Megérkezett a következő generációs Apple Watch és vele a dupla érintés

A 9. generációs modellek nagyon erős Apple rendszerchippel és a mindennapokban is jól használható új funkciókkal érkeznek.

Az Apple a Wonderlust nevű eseményén bemutatta a következő generációs okosóráit, többek között a 9. generációs Apple Watch családot, amelyek változatlan külsővel, de jelentősen erősebb hardverrel, továbbfejlesztett szenzorokkal és új funkciókkal érkeznek. A hardveres fejlesztés időszerű volt, hiszen a 6. generáció nem érkezett erősebb rendszerchip, de az Apple most mindent bepótolt: az S9 nevű SiP (system in a package) jelentősen erősebb elődjénél. Az 5,6 milliárd tranzisztor 30%-kal gyorsabb grafikus teljesítményt hoz, a Neural Engine kétszer gyorsabb, és természetesen a processzor sebessége is nőtt, így a felhasználók rövidebb töltési időkkel számolhatnak. A kijelző a fényerőben fejlődött: a 2000 nites maximálus fényerő napfényes időben mutatja majd meg, hogy miért jó, a minimális fényerő pedig mindössze 1 nit, ami például a moziteremben teszi lehetővé, hogy senkit ne zavarjon az óra fénye.

Apple Watch Series 9 bemutató

Az S9 lehetővé teszi, hogy a Siri parancsokat maga az óra dolgozza fel, tehát azokat nem kell a felhőbe töltenie: mindez azt jelenti, hogy a gyenge internetkapcsolat nem hátráltatja a folyamatot, feltéve persze, hogy nem valami olyan dolgot kérünk, amire a válasz az interneten van. Az erősebb hardvernek köszönhetően a diktálás felismerése is pontosabb, számszerűsítve 25%-kal, ami a valóságban abszolút érezhető előrelépést jelent. Hardveres szinten fontos újítás továbbá, hogy a 9. generációban az új UWB (ultra-wide band) chip dolgozik, amelynek funkcionalitása alapvetően megegyezik az U1-ével, de annál gyorsabb és pontosabb, ami a Lokátorban (Find My) új funkciókat is hoz. Az új UwB A Home Poddal is jobban együttműködik, például amikor annak közelébe megyünk, akkor beállítható, hogy egyből felugorjanak mindenféle zenekezelési opciók az órán.

9. generációs Apple Watch

A szívritmust érzékelő szenzor is fejlettebb, megújult a giroszenzor, az S9-cel kombinálva így érkezik egy új gesztusvezérlési funkció, amelyet nemes egyszerűséggel Double Tapnek, tehát dupla koppintásnak nevezett el a vállalat: ez azokban a helyzetkben lesz hasznos, amikor csak az órás kezünk szabad. Ha összeérintjük a hüvelyk és a mutatóujjunk, rengeteg dolgot aktiválhatunk: hívást fogadhatunk, bonthatjuk az aktív hívást, szundira rakhatjuk az ébresztőórát, távvezérelhetjük az iPhone kameráját, kezelhetjük a zenét, vagy akár a widgetek között is mozoghatunk.

Apple Watch dupla koppintással

A 41 és 45 milliméteres méretekben érkező óra sok színben érhető el, az alumíniumból készült tok esetén rózsaszín, ezüst, Starlight, Midnight és Product Red árnyalatok lesznek elérhetők, az acéltokos verzió arany, ezüst és grafit színekben érkezik. Az Apple 2030 fenntarthatósági terv elérése érdekbében az új Apple Watch-ok teljes mértékben újrahasznosított alumíniumból készülnek, a dobozuk pedig kisebb, mint az elődeiké. Ez az Apple első teljes mértékben karbonsemleges terméke, amire a Carbon Neutral logó is felhívja a figyelmet.