Hiánypótló magyar kiosztású billentyűzet minden iPadhez (is)!

Az Apple az utóbbi időben nagyon ráfeküdt az iPad mint laptop alternatíva promotálására. Az iOS 11-gyel és az iPad Prókkal ez már valóban lehetséges, de egy billentyűzet mindenképpen kelleni fog hozzá. Magyar nyelvű billentyűzetek azonban csak erősen korlátozott mennyiségben és jellemzően drágán álltak a vásárlók rendelkezésre. Idáig!

Az Apple az iPad Prók bemutatása óta gőzerővel igyekszik bizonyítani a felhasználóknak, hogy a táblagépek a legtöbb szituációban képesek kiváltani még a laptopokat is. Épp tavaly ilyenkor zajlott le a valós Twitter-üzenetekre felépített reklámkampány, ami egyébként tényleg egészen ötletesre sikerült. Aztán jött a „What’s a computer?“ kislány, aki feltehetőleg azóta is virtuális kanapékkal zaklatja a békésen ücsörgő utca népét, és valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt tippeljük, hasonló kampányok a jövőben is érkezni fognak.

A kérdésnek magunk is utána jártunk még tavasszal, az iOS 11 megjelenése előtt nem sokkal. Tapasztalataink szerint az iPad némi megkötéssel, de valóban sokaknál alkalmas lehet elsődleges munkaeszköznek. A megkötések egyik, nem elhanyagolható eleme, hogy egy erre a célra összeállított szett nem olcsó mulatság. Az Apple Pencil, Smart Keyboard, védőtok és iPad Pro kombó akkor 420 ezer forintnál állt meg, amiből kis szerencsével és némi akcióval akár már egy MacBook Pro is kijön, ami a munka szempontjából még mindig előnyösebb egy tabletnél.

Na de mi van akkor, ha nem iPad Próban gondolkodsz, hanem valamelyik olcsóbb kistestvérével lennének hasonló ambícióid? Böngészésre, alap szövegszerkesztésre bőven elég az is, ha csak ennyire van szükséged, tényleg nem éri meg a Pro. Az viszont biztos, hogy egy billentyűzetre mindenképpen szükséged lesz. És itt jönnek a problémák.

A Smart Keyboard eleve csak iPad Próhoz érhető el, és még úgy is 60 ezer forintba fáj, szóval mindenképpen kiesik a versenyből. Bár a neten lehet találni a legkülönfélébb gyártóktól származó költséghatékony megoldásokat, de ezek legjobb esetben is angol (ha nem kínai) kiosztással rendelkeznek, és általában a minőségük is szokott kívánnivalót hagyni maguk után. Az egyetlen valóban működő, magyar nyelvű lehetőségünk tehát egy Magic Keyboard beszerzése volt, ami egyébként nem rossz opció, csak éppen 40 ezer forintba kerül, így megint bukik a költséghatékonyság.

Ezt a tátongó rést kívánja betölteni mai tesztalanyunk, a ZAGG Lightning-csatlakozós vezetékes billentyűzete. Erre minden esélye meg is van, lévén hogy 1.) magyar nyelvű kiosztással rendelkezik, 2.) relatív olcsó, 3.) jó minőségű. Nade kicsit részletesebben:

Kézbe véve a terméket az első meglepetés a súlyával kapcsolatban ért. A ZAGG bizony nem az ultrakönnyű kiegészítők táborát erősíti. Ez kétélű dolog, egyfelől nyilvánvalóan rontja a hordozhatóságot, másfelől viszont kifejezetten minőségi érzetet kelt. Hogy kinek melyik a fontosabb szempont, azt mindenki döntse el maga, véleményem szerint ez a billentyűzet eleve inkább otthoni felhasználásra lett kitalálva, és nem arra, hogy mindig ott lapuljon a táskában az iPad mellett.

A beüzemelés viszont álomszerű. Igazából nem is hívnám beüzemelésnek. Kiveszed a dobozból, bedugod a Lightning-csatatlakozót az első kezed ügyébe akadó iOS-es készülékbe (akár iPhone-ba is) és használod. Ennyiből már valószínűleg le is lehetett vonni a következtetést: a ZAGG vezetékes billentyűzet. Egész konkrétan egy 45 centiméteres, műanyag kábel lóg ki az aljára szerelt támasztóhenger oldalából, ami bár lehet, hogy nem a legszofisztikáltabb megoldás, cserébe nem kell a párosítással bajlódni vagy a töltésre odafigyelni.

A 29 centi széles, 12,9 cm hosszú, 2 cm mélységű termék billentyűi kellemes, de műanyagos hatást keltenek. Az újfajta Butterfly mechanikához szokott ujjaimnak elsőre kicsit túl hosszúnak érződtek a gombok útjai, de tudom, hogy valaki pont ezt szereti, illetve egy kis megszokással könnyen át lehet rá állni. A szokásos Maces gombokon felül a felső funkciósávot is megörökölte a termék, csak iOS-es funkciókra szabva. Vezérelhetjük a médialejátszást, zárolhatjuk a képernyőt, előhívhatjuk a keresőfelületet illetve a virtuális billentyűzet is ki/be kapcsolhatjuk. Ezek egyébként szuperhasznos lehetőségeknek bizonyultak a mindennapok során.

Összesen csak két negatívumot tudnék felhozni. Egyrészt van összesen 5 darab (java a funkciósávban) teljesen indokolatlan „üres“ billentyű. Nem nagy dolog, egyszerűen csak érthetetlen, hogy miért hagyták ott funkciók nélkül, főleg, hogy nem is lehet ráprogramozni semmilyen egyedi parancsot. Másrészt pedig a magyarítás az ő, ú, á, ű gombok méretének rovására ment. Ezek a billentyűk körülbelül 25%-kal kisebbek a többinél, ami azért nem a legelegánsabb megoldás.

A jó hír viszont, hogy a ZAGG csak 19 900 forintba kerül, amennyit simán megérheti bárkinek, aki szeretné kicsit felokosítani az iPad-jét a munkaeszköz irányba. Ehhez persze nem árt, ha van kéznél olyan tok, ami állványként is tud funkcionálni, ezt még érdemes hozzászámolni a költségekhez.

A magyar nyelvű kiosztást a gyártó külön az iSTYLE megbízásából készítette el, szóval mondhatni, exkluzív termékről van szó. Hogy még jobban érezzétek az exkluzivitást, a készletek erejéig most minden egyes iPad mellé az iSTYLE ajándékba megdob egy ZAGG-gel is.

Így akár már 132 900 forintból beszerezhetsz magadnak egy olyan tabletet, amit akár munkára is foghatsz. Kétségtelenül barátságosabban hangzik, mint a 420 ezres iPad Pro csomag, még ha a funkciók terén nyilván vannak is különbségek…