iPhone 11 – A tökéletes társ egy egész napos kerékpártúrához

Fényképezőgép, GPS, pénztárca, MP3-lejátszó és persze telefon. Mindezek ma már egyetlen eszközzé formálódtak, én pedig teszteltem, mire is megy az ember egy egész napon át, ha csak egy okostelefon van nála. Jelen esetben egy iPhone 11.

Aki gyakran követi az iMagazint, talán már találkozhatott néhány cikkemmel, ennek ellenére kevesen tudhatjátok, hogy igen komoly szinten kerékpározok. Mindez éves szinten 7-12 ezer kilométert jelent, attól függően, hogy mennyi sérülés hátráltat, illetve, hogy a túrázás az adott évi prioritás vagy inkább a különböző versenyek. Mivel egy kirándulás során több megpróbáltatás éri a telefont, illetve ezek a felhasználási módok jobban beilleszthetők egy átlagos bringás mindennapjaiba, ezért úgy gondoltam, egy egész napos úttal teszem próbára az új iPhone-om.

Igen, az új iPhone-om. Korábban már írtam egy cikket, mely az 5s-ről 8 Plus-ra való váltásról szólt. A 8 Plus bár elég jó kis telefon volt, úgy éreztem, idén megérdemlem a váltást, ezért esett a választás a vadiúj iPhone 11-re. Ha valaki a részletekre kíváncsi, egy fekete, 64 gigás modell nyerte el a szívem. Na, de ennyit a kitekintésről, nézzük, mit kellett kiállnia ebben az egy napban.

A cél az volt, hogy egyetlen töltéssel, tehát powerbank nélkül végig tudjak menni, és semmilyen más segítséget nem kérhetek, szóval mindent a telefonommal kellett megoldanom. Természetesen ebbe az esetlegesen felmerülő kerékpáros problémák nem tartoznak bele. Bármennyire is jó az iPhone, kereket pumpálni és váltót állítani valószínűleg a 10 év múlva érkező modellekkel sem lehet majd. A szokásos szerszámkészlet, pótbelső, valamint a rengeteg kaja mellé azonban csak a telefonom került a zsebbe. Egyedül a személyim vittem magammal pluszba, hátha szükség lehet rá.

Hogy a történetmesélésen túl valódi tartalma is legyen a cikknek, külön egységekre bontottam a sztorit aszerint, hogy épp melyik funkcióját használtam ki az iPhone 11-nek.

GPS / térkép

Egy ilyen, előre megtervezett út is hamar megbukhat, ha egy óvatlan pillanatban elfelejtek jobbra kanyarodni. A kerékpáros komputerem pedig ebben az esetben direkt nem használtam, így az utat minden esetben a telefonomon egyeztettem a valósággal. Én a natív Apple megoldások híve vagyok, azaz itt az Apple Maps volt ezerrel gyilkolva.

A táv 248,9 km volt, az útvonal pedig egy Székesfehérvárról indított Balaton-kör, sötétedés miatt Akarattyán befejezve. Az első 50-60 kilométert jól ismerem, arra gyakran járok, onnantól azonban komoly szükség volt a telefonomra, ugyanis több helyen rosszul, vagy egyáltalán nincs kitáblázva a kerékpárút. Plusz szükség volt az applikációra a boltok, mosdók és egyéb állomások megtalalásához is.

Pénztárca

Ha már a boltokról van szó, nézzük a pénzügyeket. K&H-s vagyok, általuk pedig egyelőre nincs lehetőségem kihasználni az Apple Pay funkcióit. Épp ezért regisztráltam néhány hónapja a Revoluthoz, a virtuális kártyájukat használva pedig azóta is vígan fizetek bárhol az iPhone-ommal. Így volt ez most is, elég egy dupla gombnyomás és már tarthattam is oda a POS-hez az eszközt, a pénzt pedig egyből le is vonták.

Az egyetlen, ami picit kényelmetlen a Touch ID-s verzióhoz képest, hogy itt fixen az arcod felé kell fordítani a telefont, míg az ujjlenyomatos 8 Plus esetén elég volt odatenni az ujjam, bármilyen szögben. Ha jól végiggondolom, valószínűleg ez az egyetlen olyan szituáció, ahol zavart, hogy Face ID-s a telefonom, és nem Touch ID-s. Talán még a vezetés közbeni használat, amikor a telefon autós tartóban van…

Kamera

A fotózás nagy szenvedélyem, mindezt azonban elég kezdetleges szinten művelem, ugyanis egy alap DSLR-géppel szoktam nekivágni az utazásoknak. Sokszor bringán is magammal viszem, így készültek például a cikkben szereplő képek is. Most viszont csak az iPhone kamerájára hagyatkozhattam, és persze így is készült sok remek fotó.

A 8 Plus után nem szembetűnő a változás, de azért érzékelhető. A portré mód például sokkal finomabb lett. A régebbi modell nagyon nehezen készített jó fotót a küllőkről vagy mondjuk az erdőben, ugyanis állandóan rossz helyre pozicionálta a bokeh effektet, elég érdekes nézett ki a kép. Ezt az iPhone 11-ben sokkal finomabbra csiszolták, minimálisak a hasonló elcsúszások, szebb az összhatás

Ami a fotók szerkesztését illeti, az iOS 13-ba érkező új lehetőségek nem győztek meg igazán, én az Enlight alkalmazást használom, hogy picit eljátsszak a színhővel, a kontraszttal vagy a csúcsfényekkel. Általában nem szeretek túlhúzni semmit, szeretem, ha a képek megtartják a valós hatásukat, bár abban biztos vagyok, hogy estem már át a ló túloldalára, anélkül, hogy feltűnt volna.

