Hogyan tisztítsd az Apple Watch szíjad?

Az Apple Watch gyári szíjai kiváló minőségű termékek, nem igazán koszolódnak és könnyű őket tisztán tartani. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell velük rendszeresen foglalkozni!

Az óraszíjak rendszeres tisztítást igényelnek, több tanulmány is készült már arról, hogy az elhanyagolt szíjak mindenféle nem kívánatos baktériumok lakóhelyévé válhatnak. Ez alól nyilván az Apple Watch szíjak sem kivételek, de a gyári szíjak kiváló anyaghasználata félrevezető lehet: attól még, hogy a kiegészítő nem tűnik koszosnak, időről időre le kell tisztítani. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan tesszük meg, maga a folyamat viszont sokkal egyszerűbb, mint elsőre hinnénk. Első lépésként a szíjat el kell távolítani az óráról, majd a különféle típusoknál a leírtak szerint kell eljárni:

Apple Watch szíj tisztítása

Bőrszíjak:

  1. Töröld tisztára a szíjak bőrrészét egy puha, szöszmentes kendővel. Ha szükséges, enyhén nedvesítsd be a kendőt tiszta vízzel.
  2. A bőrszíjakat ne áztasd vízbe! A bőrszíjak nem vízállók.
  3. Hagyd a bőrszíjat alaposan megszáradni a levegőn, mielőtt az Apple Watch órához rögzítenéd. A bőrszíjakat ne tárold közvetlen napfénynek kitett helyen, magas hőmérsékleten vagy magas páratartalom mellett. 

Körpánt, fonott körpánt, sportszíj, sportpánt, Óceán szíj, Alpesi pánt és Terep pánt esetén:

  1. Töröld meg a szíjat egy puha, szöszmentes kendővel. Ha szükséges, enyhén nedvesítsd be a kendőt tiszta vízzel. Az ilyen típusú szíjaknál gyengéd, hipoallergén kézi szappant is használhatsz a tisztításhoz. 
  2. Szárítsd meg a szíjat egy puha, szöszmentes kendővel, mielőtt az Apple Watch órához rögzítenéd. 

Egyéb típusú szíjak és csatok:

  1. Töröljd meg a szíjat egy puha, szöszmentes kendővel. Ha szükséges, enyhén nedvesítsd be a kendőt tiszta vízzel. 
  2. Szárítsd meg a szíjat egy puha, szöszmentes kendővel, mielőtt az Apple Watch órához rögzítenéd.

Nagyon fontos tehát, hogy a tisztítás finom, mikroszálas anyaggal és tiszta vízzel történjen, szappant csak a fent felsorolt szíjaknál szabad használni! Súroló hatású tisztítószert, alkoholt, fehérítőt tilos használni, és a szíjakat nem szabad vegyszerbe áztatni! Az órákat a bőr irritációjának elkerülése érdekében szorosan, de kényelmesen kell viselni, bőrallergiák esetén pedig ezen az oldalon lehet tájékozódni arról, hogy az egyes szíjtípusok milyen anyagokat tartalmaznak.