Megérkezett a macOS Sonoma

A 14-es verzió rengeteg újdonságot hozott, amelyekről ebben a bejegyzésben lehet bővebben olvasni.

Megérkezett a macOS 14-es, Sonoma kódnevű változata, amely rengeteg újdonságot hozott. A friss verziót a 2019-es vagy újabb iMac, a 2017-es iMac Pro, a 2018-as vagy újabb MacBook Air, MacBook Pro és Mac Mini készülékekre, a 2019-es vagy újabb Mac Prókra, valamint az összes Mac Studióra lehet telepíteni, úgyhogy ezúttal is rengeteg gép támogatott. Az újítások listája tekintélyt parancsoló, az Apple dedikált aloldalán ezekről részletesen is lehet olvasni, a legfontosabb újításokat viszont röviden mi is összeszedtük:

Képernyővédők

A világ különféle helyeit ábrázoló, lenyűgöző képernyővédők érhetők el, amelyek bejelentkezéskor észrevétlenül az íróasztal háttérképéve alakulhatnak át. Keverési beállítások is rendelkezésre állnak a háttérképek közötti váltáshoz témák szerint (pl. tájkép, városi kép, víz alatt stb.).

macOS Sonoma képernyővédők

Widgetek

A widgetek az íróasztalon bárhely elhelyezhetők, a színük alkalmazkodik a háttérkép színéhez, miközben az appokat kezeli. Az iPhone-widgeteket is hozzá lehet adni a Machez, amikor az iPhone a gép közelében van és ugyanahhoz a WiFi hálózathoz csatlakozik. Az interaktív widgetek lehetővé teszik, hogy közvetlenül a widgetekből lehessen különféle műveleteket elvégezni (pl. média szüneteltetés stb.).

macOS Sonoma widgetek

Videokonferencia

Az Előadói rátét az előtérben tartja a felhasználót képernyőmegosztás közben, akár FaceTime-.ban, akár harmadik féltől származó videokonferencia-alkalmazásokban. A reakciókat kézmozdulatokkal is lehet aktiválni, ami új szintre emeli a videokonferenciákat, fontos viszont tudni, hogy az új funkciók kizárólag az Apple rendszerchippel szerelt Maceken érhetők el.

macOS Sonoma videokonferencia

Safari és jelszavak

A profilok segítségével külön lehet kezelni a munkával kapcsolatos és a személyes böngészést, így el lesznek különítve az előzmények, a sütik, a bővítmények, a lapcsoportok és a kedvencek. A webes appok lehetővé teszik, hogy bármelyik weboldal appként legyen használva, amelyhez egy gyorsabb hozzáférést biztosító ikon is beállítható a Dockban, illetve egy egyszerűsített eszközsáv is rendelkezésre áll a könnyebb böngészés érdekében. A továbbfejlesztett Privát böngészés zárolja a privát böngészőablakokat, amiket azok nincsenek használva, blokkolja az ismert nyomkövetők betöltését, és eltávolítja a felhasználót azonosító nyomkövetési paramétereket az URL-ből. A jelszó- és jelkulcsmegosztás megkönnyíti a fiókok megosztását a megbízható kontaktokkal.

macOS Sonoma webappok

Üzenetek

Az Élő matricák szinkronizálva vannak az iOS-ről és az iPadOS-ről a macOS-re, így az azon eszközökön tárolt matricákhoz a Macről is hozzá lehet férni. A személyekhez, kulcsszavakhoz, médiatípusokhoz keresési szűrők is rendelkezésre állnak, így könnyebb lesz megtalálni a keresett tartalmakat.

macOS Sonoma üzenetkezeléssel kapcsolatos újdonságok

Játék

A Játék mód a legmagasabb prioritást rendeli a játékokhoz a processzor- és GPU-használat tekintetében, így egyenletesebb képkockasebességet, valamint a vezeték nélküli vezérlők és az AirPodsok esetében alacsonyabb válaszidőt biztosít az Apple-rendszerchippel szerelt Mac modelleken.

macOS Sonoma játék mód

AirPods

Az AirPods Pro 2 modellnél az adaptív hang új hallgatási módot kínál, amely dinamikusan ötvözi az aktív zajkioltást és az átengedést, hogy a zajkezelési élményt a környezeti zajokhoz igazítsa. A személyre szabott hangerő a média hangerejét idővel az Ön környezetéhez és a hallgatási beállításaihoz igazítja. A Beszélgetésérzékelés csökkenti a média hangerejét és felerősíti a felhasználó előtt álló személyek beszédhangjait, egyúttal pedig csökkenti a háttérzajt. A korábbi AirPods modellekkel is lehet élvezni a kétszer gyorsabb automatikus váltást az eszközök között.

Adatvédelem

A Figyelmeztetés érzékeny tartalomra funkció bekapcsolása segít megakadályozni, hogy a felhasznált váratlanul érzékeny tartalmó kéepeket lássanak az Üzenetekben. A Kommunikációbiztonság a gyermekek biztonságáért felelős kibővített védelme a fotók mellett mostmár képes az Üzeneteken és a rendszer fotóválasztóján keresztül megosztott, meztelenséget tartalmazó videók észlelésére. A továbbfejlesztett megosztási engedélyek segítségével kiválasztható, hogy mely fotókat osztunk meg, és anélkül lehet naptáreseményeket hozzáadni, hogy hozzáférést biztosítanánk a teljes fotókönyvtárhoz vagy naptárhoz.

Egyebek

A Made for iPhone-kompatibilis hallókészülékek párosíthatók és használhatók bizonyos Macekkel: 2021-es vagy újabb MacBook Pro, 2022-es vagy újabb Mac Studio, valamint minden M2 rendszerchippel szerelt gép. A Lokátor appban a Tárgy megosztása funkció lehetővé teszi, hogy az AirTageket akár öt másik személlyel is megosszuk. Az M2 chippel szerelt 13 hüvelykes MacBook Airen az akkumulátorállapot-kezelő az akkumulátor állapotának hosszú távú optimalizálása érdekében frissítve lett.