Zenelejátszó

Korábban már olvashattátok a cikkem, melyben a bringázás és a fülessel való zenehallgatás kapcsolatáról írtam. Hogy ne kelljen átkattintanod, segítek: rettentően imádom, ha közben a fülembe szól valamilyen dallam, ennek ellenére nagyon ritkán teszem, mert veszélyes. Éppen ezért a túra során is csak olyan alkalmakkor dugtam be a Beats X-em, amikor valóban elhagyatott utakon jártam, és autós még véletlenül sem tudott volna megzavarni.

Nálam az Apple Music a nyerő, természetesen előfizetéssel. A havi 1490 Ft nem vészes ahhoz képest, hogy mennyit használom, illetve, hogy mennyivel szebben szól még egy ilyen fülessel is, mint a Youtube-ról letöltött, majd átszinkronizált zenék. Bár ez itt nem a reklám helye, aki idáig nem használt semmilyen fizetős appot, érdemes csekkolnia a Music-ot, ha jól tudom, most 3 hónapig tesztelhető ingyen.

Internet

A túra leginkább a bringázásról, az evésről, a fotózásról szólt, így internetezni ritkán vettem elő az iPhone-t.

A néhány kivétel:

  • Kisbolt keresése a környéken (a térképen nem találtam)
  • Néhány üzenet megválaszolása
  • Időjárás előrejelzés csekkolása
  • Fotók megosztása a közösségi oldalakon
View this post on Instagram

Látható, érdemben nem ez vitte el az akkukapacitásom nagy részét. A telefon gyorsasága egyébként bámulatos, még a 8 Plushoz képest is érezhető. Az appok közötti váltások, a megnyitások ideje, a gombnyomások mind-mind simák, letisztultak, gyorsak. Igazából pont olyanok, mint amit egy 300 ezres Apple telefontól elvársz.

Amit még itt említenék, hogy a Vodafone 4G hálózatát használom, a hálózat pedig kivétel nélkül mindenhol remek volt (már amikor figyeltem rá). Nincsenek akadások, a net gyorsan érkezett, ha hívtam valakit, az pedig akadásmentes, és tiszta volt. Bár ez a mai világban elvárható is lenne, sok panasz érkezett már az iOS 13 + hálózat kombóra, nálam ez a hiba még egyszer sem fordult elő.

Strava applikáció

A végére egy bringa-specifikus appot hagytam: a Stravát. Mivel a bringás komputerem “nem használhattam”, így telefonról indítottam el az alkalmazást. Ez menet közben rögzíti az útvonalat, a megtett távot, az eltel időt, és persze a sebességet is. Sőt, egy-egy adott szegmensen még össze is mér a korábban arra járók idejével. Persze egy ilyen túra során nem ez az elsődleges.

Ami lényeges, hogy a 4G folyamatosan be volt kapcsolva, miközben az összes szinkronizációt, értesítést, háttérben futó lehetőséget kikapcsoltam, azokon kívül, amelyek szükségesek voltak az út során. Ezzel rengeteg százalékot takarítottam meg, ami az akkukapacitást illeti. Ami az iPhone 11 kvalitását mutatja, hogy az út végére 12% maradt is a telefonban, igaz, 30% körül benyomtam a kímélő módot, hogy minél több energiát takarítsak meg.

Az összegzést a nyers adatokkal kezdem:

  • 248,85 megtett kilométer
  • 10 óra 54 perc kerékpáron töltött idő
  • 13 óra 53 perc a túra teljes időtartama
  • 88% elhasznált akkukapacitás
  • Telefon-felvételek száma: 94
  • Képernyőidő: 2 óra 16 perc
  • Készített fotók száma: 87

Ami lényeges, hogy bár a képernyőidő alacsony, ahhoz képest, hogy majdnem lemerült a telefon, a Strava folyamatos háttérbeli használata szépen szívja az akkut 13-14 óra alatt, még akkor is, ha egyébként nem használom túl sokat a telefont. Plusz, ebben azért volt 10-12 percnyi 4K videó, rengeteg fotó és egyéb más is, melyek szintén lefaragnak néhány morzsát a meglévő kapacitásból.

Azt talán mondanom sem kell, mennyire elégedett vagyok az iPhone 11-el. Nem csupán a túra alatt, hanem azóta is: a Face ID-ra való váltás mesés, a gyorsasága minden helyzetben elképesztő, ráadásul engem az iOS gyerekhibái is elkerültek. Amit sajnálok, hogy hiába van rá iSTYLE Védelmem, ennek ellenére sem merem tok nélkül hordani, pedig a hátlapja, a fogása, az egész telefon kialakítása engem kapásból megvett kilóra. A notch-csal, vastag kávával és kameraszigettel együtt.

Kérdésed van az iPhone 11-et illetően? Ne habozz, jöhet kommentben!