NEM számítógép – Kezünkben az új iPad Pro és a Magic Keyboard

Végre megérkezett a 2020-as iPad Pro széria egyik legnagyobb újítása és egyben kiegészítője, a trackpaddel és megújult billentyűzettel ellátott Magic Keyboard. Lássuk mire képes az iPad-ek királya ebben az új felállásban!

Az új iPad Pro

Talán kezdjük az elején a duó lényegi részével, az új iPad-el. A március 18.-án bemutatott termékfrissítésről ugyan már a megjelenést követően hírt adtunk, de az új iPad-et kézbe fogni még nem volt alkalmunk ezidáig.

Első pillantásra a gép változatlannak tűnhet, ami nem meglepő, hiszen az iPad hardverét tekintve ez a márciusi egy apróbb termékfrissítés volt csupán. Nincs radikálisan új dizájn és új kijelző méret sem. A változást sokkal inkább a gyártó hozzáállásában tapasztalhatjuk, egészen pontosan az iPad Pro vonalhoz való hozzáállásában. Hogy ezalatt pontosan mire gondolok, arról majd később, most azonban lássuk mik az újdonságok.

A13X helyett A12Z Bionic.

Ezidáig minden iPad Pro frissítés egy új generációs processzorral együtt érkezett. Az első generációs 12.9 és 9.7 hüvelykes modellek A9X-szel, a második generációs Pro vonal A10X Fusion-nel és a legutóbbi iteráció az A12X Bionic lapkával volt felszerelve. Bevett szokás volt tulajdonképpen, hogy az iPad Pro az éppen aktuális iPhone vonal lapkájának egy felturbózott változatát használja. Ez az első alkalom azonban, hogy a frissítés a korábbi modellből már ismert chipre épít ahelyett, hogy újat használna. A 2020-as iPad Pro-ban ugyanis az A12Z névre keresztelt lapka kapott helyet, nem pedig az A13X, ahogy azt sejteni lehetett a megjelenést megelőzően.

Az elnevezés pedig pont azt takarja, amit gondoltunk. Az új chip szinte mindenben megegyezik az elődjével, mindössze 2 különbséget véltünk felfedezni közöttünk és sajnos ebből az egyik a már említett új elnevezés. A gyártó kommunikációja szerint az új chip egy 8-magos GPU-val van felszerelve, ami talán az egyetlen egyértelmű előrelépés, hiszen a régi A12X csak 7-magos grafikus lapkával rendelkezett. Az A12Z emellett egy továbbfejlesztett hőelvezetési architektúrát is kapott, hogy könnyebben tudja kezelni a 8-magos új grafikus chip hűtését.

Ezek az apró változások sajnos a teljesítményben és a számokban is csak apró változásokat hoznak az elődhöz mérve. Egy Geekbench 5 tesztben összevetve a két generáció szinte azonos eredményt produkál egy- és többmagos számítási teljesítményt nézve is. Azonban, ha a Metal számaikat nézzük, ami már a GPU teljesítményt is méri, akkor észrevehető a 2020-as modell előnye, ami nem meglepő a plusz egy mag tudatában.

Új kamerák.

Kétségkívül az új kamerasziget a 2020-as iPad Pro legszembetűnőbb újítása. Az elrendezés ismerős is lehet az új iPhone szériából, de a hasonlóság nem teljes. Megtartották az előző generációból már ismert 12MP-es széles látószögű kamerát, azonban kiegészítették egy új 10MP-es ultraszéles látószögű kamerával. Az már az iPhone 11-nél kiderült, hogy ez az opció mennyivel hasznosabb tud lenni a mindennapi életben, mint a telefotó, úgyhogy azt kell mondjuk most is jól döntöttek a második kamerát illetően Cupertino-ban. Funkciók, mint a Smart HDR, a 4 LED-es TrueTone vaku és 4K 60fps videófelvétel természetesen mindkét kamerán elérhetőek.

Az új széles látószögű lencsén kívül minőségi változást nem nagyon láttunk, azonban egy iPad esetében ezt mi nem is hiányoltuk, hiszen már a korábbi változat által nyújtott képminőség is kategóriája legjobbja volt. A kamerákhoz ezúttal azonban stúdióminőségű mikrofonokból és négy hangszóróból álló hangrendszer párosul, így az iPad Pro akár többkamerás filmfelvevő eszközként is használható, bár ennek létjogosultsága erősen kérdéses számunkra a termék fizikai méretéből kiindulva. A lehetőség minden esetre adott.

