menüsor alján lévő Jelentős helyek pontban mutatja meg nekünk. Ezeket az adatokat csak a készülék tárolja és más nem férhet hozzá, de aki szeretne még biztosabbra menni, annak ott a kapcsoló.

Egyébként ez a funkció olyan dolgokat tesz lehetővé, mint a helyalapú Siri javaslatok vagy a navigáció automatikus cél felajánlása. Okos dolgok ezek, én bekapcsolva hagytam.

6. Termékfejlesztési mágia

Ha az előző pontból visszaugrunk eggyel, pont a Jelentés helyek alatt foglal helyet a Termékfejlesztés csoport. Az ő hasznukra nem tudtam érdemi magyarázatot találni, csak hogy érdemes kikapcsolni. Szerintem tegyünk is így.

7. Háttérben alkalmazásfrissítés

Ez egy különösen energiaigényes folyamat, szóval érdemes különösen lecsekkolni. Az Általános részen belül találjuk középtájt, majd eldönthetjük melyik app tudjon a háttérben új információkat összegyűjteni.

Itt is érdemes megfontolni mit merre állítunk, mert például egy navigációs alkalmazásnak különösen fontos, hogy frissítsen a háttérben vagy az adott zene alkalmazásunknak sem árt, viszont hogy az Instagram pontosan mit művel ilyenkor az felér egy jobb keresztrejtvénnyel, így én inkább kikapcsoltam.

Fontos még megjegyezni, hogy az akkumulátorra is jótékony hatással van a minél kevesebb aktív fül, az adatcsomagunk is különösképpen megköszöni majd.

8. Push vs Fetch viadala

Szintúgy duplán spórolunk, ha ezeket a beállításokat elvégezzük. A Beállítások appon belül tekerjünk le a Jelszavak és fiókok menüre, ahol pedig bökjünk egyet az Új adatok begyűjtésére. Itt beállíthatjuk, hogy az e-mail fiókjaink milyen módon nézzék meg érkezett-e új levelünk, naptári eseményünk vagy egyéb iClouddal kapcsolatos tényező.

A Push folyamatosan éber és amint jött egy új email már jelez is felénk. Vagyis ő eszi a legtöbb energiát és adatforgalmat. A Fetch ennél egy jóval barátságosabb faj, mivel itt beállíthatjuk, hogy milyen időközönként nézzen körbe, érkezett-e új email.

A Kézzel opció azt jelenti, hogy nekünk kell manuálisan frissítgetni a Mail appot, ha új e-mailekre vagyunk kíváncsiak, az Automatikus pedig csupán akkor tölt le az új leveleket, ha a készülék töltőn és Wifi hálózaton van. Ezek függvényében ítéljük meg mennyire gyakran szeretnénk új emailekről hírt kapni.

Az iCloudot natív létére érdemes Push-on hagyni, mivel az eléggé terebélyes szolgáltatás ahhoz, hogy csupán óránként lessen fel a felhőbe mi a helyzet.

Végül pedig had említsem meg, hogy szükséges ezeken a kis trükkökön nagyobb szoftverfrissítések után újra végigvágtázni, mert az Apple-nek szokása olyankor őket automatikusan visszakapcsolgatni.

Ti tudtatok ezekről a beállításokról?