Megszületett az M1 chip – Kimagasló teljesítmény és hatékonyság

Az Apple ma bejelentette az első Apple Silicon lapkáját. A kifejezetten a Mac-ekhez készült új SoC az M1 nevet kapta, melyet olyan Mac rendszerekhez optimalizáltak, amelyek a kis méretet és az energiahatékonyságot részesítik előnyben.

Az M1 chip egy nyolcmagos CPU-val rendelkezik, mely négy teljesítménymagot és négy hatékonysági magot foglal magába. Utóbbiak kifejezetten a könnyebb munkafolyamatok kezeléséhez készültek és a négy nagy teljesítményű mag energiaszükségletének csupán a tizedét használják fel, miközben mégis képesek kimagasló teljesítményt nyújtani. A négy teljesítménymag ezzel ellentétben úgy van kialakítva, hogy egyetlen feladatot végezzen a lehető leghatékonyabban, miközben maximalizálja a teljesítményt. A gyártó állítása szerint ez olyan jól sikerült nekik az M1 esetében, hogy jelenleg ezek a világ leggyorsabb processzormagjai és ennek köszönhetően az M1 nyújtja a legnagyobb teljesítményt felhasznált wattonként is.

A CPU-n felül több egyéb integrált processzor is helyet kapott az M1-es chipben, ilyen például az a 8-magos grafikus gyorsító is, mely a gyártó szerint a világ leggyorsabb integrált GPU-ja, amellyel személyi számítógépben találkozhatunk. A hagyományos PC-knek általában dedikált grafikus chipeket kell használniuk a nagy grafikai teljesítmény eléréséhez – ez azonban túl sok energiát fogyaszt, így a hordozható személyi számítógépek esetében erősen problematikus a használatuk. Az M1 integrált GPU-ja azonban alacsony energiafogyasztás mellett is képes hatalmas mértékben növelni a grafikus teljesítményt.

A chip tartalmaz még egy hatmagos Neural Engine-t, amely a gépi tanulást segíti és másodpercenként akár 11 billió műveletet elvégzésére is képes, valamint az Apple Secure Enclave-jét, mely a személyes adatok titkosításában játszik fontos szerepet.

Az M1 ugyanarra az öt nanométeres gyártástechnológiára épül, mint az iPhone 12-es modellekben lévő A14 Bionic chip. Ennek és az energiatakarékos kialakításának hála az M1-re épülő Mac-ek üzemideje ugrásszerűen fog nőni a jövőben. A chipbe épített Thunderbolt vezérlő pedig már támogatja az USB 4 szabványt és akár 40Gbps adatátviteli sebességre is képes.

A kétéves átállás kezdete

Az M1 az új MacBook Air, az új 13 hüvelykes MacBook Pro és a Mac mini erőforrásaként mutatkozik be először, de mint tudjuk az Apple-nek feltett szándéka, hogy két éven belül minden Mac modelljét átállítsa saját gyártású lapkáira.