A két kamera mellé került még egy LiDAR szkenner is, ami kifejezetten távolságmeghatározásra szolgál. A LiDAR, avagy „Light Detection and Ranging” egy lézeralapú távérzékelés technológia, ami azt méri meg, hogy egy lézerfénymintázat mennyi idő alatt jut el az objektumokig, és verődik vissza azokról. Ez a technológia elsőre kicsit szokatlan lehet egy mobileszközben, azonban az Apple kiterjesztett valóság irányába tett korábbi lépéseit is figyelembe véve abszolút érthető a LiDAR bemutatása. A gyártó ígéretei alapján az egyedi tervezésű szkenner szabadban és beltérben is képes a visszaverődő fény repülési idejéből meghatározni az érzékelő és az 5 méteren belül levő objektumok közti pontos távolságot. A folyamat pillanatok alatt történik, így a felhasználó számára teljesen észrevétlen.

Erre nagyszerű példa a gyári Measure applikáció. iPhone-ok esetében az alkalmazás a megnyitást követően a telefon mozgatására kér minket, hogy minél több információt gyűjthessen a térről, ahol épp vagyunk. Ehhez a telefon kameráin felül a beépített giroszkópot és gyorsulásmérőt is használja. Az új LiDAR szkennernek köszönhetően az iPad-nél erre semmi szükség, az alkalmazás azonnal használatra kész. Az iPad-es app 5 méteren belül minden síkot pontosan be tud határolni és arról mérést tud készíteni. Ugyanezen méréseket az iPhone ugyanabból a pozícióból szinte képtelen végrehajtani, sok esetben még az adott síkot sem tudja behatárolni és meggyűlik a baja a tükröződő felületekkel is. Értelemszerűen nem ez az egyetlen dolog amire a szkenner használható, de nagyon jól bemutatja, hogy mennyivel gyorsabban és pontosabban mér az eddigi lehetőségekhez képest. Ez hatalmas ugrást fog jelenteni az elkövetkező években a kiterjesztett valóságra épülő funkciók terén, úgyhogy mi kíváncsian várjuk mivel rukkolnak elő ezen a fronton a fejlesztők.

Az új Magic Keyboard


A márciusi termékfrissítés legizgalmasabb újdonsága kétségkívül a 2020-as iPad Pro mellett bemutatott új billentyűzetes tok volt, amit trackpaddel és háttérvilágítású billentyűzettel is felszereltek. A trendeknek megfelelően itt is ollós billentyűmechanikára váltott az Apple és ugyanazt az 1mm-es billentyűutat ígérik, amit a MacBook-ok esetében.

Tűkön ülve vártuk, hogy végre kézbe foghassuk az új tokot és azt kell mondjam, hogy nem okoztak csalódást az Apple-nél. A teljes értékű Magic Keyboard a korábbi Smart Keyboard Folio-hoz hasonlóan mágnesesen rögzül az iPad Pro-hoz, azonban ezúttal sokkal masszívabb kialakítást kapott, ami a súlyán is érződik. A tok a fő zsanérja mentén nyílik, azonban a kinyitást követően az egy fix pozícióban rögzül és onnantól egy második zsanér mentén állítható be az iPad pontos dőlésszöge. Ezzel a megoldással a dőlésszög sokkal precízebben állítható, mint korábban, ami egy hatalmas plusz a kényelem szempontjából. Ennek a két zsanéros kialakításnak köszönhető a képeken látható lebegő dizájn is, ami abszolút elnyerte a tetszésem. A tok zsanérjában egy USB-C port is helyet kapott, ami kifejezetten az iPad töltésére szolgál.

Az újratervezett billentyűzet szinte hibátlan lett, egyértelmű előrelépést jelent az eddigi Smart Keyboard-okhoz képest. A billentyűsapkák teljesen különállók, a korábbi megoldásokkal ellentétben már nincsenek a tok anyagába integrálva, ami erőteljesebb visszajelzést tesz lehetővé gépelés közben. Soha nem voltam nagy rajongója a gyári iPad-es billentyűzeteknek, mert egész egyszerűen nem volt kényelmes rajtuk gépelni, de ez a mostani megoldás minden eddigi próbálkozást felülmúl. Az ollós mechanizmusnak és az 1 mm-es billentyűútnak köszönhetően kényelmesen és halkan gépelhetünk, miközben kiváló visszajelzést kapunk a billentyűk leütésekor. Ha ez nem lenne elég, a billentyűk már háttérvilágítást is kaptak, így éjjel is pont olyan hatékonyan dolgozhatunk, mint nappal.

