Mac billentyűzetkalauz új felhasználóknak

Évek óta Windowst használsz és most áttértél Macre? Elveszettnek érzed magad az Apple minimalista billentyűzete fölött? Nem tudod hol vannak a speciális szimbólumok és jelek? Kukac helyett folyton bezárod az alkalmazást? Akkor ez a cikk most neked szól!

Kezdjük rögtön egy megnyugtató kijeletéssel: nem vagy egyedül! A Windows még mindig az elsőszámú operációs rendszer a világban, legtöbbünk évekig használta a Microsoft rendszerét, ezzel találkozol az iskolában, a munkahelyen, a barátaidnál – szinte mindenhol. Teljesen természetes folyamat, hogy az átállás nem lesz zökkenőmentes.

Az egyik legnehezebb folyamat talán nem is a rendszeren belüli eligazodás lesz, hanem a billentyűzet és a másfajta kombinációk megszokása, memorizálása. Ebben próbálunk most egy kis segítséget nyújtani nektek.

A billentyűzet kiosztása Mac-en

Ha magyar billentyűzetes gépet vettél, akkor sok meglepetés nem fog érni. Nagy vonalakban ugyanarra a numerikus billentyűzet nélküli QWERTZ kialakításra lehet számítani, amit már megszokhattál. Két dolog okozhat csupán egy kis meglepetést:


apple keyboard

Egyrészt a felső sorban helyet kapó funkcióbillentyűk, hiszen macen itt egészen konkrét funkciók piktogramjai figyelnek, nem az általában elterjedt F1, F2, F3… Ezek a gombok alapvetően a rájuk festett műveletet végzik el, és csak az Fn billentyű párhuzamos lenyomásával hívhatjuk elő az F1-12 lehetőségeket. Ezt a rendszert egyébként később a beállításokban átállíthatjuk a Windowsos megfelelőjére, ha nagyon ragaszkodunk hozzá.

Másik furcsaság a Space melletti Control, Alt, Windows szentháromság körül érhet, hiszen mac-en a szóköz mellett közvetlenül balra a Command (⌘) billentyű kapott helyet (és nem az Alt). Ez körülbelül a Windows gomb Apple-ös megfelelője lehetne, de mégsem az. Funkcionalitásában sokkal inkább hajaz a Ctrl-ra. Ez jó kiindulási alap is lehet a kezdetekben: ami Windowson Ctrl + valami, az Macen jó eséllyel Command (⌘) + valami lesz. Persze nem minden esetben, de az alábbi alapműveleteknél például igen.

  • Command+X: A kijelölt elem kivágása, és a Vágólapra másolása.
  • Command+C: A kijelölt elem átmásolása a Vágólapra. A billentyűparancs a Finderben található fájlokhoz is használható.
  • Command+V: A Vágólap tartalmának beillesztése az éppen használt dokumentumba vagy alkalmazásba. A billentyűparancs a Finderben található fájlokhoz is használható.
  • Command+Z: Az előző parancs visszavonása. A Shift+Command+Z billentyűparanccsal ezután megismételheti a korábbi műveletet, vagyis érvénytelenítheti a visszavonást. Néhány alkalmazásban több parancs is visszavonható és megismételhető.
  • Command+A: Az összes elem kijelölése.
  • Command+F: Elemek keresése egy dokumentumban, vagy egy keresőablak megnyitása.
  • Command+G: Az imént megtalált elem következő példányának megkeresése. Az előző példány megkereséséhez nyomja le a Shift+Command+G billentyűparancsot.
  • Command+H: Az előtérben lévő alkalmazás ablakainak elrejtése. Ha szeretné az előtérben lévő alkalmazást megjeleníteni, a többi alkalmazást pedig elrejteni, nyomja le az Alt+Command+H billentyűparancsot.
  • Command+P: A megnyitott dokumentum kinyomtatása.
  • Command+S: A megnyitott dokumentum elmentése.
  • Command+T: Új lap megnyitása.
  • Command+W: Az előtérben lévő ablak bezárása. Az Alt+Command+W billentyűparanccsal az alkalmazás összes ablaka bezárható.
macbook felül nézetből

A Command billentyűtől balra az Option-t (⌥) találod majd, ami nagyjából az Alt megfelelője, innen tovább haladva pedig a Control végül pedig az Fn gomb található. Egy kis időt igénybe fog venni mire megszokod, de hamar rá lehet tanulni az új billentyűkre.

