Gyerekkorunk álma: AR földgömbök bemutatója

A modern és a régi világ találkozik ezekben a földgömbökben, amelyek a kiterjesztett valóság segítségével teszik izgalmassá a felfedezést és a tanulást a gyerekeknek.

Léteznek tárgyak, amiket valamilyen oknál fogva olyan különleges atmoszféra vesz körül, hogy egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni őket. Ilyen tárgyak például a földgömbök, amelyekből egy szép darab a gyerekek és a felnőttek kíváncsiságát egyaránt felkelti, amelyeket mindenki meg akar nézni és érinteni, hiszen varázslatos érzés a Földet felülről szemlélni, a bolygónkat a kezünkben tartani. Az okostelefonokon futó térképalkalmazásoknak köszönhetően a világ efféle felfedezése persze ma már teljesen más módon zajlik, mint pár évtizeddel korábban, de úgy tűnik, hogy a földgömböknek ettől függetlenül még nem áldozott le. A Shifu nevű interaktív gyerekjátékokra szakosodott cég ugyanis meglátta a lehetőséget ezekben a gyönyörű tárgyakban, amelyeket modern technológiákkal kombinált, megalkotva az Orboot földgömböket. 

Az Orboot földgömbök mérete talppal együtt körülbelül 33 x 20 centiméter, tehát még elférnek a polcon, de azért kellően méretesek ahhoz, hogy látványosak legyenek. A minőségük nem éri el a klasszikusokét: műanyagból készültek, a rajtuk lévő nyomtatás jó minőségű, de olyan részletgazdagságról nyilván nem beszélhetünk, mint egy kézzel festett földgömb esetében. A termékeknél a többesszámnak van jelentősége, a Shifu ugyanis a különféle témákra eltérő termékeket kínál, mi az általános oktató-, illetve a dinoszaruruszos földgömböt próbáltuk. A koncepció nagyon egyszerű, adott a földgömb és adott egy Androidra és iOS-re egyaránt elérhető, kiterjesztett valóságot (AR) használó alkalmazás. Tehát az okostelefon vagy a táblagép kijelzőjét és kameráját használva lehet felfedezni a világot.

Shifu Orboot földgömb

A termék elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak készült, az alkalmazás is rájuk lett szabva. Ezt a szó legjobb értelmében kell venni, rendkívül igényes megoldásról van szó, amely nagyon okosan adagolja az információkat, nem esik túlzásokba, mindig csak annyi dolgot közöl, amennyit a gyerekek még fel tudnak dolgozni. Az általános földgömbnél hat témában (állatok, gasztronómia, kultúrák, nevezetességek, találmányok és térképek) több mint 400 dologról lehet részletesen tájékozódni, illetve több mint 1000 izgalmas tény tálalásra, a dinoszaruruszos kivitelnél pedig nagyjából 50 dínó és 500 érdekesség jelenti a kínálatot. A gyártó odafigyelt, hogy a kaland ne csak a digitális térben történjen, úgyhogy bár az alkalmazás kínál különféle megszerezhető jutalmakat és követi a fejlődést, a gyerekek a mellékelt útlevél és pecsételő segítségével a fizikai térben is naplózhatják a felfedezési és tanulási folyamatukat. Az Orboot földgömbök sok órányi szórakozást és tanulási lehetőséget kínálnak, használatuk egyszerű, nem kell hozzájuk sem áramforrás, sem semmi. Két dologra viszont érdemes odafigyelni: a gyerekeknek mindenképp tokban lévő telefont vagy táblagépet adjunk, mert benne van a pakliban, hogy a játék izgalmában elejtik az eszközt. A másik fontos tény, hogy az Orboot földgömbök szoftvere sajnos nem tud magyarul. Ez persze valószínűleg egy gyereket sem tántorít el a kalandozástól, akiknek ennek köszönhetően az idegen nyelvi tudásuk, szókincsük fog jelentősen bővülni. A Shifu földgömbjei mellett tehát sok dolog szól, véleményünk szerint mindenki jobban jár, ha a gyerek ilyet kap ajándékba, mint egy újabb konzolos vagy okostelefonos játékot.