Az új Magic Keyboard egy újratervezett trackpad-del is fel lett szerelve, ami az iPad OS használatának egészen új módját kínálja. A gyártó ígéretei alapján az új kurzor segítségével sokkal könnyebben tudunk majd dolgozni és navigálni a rendszerben, hiszen az folyamatosan alkalmazkodik majd az aktuálisan végzett feladatokhoz.  Attól függően, hogy milyen elem – például gomb, alkal­mazásikon vagy szöveg – fölé visszük a kurzort, más és más formát ölt.

Használat közben a kurzor pedig pont ezt teszi, folyamatosan nézi, hogy éppen milyen tartalom van a kezünk ügyében és attól függően változik a megjelenése és funkciója. Ha éppen szöveget szerkesztünk, akkor egy függőleges vonallá alakul, amivel könnyedén tudunk kijelölni és szöveget formázni. Alap állapotban viszont egy apró körként jelenik meg, ami a háttér színéhez mérten hol világos, hol sötét színt kap. Ezzel a kis körrel tudunk gombokat és linkeket kattintani például böngészés közben. A trackpad nem csak a kurzor mozgatását teszi lehetővé, ugyanis a jól megszokott Multi-Touch ujjmozdulatokat is alkalmazhatjuk rajta a gyorsabb navigáláshoz: csúsztatással a főképernyőre juthatunk, ujjaink összehúzásával elérhetjük az alkalmazásváltót és két ujjas koppintással pedig a jobb gombos kattintást aktiválhatjuk.

Ugyan a kurzor élmény elsősorban az új Magic Keyboard-hoz lett igazítva, más egerekkel és trackpadekkel is működik, így akár Magic Mouse 2-vel vagy Magic Trackpad 2-vel is használható. Az egér és érintőpad támogatás minden iPadOS kompatibilis iPad-en elérhető, az új Magic Keyboard pedig a 2018-as iPad Pro-val is működik.

És a lényeg – iPad OS

Az új iPad Pro valódi ereje nem magában az új eszközben, hanem sokkal inkább annak kiegészítőiben, de leginkább az iPad OS rendszerben keresendő. Ahogy az elején is írtam a valódi fejlődést a gyártó hozzáállása hozta ezúttal.

A megújult iPad Pro-hoz viszonyítva úgy tűnhet, mintha eddig visszafogták volna ezt az egész termékvonalat. Az első iPad bemutatásakor még az is lehetetlennek tűnt, hogy a termék később majd olyan kiegészítőket kap, mint a Smart Keyboard vagy az Apple Pencil, hiszen az iPhone bejelentésekor a fizikai billentyűket és a stylus-okat is kvázi kinevették Cupertino-ban. Ehhez képest egy hatalmas lépés az, amit most az iPadOS-el elérhetővé tettek az iPadeken. Teljes értékű billentyűzet, egér és Apple Pencil támogatás, valamint újratervezett kurzor egy érintőkijelzővel rendelkező mobileszközön. Leírni is furcsa egy mondatban ezeket a tulajdonságokat, de valójában ezek egészétől lett az új iPad Pro egy igazi professzionális munkaeszköz. Éveken át érdeklődtek az ügyfeleink a boltokban, hogy mikor kap majd érintőkijelzőt a MacBook család, azonban úgy tűnik a helyes kérdés inkább az lett volna, mikor kap kurzort az iPad.

Folyamatosan mosódik el a határ a számítógépek és a táblagépek között és úgy látszik ezt most már az Apple-nél is teljes mértékben felvállalják, sőt mi több szeretnék megmutatni, hogy ők miben látják a személyi számítógép jövőjét. Egy biztos, a márciusi termékbejelentésen ezt sikerült megmutatniuk, a kérdés már csak az, hogy igazuk lesz-e.

Ti mit szóltok az új iPad Pro „csomaghoz”? Számítógép lesz a következő számítógépetek vagy inkább iPad-re váltotok?