Lecserélném-e a Netflixem HBO GO-ra?

Az elmúlt hetekben párhuzamosan használtam a kettőt. De vajon melyiket éri meg elengedni a másikért?

Több mint három hete számoltunk be arról, hogy az HBO GO végre elérhető közvetlen előfizetéssel is. Akkor azt írtam, hogy az ára miatt kifejezetten előnyös alternatívája lehet a Netflixnek. Azóta használtam mindkettőt eleget, itt az ideje hát, hogy újragondoljam az állításom. Pontról pontra fogok haladni; ezek a szempontok más és más embernek lehetnek fontosak. Vannak bennük egyértelmű döntő faktorok és kevésbé fontosak is.

Kezdjük a nyelvvel. Aki nem tud angolul, már itt el is dőlt a kérdés. Hiába próbálkozik a Netflix egyre több tartalomhoz anyanyelvi feliratozással, ez még mindig esetleges.
Kanyarba sincs ahhoz a mennyiséghez képest, amennyi szinkronos tartalommal az HBO GO bír. Beszéltem rokonnal, aki hiába beszél angolul, egyszerűen azért döntött az HBO GO mellett, mert esténként néz filmeket és sorozatokat, olyankor pedig állítása szerint már fáradt gondolkodni.

Ha viszont te úgy szereted nézni a tartalmat, hogy az angol nyelven fut angol felirattal, már kicsit árnyaltabb a helyzet. A Netflix feliratozása valami zseniális, mindig elképedek a pontosságán, és ezt a mércét az HBO egyelőre nem üti meg.

A legfontosabb tényező valójában az elérhető tartalom. Ha Amerikában tartózkodunk, a Netflix a sorozatjunkie-k álma, végeláthatatlan kavalkád. Itthon azonban a tartalmak töredéke érhető el. Hiába kezdesz bele egy sorozatba, az utolsó három évadot még nem tudod rajta megnézni, és vagy indokolatlanul türelmes leszel, vagy jöhet valami alternatíva…

Az HBO GO-n ezzel szemben minden külföldi tartalmat elérsz itthon is azonnal, a magyar szinkronra pedig csak két hetet kell várni a külföldi premiert követően, ami kifejezetten jó. Hogy kicsit hivatalosan fogalmazzunk, a Netflix lokális tartalmat ad globálisan, míg az HBO GO-n globális tartalomhoz férsz hozzá lokalizálva, ami fényévekkel jobb ügyfélélmény.

És hogy mi ez a tartalom? Az HBO esetében természetesen kikerülhetetlenek a zászlóshajó sárkányai, de egyre több saját gyártású blockbuster sorozatot forgatnak (Westworld), ráadásul régiós sorozatokat is, mint például a Terápia vagy az Aranyélet. A Netflix esetében ott van az egyre több Netflix Original sorozat (a House of Cards mondjuk épp kivonulóban, de az amerikai Standup piacot letarolták), mellette meg egy rakat Marvel tartalom. Ami nálam pozitív, hogy az HBO kínálatában ott a HULU legjobb jelenlegi sorozata, a The Haindmaid’s Tale (A szolgálólány meséje), és a számunkra nem elérhető exkluzív tartalmakat nagyobb eséllyel fogom itt keresni. Nem tudok dönteni, de erről később.

A lejátszás minősége sokaknak kiemelten, másoknak kevésbé fontos kérdés. Nos, ez nálam fájó pont. Van, amikor elég lenne lemásolni a legjobbat. Az intro átugrása, a következő rész azonnali beállítása, hogy az összefoglaló darálás közben nem jelenik meg, mind mind szuper funkció, amiről még részegen is elismerően beszélgettünk baráti társaságban (gyakorlatilag mindenki Netflix függő). Na, ezek nincsenek sajnos, van ellenben Smooth streaming technológia.

Ennek az a lényege, hogy a rendszer igazodik a sávszélességedhez és annak megfelelő minőségű streamet biztosít. Ami gyakorlatban nekem azt jelenti, hogy az első pár másodperc kifejezetten élvezhetetlen, majd utána átvált jó minőségre. Ezt elviselném egyszer, de hogy egy több órás maraton minden részénél előjöjjön az elején, az már fáj. Remélem, ezek a technológiai lemaradások csak a szolgáltatás újdonsága miatt jelentkeznek, és az HBO fejlesztői idővel mindenre találnak megoldást.

Ha otthon akad aprónép, akit szeretnél néha a tévé elé ültetni, hogy hagyjon pár szabad percet a szülőknek, akkor egyértelműen az HBO-t ajánlom. A szinkron nyilván sokat nyom a latban itt is, de talán két pont még ennél is fontosabb. Egyrészt a KIDS részlegre elég nagy mennyiségű mese érkezett, így végre nem kell YouTube-on nézni a Sam a tűzoltót és társait. Információink szerint folyamatosan bővül majd a kínálat. Másrészt itt tényleg jól működik a gyerekzár: amíg nem ütöd be a szülői kódot, nem tudsz átkattintani a gyerektartalomról. Óriás pirospont!

Az ár szerintem mindkét esetben elfogadható, bár az HBO GO csak a Netflix kétharmadába kerül, így ha valaki árérzékeny és egyetlen előfizetést akar csak, akkor ezt ajánlanám. Viszont elérkeztem pontjaim végére, és jó lenne egy átfogó döntést hozni.

Az az igazság, hogy egyik opcióról se mondanék már le könnyű szívvel, mindkettő tetszik. ráadásul külön jó, hogy ha megunok egy felületet, válthatok a másikra, ami kicsit más. A gyerek is megkapja a mesét és én is a Designated Survivort. Egyre több szereplővel bővül majd világszerte (és később várhatóan itthon is) a streaming szolgáltatás, és úgy tűnik, eléggé egyértelmű irány lesz, hogy mindenki kínál majd exkluzív tartalmakat.

Egy kicsit olyan érzésed támad, mintha konzolok közül választanál, ahol egyértelműen az exkluzív játékok döntenek. Aztán rájössz, hogy dehogy. Minden streaming szolgáltató megéri azt a pénzt, amit elkér a szolgáltatásáért. Jelenleg a kettő esetén (ami most szinte mindent lefed) havi ötezer forintról beszélünk. Ez pedig a tévé előfizetést váltja ki, ami innentől számomra tényleg teljesen értéktelen lesz. Igen, sportot néha nézek rajta, de a magyar sportrendezvényekre valójában el is mehetünk, lehet inni és kiabálni (otthon max az asszony kiabál, ha iszol). Másra meg minek?

Visszatérve a címhez: nem, nem cserélném le egyik szolgáltatást sem a másikért. Mindkettőt megszerettem és megtartom. Viszont a kettő együtt már elég tartalom ahhoz, hogy a kábeltévét lemondjam. Aki pedig eddig csak azért nem vett otthonra/albérletbe tévét, mert nem akart kábeltévére előfizetni, így már kap elég érvet a vásárlásra. Sok örömöt a reklámmentes szórakozáshoz!

Ha esetleg kérdésed van az HBO GO szolgáltatással kapcsolatban, tedd fel a hozzászólások között! Ha mi épp nem is tudjuk a választ, az HBO kollégái eddig mindig segítőkészek voltak. Amennyiben pedig szeretnéd megismerni az HBO GO szolgáltatást, most regisztrációt követően 1 hónapig ingyen kipróbálhatod. Ezen a linken keresztül egyből oda is jutsz (pénzt nem kapunk érte, de megköszönjük, ha innen látogatod meg az oldalt).