Mi az a HDR?

A HDR fotózás és képmegjelenítés mostanra sokak számára ismerősen csenghet, hiszen az Apple több termékén is ott csüng ez a megnevezés. De mi is ez valójában?

Az átlag felhasználó joggal lehet szkeptikus, amikor az elektronikai kütyüket a gyártók teleaggatják jól csengő marketing szövegekkel. Az iPhone HDR fotó funkciója nem sorolható ebbe a kategóriába: régóta létezik, mi pedig most tisztázzuk mi mit jelent pontosan.

HDR fotózás

Ahhoz, hogy megértsük, mi is történik, amikor iPhone-on HDR fotót készítünk, két fogalmat kell tisztázni: expozíció és dinamikatartomány. Az expozíció az exponálás kifejezésből ered, ami a kép elkészítésének pillanatát írja le. Ekkor a zár kiold, a fénysugarak pedig elérnek egy fényérzékeny felületet, ami a bejövő információt leképzi. A zár kioldásának ideje, tehát a zársebessége (shutter speed) és az egyéb tényezők, mint az objektív rekesznyílása, illetve a belső jelerősség (ISO vagy ASA) is befolyásolják a kép expozíciós értékét.

A dinamikatartomány a kép legnagyobb és legalacsonyabb fényerejének különbségét jellemzi. Minél magasabb ez az érték, annál több információt tárol el a kép. A HDR (magas dinamikatartomány) vagy HDRI (magas dinamikatartományú kép) széles körben ismert fogalom, ami a képnek ezt az értékét jellemzi. Ha készítesz egy egyszerű fotót, akkor azt SDR (sztenderd dinamikatartományú) vagy LDR (alacsony dinamikatartományú) tulajdonsággal jellemezhetjük. Ezekhez képest a HDR egy sokkal részletgazdagabb képet jelent a fotózás technikai megvalósításából adódóan.

Klasszikusan a fotós maga generálja a HDR képeket, amit egy képsorozaton belüli expozíció eltolással ér el. Azaz több különböző fényértéken elkészíti ugyanazt a képet. A legtöbb fényképezőgép ma már rendelkezik HDR móddal: ekkor a gép minimum két azonos képet rögzít, de részletesebb képek esetén inkább négyet. A különböző expozíciójú képek egyvelege egy jelentősen részletgazdagabb végeredményt eredményez, mivel az eltérő fényerejű képek más-más részleteket adnak hozzá. Ugyanez történik akkor is, ha bekapcsolod az iPhone-odon a HDR funkciót.

Az iPhone X esetében alapértelmezett beállítás Auto HDR, régebbi iPhone-okon a Kamera alkalmazásban a HDR feliratra koppintva lehet aktiválni. Az iPhone 3 képet készít: egy alul exponáltat, egy helyesen exponáltat és egy túlexponáltat. Ezekből adódik össze az iPhone-on készített fotók HDR hatása.

HDR vagy HDRI?

Mind a két megnevezés használatos. Ha egy hagyományos fotóról van szó, ami nem több eltérő nézésirányú képből áll össze, akkor beszélünk HDR-ről. A HDRI-t általában főleg a VFX (vizuális effekt) szakmában használatos eljárásra értendő, amikor a filmtrükköket készítő cég supervisora egy panoráma képet készít a forgatás során. Ebből az utómunka során hasznos információk nyerhetőek vissza fényekre vonatkozóan.

3 különböző felületű gömböt (fényes ezüst, matt ezüst és fekete) fotóznak le HDR eljárással, így több információ jelenik meg a képeken. Ezzel a módszerrel a CG (számítógép által generált) elemek a lehető legnagyobb pontossággal illeszthetőek be a snittekbe. Tehát a HDRI egy információ gyűjtésre vonatkozó fogalom, ami magába foglalja a HDR technikát is.

Mi köze ennek a HDR képmegjelenítéshez?

A 4K-s tévék és OLED kijelzők világában a HDR különösen nagy szerepet kap, hiszen végre elérhetőek olyan eszközök a piacon, amik ezt a nagy dinamikatartományú megjelenítést lehetővé teszik. Ám, amit a dobozra írnak a gyártók, az eltérő a feljebb említett fényképezési módszertől. Ha az Apple TV 4K kapcsán találkozunk a HDR kifejezéssel, akkor egy szabványról beszélünk.

Az Apple eszköze például támogatja a HDR10 megjelenítést, ami színcsatornánként 8 biten tárolja az információkat, és a Dolby Visiont, ami ugyanezt 12 biten teszi. Ez egy olyan tulajdonság, ami a fényerősségre, a színfelbontásra és a színterjedelemre (a hagyományostól eltérő többlet információra) utal, tehát az ebből adódó magas dinamikájú összképre.

TL;DR: A HDR egy olyan technológia, ami előremutató és a nagy felbontású megjelenítést kiegészítve a jövőt jelenti. Főleg, hogy most már nem csak a profi fotósok és a milliós tévétulajok kiváltsága: a HDR könnyen elérhető bárki számára, akinek van iPhone-ja és szeret fotózni vagy vásárol egy Apple TV 4K-t és van olyan tévéje, ami támogatja.