Az iOS 17.2 kinyitja a Qi2 vezeték nélküli töltést a régebbi iPhone-okon is

A 15-ös széria volt az első Qi2-kompatibilis iPhone-család, de mostantól a 13-as és 14-es család is támogatja az új szabványt.

A bejelentéskor az iPhone 15 készülékcsalád volt az Apple kínálatában az egyetlen Qi2-kompatibilis termékcsoport, azonban ahogy az elmúlt hetekben az első friss technológiát használó kiegészítők megjelentek a boltok polcain, úgy jött az iOS 17.2-es verziója is, amely az iPhone 13 és iPhone 14 készülékeken is elérhetővé tette az Qi2-t.

Qi2 szabvány iPhone 13 és iPhone 14 készülékeken is

A Qi a 2008-ban alapított Wireless Power Consortium (WPC) közhasznú szervezet szabványa, amelynek célja a vezeték nélküli töltés egységesítése volt. Mivel a szervezetnek többszáz vállalat a tagja (többek között az Apple, a Google, illetve szinte mindegyik nagy androidos telefongyártó), a célt sikeresen el is érték, ma már a belépőszintű készülékeket leszámítva szinte mindegyik új okostelefon támogatja a Qi-t. A Qi2 a szabvány friss változata, amely elődjéhez hasonlóan maximum 15 wattos teljesítményt tud leadni, az újítást a MagSafe rendszerhez hasonló mágnesek jelentik, amely könnyebb és stabilabb csatlakoztatást jelent. A fejlesztéshez tehát egyértelműen az Apple technológiája jelentette az inspirációt, épp ezért az iPhone-tulajdonosok álla nem fog leesni a Qi2 kapcsán, hiszen a MagSafe már évek óta stabilan nyújtja azt, amit most az androidos felhasználók is megtapasztalhatnak. Ettől függetlenül a Qi2 érkezése mindenki számára örömteli, hiszen ennek köszönhetően a jövőben többféle, és ebből adódóan talán kedvezőbb árú kiegészítő lehet majd a piacon.