Megérkezett az új iPhone SE és az új iPad Air

Az Apple vélhetően az iPhone 8-at vagy régebbi készüléket használókat szólítja meg az erős hardverrel és a régi dizájnnal. Az új okostelefon mellett érkezik az M1 processzoros iPad Air is.

A bevált recepten úgy tűnik, hogy nem feltétlenül érdemes változtatni még akkor sem, ha a világ egyik leginnovatívabb technológiai óriásáról van szó. Az Apple ugyanis bemutatta a frissített iPhone SE-t, teljes nevén iPhone SE (2022)-t, amely pont úgy néz ki, mint a 2017. szeptemberében bejelentett iPhone 8, amely készülék neve ebből adódóan a vállalat 2022. március 8-án tartott keynote-ján talán többször hangzott el, mint négy és fél évvel ezelőtt.

Az eszköz külsejéről ebből adódóan nem érdemes túl sokat írni, a 4,7 hüvelykes megjelenítő a már jól ismert, Retina HD néven futó IPS LCD, 570 x 1334 pixeles felbontással (326 ppi), 625 nites maximális fehér fényerővel és 60 Hz-es képfrissítéssel, mai szemmel nézve viszonylag vastag kávával. Az előlap alján megtalálható a TouchID ujjlenyomat-olvasóval egybeépített fizikai gomb, a váz alumíniumból készült, az elő- és a hátlapot pedig ugyanaz a Ceramic Shield nevű borítás védi, amely a 13-as szérián is megtalálható.

A lényeg ezúttal a beltartalom, az újdonság lelke az 13-as szériából ismert Apple A15 Bionic rendszerchip. A hatmagos processzor, a négymagos grafikus gyorsító és a fejlett Neural Engine teljesen más ligában versenyez, mint a többször is említett iPhone 8 vagy akár az azt követő modellek, a sebességével kapcsolatban egészen biztos, hogy nem érheti majd kritika. A belépőszintű modell belső tárhelye 64 GB-os, amely mellett felárért 128 és 256 GB-os verzió is vásárolható lesz. Újdonság az 5G támogatás, az Európában használt frekvenciákkal boldogulni fog a készülék.

Kamerából továbbra is csak egy darab van, az viszont szerencsére fejlettebb az elődmodellben lévőnél, a 12 megapixeles, f/1,8-as apertúrájú egység képes a Deep Fusionre és a Smart HDR 4-re, továbbá támogatja a Fotografikus stílusok fantázianevű szolgáltatást is. Ugyanezek elérhetők a 7 megapixeles, f/2,2-es aptertúrájú előlapi kameránál, de itt le kell mondani a magasabb felbontásról, hiszen míg a hátlapi kamera akár 4K 60 fps-sel is tud rögzíteni, a szelfivideóknál legfeljebb 1080p 30 fps érhető el. ProRes felvételre nincs lehetőség, de a formátumot lejátszás esetén támogatja az eszköz.

A ház az IP67-es szabványnak megfelelően védett víz és por ellen. A műanyagmentes dobozban a telefonon kívül egy C-típusú USB - Lightning átalakító található, fali adapter nincs, de a készüléket akár már egy 20 wattos teljesítményű töltőfejjel is lehet használni. A MagSafe nem része a repertoárnak, a vezetékmentes Qi töltés viszont elérhető. Az akkumulátor kapacitása nem került ismertetésre, a második generációs SE-hez képest viszont nőtt az üzemidő, a videólejátszás 13-ról 15, a streamelt videók lejtászása pedig 8-ról 10 órára, a zenehallgatási idő pedig egy 20%-os növekedésnek köszönhetően mára eléri az 50 órát. A színválaszték egyelőre viszonylag szűkös, a fekete és a fehér mellett csak a piros az opció, mindez a korábbinál kicsit magasabb, de az inflációt is figyelembe véve nem bántó áron: a 64 GB-os alapmodell ára 194 990 forint, a 128 GB-os modellért 214 990, míg a 256 GB-os változatért 254 990 forintot lehet fizetni. A színválaszték későbbi bővülésére van némi esély, hiszen a bemutatón lerántották a leplet a sötétzöld iPhone 13-ról és 13 Miniről, illetve a világosabb, matt zöld borítást kapott iPhone 13 Próról és 13 Pro Maxról is, amely némileg emlékeztet az iPhone 11 Pro hasonló kivitelére.

Nem változott viszont a szintén frissen bemutatott iPad Air ára, ami annak fényében érthető, hogy az elődmodell itt csak másfél éves. Ezúttal is elsősorban a hardveres fejlesztésre fókuszáltak a vállalatnál, mert bár a 2020-as elődmodell sebességével ma sincs probléma, a MacBook Airből és 13 hüvelykes MacBook Próból is ismerős Apple M1 rendszerchip bevetése egy érthető és nagyszerű lépés volt. Mindez számszerűsítve 60 és 200 százalékos (CPU/GPU) ugrást jelent majd és egészen biztos, ezzel a megoldással a friss iPad Air egészen biztos, hogy több év múlva is egy jól használható eszköz lesz majd.

A külsejét tekintve csak színében változó újdonság szintén támogatja az 5G hálózatokat, illetve a második generációs Apple Pencilt is. A színválaszték nagyobb, az asztroszürke, a rózsaszín, a kék, a lila és a csillagfény (fehér) modellek között biztos, hogy mindenki fog találni neki tetszőt. A kijelző továbbra is 10,9 hüvelykes, a Liquid Retina ezúttal 2360 x 1640 pixeles felbontást jelent (264 ppi), a képfrissítés 60 Hz, a maximális fehér fényerő 500 nit, a technológia pedig IPS.

A 7 megapixeles előlapi kamera helyett ezúttal már egy 12 megapixeles egység dolgozik a hátlapon, széles, 122 fokos látószöggel és a készítőt a felvétel közepén tartó Center Stage funkcióval. A videofelvétel legfeljebb 1080p felbontásban történhet 60 fps-sel, a szintén 12 megapixeles hátlapi kameránál viszont lehetőség van 4K felbontás alkalmazására is ugyanezzel a képkockasűrűséggel. A sztereó hangszórók minőségére kíváncsiak vagyunk, vélhetően nem fognak csalódást okozni, ahogy az USB-C sebességét sem érheti majd kritika, amely már 10 Gbps átviteli sebességre is képes. A Wi-Fi modell csupán egy grammal könnyebb a mobilnetes testvérénél (461, illetve 462 gramm), őket megrendelni 2022. március 11-én 14.00-tól, megvásárolni pedig március 18-tól lesz lehetőség. A 64 GB-os modellek ára 249 990 és 309 990 forint (WiFi, illetve WiFi + Cellular), 256 GB-os belső tárhely esetén az árcédulákon 309 990 és 369 990 forint szerepel.