Mac billentyűzetkalauz Windowsosoknak

  Évek óta Windowst használsz és most áttértél Macre? Elveszettnek érzed magad az Apple minimalista billentyűzete fölött? Nem tudod hol vannak a szimbólumok, kukac helyett folyton bezárod az alkalmazást? Akkor ez a cikk most neked szól!

  Kezdjük rögtön egy megnyugtató kijeletéssel: nem vagy egyedül! A Windows még mindig az elsőszámú operációs rendszer a világban, legtöbbünk évekig használta a Microsoft rendszerét, ezzel találkozol az iskolában, a munkahelyen, a barátaidnál – szinte mindenhol. Teljesen természetes folyamat, hogy az átállás nem lesz zökkenőmentes.

  Az egyik legnehezebb folyamat talán nem is a rendszeren belüli eligazodás lesz, hanem a billentyűzet és a másfajta kombinációk megszokása, memorizálása. Ebben próbálunk most egy kis segítséget nyújtani nektek.

  Kiosztás

  Ha magyar billentyűzetes gépet vettél, akkor sok meglepetés nem fog érni. Nagy vonalakban ugyanarra arra a numpad nélküli QWERTZ kialakításra lehet számítani amit megszoktál. Két dolog okozhat egy kis meglepetést.

  Egyrészt a felső sorban helyet kapó funkcióbillentyűk. Macen itt egészen konkrét funkciók piktogramjai figyelnek, nem az általában elterjedt F1, F2, F3… Ez a gyakorlatban is megnyilvánul: alapértelmezetten ezek a gombok a rájuk festett műveletet végzik el, és csak az Fn billentyű párhuzamos lenyomásával hívhatjuk elő az F1-12 lehetőségeket (amelyekre nem sokszor lesz szükségünk). Ezt a rendszert egyébként később a beállításokban átállíthatjuk a Windowsos megfelelőjére, ha nagyon ragaszkodunk hozzá.

  Másik furcsaság a Space melletti Control, Alt , windows szentháromság körül érhet. Macen a szóköz mellett közvetlenül a CMD (Command)(⌘) billentyű kapott helyet (és nem az Alt). Ez körülbelül a Windows gomb Apple-ös megfelelője lehetne, de mégsem az. Funkcionalitásában sokkal inkább hajaz a Contolra. Ez jó kiindulási alap is lehet a kezdetekben: ami Windowson Ctrl + valami, az Macen jó eséllyel CMD (⌘) + valami lesz. Persze nem minden esetben, de a legtöbb alapműveletnél igen.

  Őt követi az Option (⌥), ami nagyjából az Alt kollégája, majd a ctrl végül pedig az Fn. Egy kis időt igénybe fog venni mire megszokod, de hamar rá lehet tanulni az új billentyűközökre.

  Speciális karakterek

  Nem fogunk hazudni, ezek megtanulása már jóval időigényesebb feladat lesz. Az Apple kedveli a minimalista stílust és ez a billentyűzetre is érvényes. Lényegében az elsődleges karaktereken kívül más segítséget nem nagyon fogunk kapni abban, hogy mi-merre. Najó, a számok fölött, a Q alatt, illetve az M-től jobbra három gomb erejéig indexálva van 1-2 speciáis karakter, de ez természetesen nem fedi le mindent. Szerencsére CDColt annakidején elészített egy kíváló vizuális segédletet – minden kezdő Macesnek érdemes letölteni/kinytatni/feltetoválni a csuklóra, sok hasznát lehet venni. Személy szerint én is ennek segítségével sajátítottam el speciáliskarakter-tudásom.

  Egyéb tudnivalók

  Control + Alt + Del – a Windows-os mindent megoldó billentyűzetombináció. Ha valami lefagy, bezárhatatlan, legyilkolja a gépet, akkor általában ehhez a megoldáshoz szokás fordulni PC-n. Na, Macen ilyen Task Manager előhívó kombót ne keressünk. Ha valamelyik programmal gondba kerülnénk, akkor a CMD (⌘) + OPT (⌥) + ESC bellentyűket érdemes egyszerre lenyomni. Ez egy olyan ablakot hív elő, ahol kilépésre kényszeríthetjük az éppen futó programokat.

  Az a rohadt kukac! – Na igen, elérkeztünk ahhot a részhez amivel valószínűleg a legtöbbet fogsz szívni. Az elején legalábbis egészen biztosan. A @ karaktert ugyanis az Option(⌥) és a Q billentyűk együttes lenyomásával hívhatjuk elő. Nyilvánvalóan elég sűrűn szükségünk is van rá. Na és tippeljetek, melyik kombinációval lehet kérdés nélkül bezárni az éppen futó alkalmazást? Spoiler: CMD (⌘) + Q. Igen, az a remek ötlet jutott valaki eszébe Apple-éknél, hogy mindössze egyetlen, egymás mellett elhelyezkedő gomb különbség válassza el a @-ot a kilépéstől. Bravó!

  Alkalmazásváltás – MacBookos életed egyik legnagyobb felfedezése lesz, hogy gyakorlatilag egyáltalán nincs szükséged egérre – néhány marginális esetet leszámítva. Például, az alkalmazásváltásokhoz elég lesz egy suhintás a trackpaden, aminél nem nagyon tudunk intuitívabb módot elképzelni. Ettől függetlenül, ha beakadt a CTRL + Tab kombináció Windows-on, a CMD (⌘) + Tab alatt ugyanezt a tudást megtalálod.

  Képernyőképek – kevés jobb indikátorát tudom elképzelni az informatikai járatlanságnak, mint a tényleges fényképezővel/mobillal lőtt képernyőképek készítése. Felejtsük el! Ha meg szeretnénk örökíteni kijelzőnk tartalmát használjunk erre szakosodott billentyűkombinációkat. Erre Macen megannyi lehetőséged lesz, bőven továbbgondolhatsz a PrintScreenen.

  • CMD (⌘) + Shift (⇧) + 3 = képernyőkép a teljes kijelzőről.
  • CMD (⌘) + Shift (⇧) + 4 = szabad kezi képernyőkép. Csak jelöl ki egy tetszőleges méretű négyszöget amit meg szeretnél örökíteni.
  • CMD (⌘) + Shift(⇧) + 4, majd Space = ezzel a kombinációval pontosan egy-egy ablakot rögzíthetsz.

  Forrás: iMore

  Ha kimaradt valamilyen hasznos jótanács, segítsd a kezdő kollégákat azzal, hogy megosztod tudásod a kommentek közt. Nektek mit volt a legnehezebb megszoknotok?