Megérkezett az M3, az M3 Pro és az M3 Max

3 nanométeres gyártástechnológia, következő generációs GPU-architektúra, gyorsabb CPU és Neural Engine, még több támogatott memória: ezt nyújtja a következő generációs processzorcsalád.

Az Apple 2020-ban kezdte el lecserélni a Mac számítógépekben használt Intel rendszerchipeket a házon belül fejlesztett, ARM architektúrát használó M-szériás megoldásokra, amelyek első változatai elképesztően jó fogadtatásban részesültek, hiszen nem csak gyorsak, de energiatakarékosak is voltak, megjelenésükkor gyakorlatilag nem volt értelmezhető konkurenciájuk. Idén év elején aztán megérkeztek a szintén jól sikerült, 5 nanométeres gyártástechnológiával készülő M2-es megoldások, most pedig a Scary Fast elnevezésű eseményen bemutatkozott a harmadik generációs chipcsalád, egészen konkrétan az M3, az M3 Pro és az M3 Max, amelyek már 3 nanométeres gyártástechnológiával készülnek.

Apple M3, M3 Pro és M3 Max

Egészen elképesztő látni, hogy pár év alatt hova jutottak az M-szériás megoldások: gyakorlatilag egy éven belül kétszer is kaptunk új Apple szilikonokat, amelyek úgy szárnyalják túl egymást teljesítményben, hogy mindeközben az M1-széria a mai napig kiváló teljesítményt nyújt. A legújabb lapkacsalád tagjai természetesen minden téren gyorsultak, de a grafikus teljesítmény kapcsán történt a legnagyobb előrelépés: a Dynamic Caching technológiának köszönhetően az M3-as megoldások dinamikusan, valós időben osztják ki a helyi memóriát, támogatják a sugárkövetést (ray tracing) és képesek a mesh shadingre. A renderelési sebesség akár két és félszer gyorsabb, mint az M1-es megoldások esetén, ennek nem csak a professzionális felhasználók, hanem a játékosok is örülhetnek. Persze az általános számítási kapacitásra sem lehet panasz, az M3-as chipek energiatakarékos CPU-magjai 50 és 30 százalékkal gyorsabbak az M1-nél és az M2-nél, míg a teljesítményorientált magok esetén ezek a számok 30 és 15 százalék. A Neural Engine sebessége 60 és 15 százalékkal gyorsabb az elődökénél (M1 és M2), itt a nagy ugrás az M1 és az M2 között volt. 

Apple M3 grafikus teljesítmény

Az M3 8 magos CPU-val és 10 magos GPU-val érkezik, az M2-nél általános és grafikus teljesítményben is 20%-kal gyorsabb, ami teljesen korrekt előrelépés, de érdemes az energiatakarékosságról is beszélni: az M3 fele akkora fogyasztással képes hozni az M1 grafikus teljesítményét, maximálisan pörgetve pedig 65%-kal gyorsabb annál. Az M1 Pro 11 vagy 12 magos CPU-val és 16 vagy 19 magos GPU-val érkezik, a grafikus teljesítménye az M1 Prónál 40 százalékkal nagyobb, az egymagos CPU-teljesítménye pedig 30 százalékkal nőtt,. A 92 milliárd tranzosztirt tartalmazó M1 Max pedig 16 CPU maggal és 30 vagy 38 GPU maggal érhető el, a grafikus teljesítménye az M1 Maxhoz képest 50 százalékkal nagyobb, az általános számítási sebesség pedig akár 80 százalékkal is nagyobb lehet, mint az első generációnál. A memória maximális mérete a 25 milliárd tranzisztorból felépített M3-nál 24 GB, a 37 milliárd tranzisztoros M3 Prónál 36 GB, az M3 Maxnál pedig 128 GB, ez utóbbi új lehetőségeket nyit és olyan feladatok elvégzését is lehetővé teszi, amelyek notebookon korábban nem voltak megvalósíthatók. Az új chipeket használó iMac és MacBook Pro modellek hamarosan elérhetők lesznek.