HidrateSpark V3, az okos kulacs

A HidrateSpark egy Bluetooth segítségével és fényjelzésekkel egyaránt kommunikáló kulacs, amely figyeli a napi folyadékbevitelünket és figyelmeztet, ha keveset ittunk.

A nyári kánikula miatt ismét gyakran lehet találkozni a folyadékbevétel kérdésével. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már 2010-ben kiadott egy iránymutatást, amelynek tanúsága szerint egy felnőtt nőnek naponta 2, egy felnőtt férfinak pedig 2,5 liter folyadékot kell a szervezetébe juttatnia, amely értékek hőhullámok esetén még ennél is nagyobbak lehetnek. A tapasztalat viszont az, hogy az emberek jelentős része ennél kevesebbet iszik egy nap, ez részben a rohanó életmód velejárója. Az elégséges folyadékbevitel pedig egy nagyon fontos dolog, és bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy felnőtt ember van annyira tudatos, hogy ezt önerőből megoldja, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan nem képesek erre, mert tényleg elfelejtik, hogy igyanak egy kis vizet. Számukra készült mai bemutatónk tárgya, a HidrateSpark V3 okos kulacs. 

HidrateSpark V3 okos kulacs

A termék már ránézésre is egy kulacs, abból is egy dizájnosabb fajta, amely fekete, kék és narancssárga színekben is elérhető. Körülbelül 7 centiméter az átmérője, 27 centiméter magas, 592 milliliter folyadék tárolására alkalmas. A palack érdemi része tritán műanyagból készült, amely nagyon mutatós és kellemes tapintású, de mosogatógépben nem tisztítható, ellentétben a kupakkal és az alsó gyűrűvel. Forró italok tárolására nem alkalmas, a hideg italokat viszont viszonylag sokáig, 3-4 órán keresztül nem hagyja felmelegedni. A lényeg belül található, van benne ugyanis egy ledekkel telerakott rúd, amely egyben egy Bluetooth-alapú kommunikációs modul és egy mérőegység is, a működtetéséhez egy CR2477-es elemre lesz szükség, amelyből szerencsére mellékel is egyet a gyártó. A használathoz az iOS és Android rendszerekre egyaránt elérhető HidrateSpark nevű appra van szükség, a párosítás viszonylag egyszerű: van egy kalibrációs rész, ahol üresen és folyadékkal tele is az asztalra kell helyezni az eszközt, de ez legfeljebb egy percet vesz igénybe és elég az elején megcsinálni, bár igény esetén később újra elvégezhető. A szoftver viszonylag sok hozzáférést kér, többek között a helyadatokra is szüksége van, ennek az az oka, hogy az időjárást is figyelmbe veszi, amikor kiszámolja a szükséges folyadékbevitelünket. Mivel a magyar nincs a támogatott nyelvek között, azok azért gondban lehetnek, akik nem beszélnek idegen nyelveket, de a beállítási folyamat ettől függetlenül egyszerűen és gyorsan elvégezhető. 

HidrateSpark V3 szinkronizálás

A funkcionalitás igen egyszerű, van egy napi folyadékbeviteli cél, aminek elérésében a kulacs segíteni fog. Ennek érdekében az előre beállított időszakon belül (tehát éjszaka nem) fényjelzésekkel és okostelefonos értesítésekkel egyaránt tud operálni, ez előbbiekből naponta legfeljebb maximum 12 darabot fogunk kapni. Az alapból zöld színű villogás erőssége is szabályozható, amire szükség is lehet, mert bár sötétben szuperül néz ki a fényjáték, napfényben a gyengébb fokozatokat nem lehet észrevenni. Kicsit kellemetlen, hogy a ledes visszajelzés színét csak a Pro alkalmazás megvásárlása (1999 forint) utána lehet variálni. A vízfogyasztási szokásaink naplózásra kerülnek, ezeket utólag is vissza lehet nézni, az adatokat pedig rengeteg egyéb egészségfigyelő platformra át lehet szinkronizálni, az Apple Health mellett a Fitbit, a Garmin, a Google, az Under Armor és a Withings megoldásai is támogatottak. És bár a funkcionalitás ennyi, a helyzet az, hogy működik a történet: a keveset ivó kollégák a HidrateSpark segítségével elkezdtek több vizet inni, pedig sok más módon próbálkoztak korábban. A termék kulacsként is jó, egyáltalán nem ereszt, jó a mérete és a formája, korrektül is néz ki, ha valaki a rozsdamentes acél külsőt kedveli, az kicsit drágábban talál olyat is a kínálatban. Egy kicsit rétegtermékről van szó, de az ígért funkciót tényleg tudja a HidrateSpark V3, tehát bátran ajánljuk azoknak, akiknek több folyadékot kellene fogyasztaniuk.