Így tisztíthatod meg a rakoncátlankodó Lightning csatlakózót

A Lightning csatlakozó olyan mint a köldököd. Összeszedi a szöszöket. Mivel a telefonunk nem fürdik naponta, előbb utóbb elkezd vacakolni a töltés, de szerencsére nagyon egyszerűen megoldhatjuk a problémát.

Gyakran járnak a szervizekben olyan iPhone-okkal, amik nem töltenek. Sokszor pedig igen egyszerű a megoldás, csak ki kell tisztítani a Lightning csatlakozót.

Sajnos bármennyire is vigyázunk az iPhone-unkra, előbb-utóbb megtelik szöszökkel és egyéb szeméttel az iPhone lightning portja. Ez általában nem okoz hibát, de sokszor előfordul, hogy a telefon egyre nehezebben veszi fel a töltést, vagy egyáltalán nem sikerül töltenünk. A fenti borítóképen látható szemetet pillanatok alatt összeszedtük a fotózáshoz, nem kellett mást tennünk, mint a saját telefonunkból kibányászni a felgyűlt szöszöket és egyéb törmelékeket.

Amennyiben nem tudjuk bedugni a telefon aljába a töltő kábelét, tehát például ferdén vagy megszorulva megy csak bele a csatlakozóba, semmiképp ne erőltessük. Könnyen lehet, hogy egy nagyobb darab morzsa, vagy egy picike kavics szorult be a lyukba, ezeket szabad szemmel is láthatjuk, ha belekukkantunk a csatlakozóba.

Mi a teendő?

Ne próbáljuk kimosni még akkor sem ha iPhone 7-et használunk, ami bizonyos mértékig vízálló. Inkább ne akarjuk vízzel megoldani a problémát, mert az erős vízsugár beszivároghat a készülékbe, a koszt meg egyébként sem hozza ki.

Semmiképp ne piszkáljuk tűvel, vagy egyéb fémből készült eszközzel a csatlakozó belsejét, mert könnyen kárt tehetünk a finom kis csatlakozócsíkokban.

A legegyszerűbb megoldás, ha fogunk egy fogpiszkálót, és azzal piszkáljuk ki akkurátusan a csatlakozóban rekedt szöszöket és egyéb szennyeződéseket. Ha a közelünkben van egy ismerősünk iPhone-ja, annak a vakujával bele is világíthatunk a Lightning portba, hogy lássuk maradt-e még szennyeződés.

Ebben a videóban fémmel is nekiesnek a készüléknek, de elnézve az állapotát, ennek az iPhone-nak már majdnem mindegy. Mi inkább maradjunk a fogpiszkálós megoldásnál, de a lényeg, hogy valahogy így néz ki a művelet, amit egy fogpiszkáló segítségével mi magunk is elvégezhetünk, ahelyett, hogy a szervizbe rohannánk.

Jó szöszvadászatot, de csak óvatosan!