Speciális karakterek Mac-en

Nem fogunk hazudni, ezek megtanulása már jóval időigényesebb feladat lesz. Az Apple kedveli a minimalista stílust és ez a billentyűzetre is érvényes. Lényegében az elsődleges karaktereken kívül más segítséget nem nagyon fogunk kapni abban, hogy mi-merre. Na jó, a számok fölött, a Q alatt, illetve az M-től jobbra három gomb erejéig indexálva van 1-2 speciális karakter, de ez természetesen nem fed le mindent, így például a szorzás jel, az és jel vagy a pontosvessző helyzete sem egyértelmű Mac-en. Segítséget a menüsoron lévő billentyűsegédtől kaphatunk, ehhez azonban először engedélyeznünk kell a megjelenítését.

Ehhez, válaszd az Apple menü  > Rendszerbeállítások menüpontot, majd kattints a Billentyűzet lehetőségre, és végezd el az alábbi lépések egyikét:

-       Ha macOS Big Sur rendszert használsz, válaszd a „Beviteli menü megjelenítése a menüsoron” lehetőséget a Beviteli források panelen.

-       Ha macOS Catalina vagy korábbi rendszert használsz, válaszd a „Billentyűzet- és emojinézők megjelenítése a menüsoron” lehetőséget a Billentyűzet panelen belül.

Ezek után kattints a nézetikonra  a menüsoron, majd válaszd ki a Billentyűzetnéző megjelenítése menüpontot.

macbook képernyőfotó billentyűzetmegtekintővel

Egyéb tudnivalók

Control + Alt + Del – a Windows-os mindent megoldó billentyűzetombináció. Ha valami lefagy, bezárhatatlan, legyilkolja a gépet, akkor általában ehhez a megoldáshoz szokás fordulni PC-n. Na, Macen ilyen Task Manager előhívó kombót ne keressünk. Ha valamelyik programmal gondba kerülnénk, akkor a Command (⌘) + Option (⌥) + ESC billentyűket érdemes egyszerre lenyomni. Ez egy olyan ablakot hív elő, ahol kilépésre kényszeríthetjük az éppen futó programokat.

Hol találom a @ jelet MacBook-on?

Szól a kérdés mely szinte minden új Mac felhasználó száját elhagyja. Itt el is érkeztünk ahhoz a részhez, amivel valószínűleg a legtöbbet fogsz szívni. Az elején legalábbis egészen biztosan. Magyar billentyűkiosztás esetén a kukac jel MacBook-on ugyanis az Option (⌥) és a Q billentyűk együttes lenyomásával hívható elő. Mivel gyakran használatos karakterről van szó, így viszonylag hamar be fog rögzülni, ezzel nem lesz gond. A probléma ott kezdődik, hogy az éppen futó alkalmazások bezárására szolgáló kombináció esetünkben ettől csak pont annyira tér el, hogy lányos zavarunkban könnyű legyen félreütnünk a billentyűket. Az alkalmazások bezárására ugyanis a Command (⌘) + Q kombinációt tudjuk használni, így a @-ot a kilépéstől csupán egyetlen gomb különbség választja csak el. Kezdetben érdemes kétszer átgondolni, mit is szeretnénk ütni pontosan.

Alkalmazásváltás – MacBookos életed egyik legnagyobb felfedezése lesz, hogy gyakorlatilag egyáltalán nincs szükséged egérre – néhány marginális esetet leszámítva. Például, az alkalmazásváltásokhoz elég lesz egy suhintás a trackpaden, aminél nem nagyon tudunk intuitívabb módot elképzelni. Ettől függetlenül, ha beakadt a CTRL + Tab kombináció Windows-on, a Command (⌘) + Tab alatt ugyanezt a tudást megtalálod.

Képernyőkép készítése Mac-en

Kevés jobb indikátorát tudom elképzelni az informatikai járatlanságnak, mint a tényleges fényképezővel/mobillal lőtt képernyőképek készítése. Felejtsük el! Ha meg szeretnénk örökíteni kijelzőnk tartalmát használjunk erre szakosodott billentyűkombinációkat. Erre Macen megannyi lehetőséged lesz, bőven továbbgondolhatsz a PrintScreenen.

  • Shift+Command+3 = képernyőkép a teljes kijelzőről.
  • Shift+Command+4 = szabad kezi képernyőkép. Csak jelöl ki egy tetszőleges méretű négyszöget amit meg szeretnél örökíteni.
  • Shift+Command+4 , majd Space = ezzel a kombinációval pontosan egy-egy ablakot rögzíthetsz

Szerkesztői megjegyzés: Ezt a bejegyzést eredetileg 2018-ban tettük közzé, az áttekinthetőség és aktualitás érdekében naprakész információkkal frissítettük.