iOS és iPadOS 17: Látványos és hasznos újítások

Poszterek a névjegyzékben, élő hangposta, több funkció a FaceTime-ban és rengeteg egyéb fejlesztés érkezik a 17-es főverzióval.

Idén ünnepli a 15. születésnapját az App Store, amely az eredeti iPhone-hoz hasonlóan nagy mértékben megváltoztatta azt, hogy mit jelent a úgy általánosságban a mobiltelefon, illetve azon belül az okostelefon. Az idei Apple fejlesztői konferencián, azaz a WWDC-n a hagyományoknak megfelelően be is mutatták az iOS és az iPadOS operációs rendszerek következő változatait, amelyek több kisebb-nagyobb újdonságot hoznak, amelyek között nem csak látványos, hanem hasznos megoldások is akadnak.

iOS 17 névjegyzék poszterek

Látványosnak mindenképp látványos, hogy a 17-es iOS főverzióban már személyre szabott posztereket lehet majd a kontaktjainkhoz adni, nagyjából úgy, ahogy a lezárt képernyőt lehet személyre szabni. Ezek a poszterek nem csak a névjegyzékben, hanem a hívásoknál is megjelennek, a CallKit használtával pedig a külsős alkalmazások is hozzájuk férhetnek. Egyelőre nem tudni, hogy magyar nyelven elérhető lesz-e az élő hangposta funkció, pedig nagyon izgalmas: a hívott fél iPhone-jának kijelzőjére a Neural Engine élőben írja le a hangpostára mondott szöveget, így a hívott fél eldöntheti, hogy végső soron fogadja-e a hívást. A FaceTime is fejlődött, a jövőben rövid videós üzeneteket is lehet majd küldeni, illetve a hangüzeneteket át tudja majd alakítani szöveggé a szoftver; ezen a ponton nyilván erről sem tudni, hogy magyar nyelven elérhető lesz-e. 

iOS 17 újdonságok

Új funkció a NameDrop, amely tulajdonképpen az AirDrop kontaktmegosztása, kicsit felturbózva: ez Apple Watch órákkal is működik. Kapcsolódó fejlesztés, hogy az AirDrop ezentúl mindenféle képernyős beállítás nélkül is működni fog abban az esetben, ha két iPhone-t közvetlenül egymás mellé tesznek: ehhez hasonló megoldás a HomePodokban egy ideje már elérhető. Az üzenetkezelés kapcsán friss fejlesztés, hogy egy adott helyre (mondjuk a munkahelyre vagy haza) érve automatikusan megváltozhat a matricák és egyebek elhelyezése az appon belül. Ezen túl a beküldött matricákat nem csak szabadon lehet elhelyezni, hanem el is lehet őket forgatni, ami a bejelentés során látottak alapján sokkal szórakoztatóbbnak tűnik, mint amennyire leírva az. Az üzenetküldéshez erősen kapcsolódik, hogy fejlődik az iOS billentyűzet is, angol nyelven már a központozást is képes lesz javítani, precízebbé válik a diktálás, illetve a szójavítás is hatékonyabb lesz.

iOS 17 AirDrop és NameDrop

Érkezik egy új gyári alkalmazás, a Journal: a nevének megfelelően egy naplóról van szó, amelynek használatával a telefon mindenféle információt összeszed (hol és kikkel voltunk, mit csináltunk), majd javaslatokat tesz, hogy ezekről az élményekről hogyan írjunk naplóbejegyzést. A számításokat maga az iPhone végzi el, tehát a funkciót API-n keresztül használó külsős alkalmazások fejlesztői a tényleges adatokhoz nem férhetnek majd hozzá. Szintén újdonság a StandBy, amely egy digitális órával kombinált képkeretté változtatja a készülékeket, amikor azok a töltőn vannak. Widgetek elhelyezésére is lehetőség nyílik, a nap végén akár az otthoni központ távirányítójaként is használhatjuk így a telefont, sőt, akár még a valós idejű sporteredményeket is kiírathatjuk. Ezek mellett egyéb fejlesztések is érkeznek, amelyekről a prezentáció során viszonylag kevés információ hangzott el, pedig akadnak köztük érdekesek: a Siri ezentúl nem csak a Hey Siri, hanem a Siri megszólításra is hallgat, a térképek offline letölthetővé válnak, a fényképeken pedig automatikusan felismerésre kerülhetnek a háziállatok is.

iPadOS 17 újdonságok

Az iPadOS 17 widgetjei rengeteget fejlődtek, sokkal interaktívabbak lesznek, mint korábban. Rengeteg személyre szabható háttérkép is érkezik az iPadekre, a működés itt gyakorlatilag ugyanaz lesz, mint amit az iOS 16-ban kaptunk. Az Apple Egészség is elérhető lesz a táblagépeken, a fejlesztők megkapják a teljes HealthKitet. Javul a PDF-kezelés, a rendszer képes felismerni ezeket a fájlokat, az adatokat pedig magától is ki tudja tölteni, illetve FaceTime-on keresztül többen is tudnak majd egyszerre dolgozni az adott dokumentumon. A külső kijelzőre kötött iPadek FaceTime hívásoknál webkameraként is működhetnek majd, illetve az iOS 17 újdonságai (üzenetkezelés, matricák, billentyűzettel kapcsolatos fejlesztés, friss AirDrop) természetesen itt is elérhetők lesznek. 

iPad (2022) Wi-Fi 64GB – kék
iPad (2022) Wi-Fi 64GB – kék
182 990 Ft

Készleten