Miért választják a vállalatok a Mac gépeket?

Egyre több cég választja az Apple számítógépeit professzionális felhasználásra, nem véletlenül: az adatbiztonság, a fejlett ökoszisztéma, a hatékony üzemeltetés és a kiváló MDM megoldások mind mellettük szólnak. Összegyűjtöttük a legfontosabb érveket a Macek mellett.

Amazon, GE, IBM, SAP, The North Face, Walmart: itthon is jól ismert vállalatok, amelyekben az a közös, hogy Mac számítógépeket használnak, de a DataCaptive felmérésében nem csak további cégeket, hanem más érdekességeket is lehet találni. Például azt, hogy ma már nem csak a kreatív területeken használják az Apple számítógépeit, hiszen számos IT-szolgáltató, szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalat, marketing ügynökség és oktatással foglalkozó cég is almás gépek mellett tette le a voksát. A macOS piaci részesedése vállalati környezetben ennek megfelelően folyamatosan nő, az előrejelzések szerint tavalyhoz képest idén 20% feletti növekedés várható. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mi lehet a növekedés hátterében, melyek azok az okok, amelyek miatt egyre több cég használ Mac számítógépeket.

Adatbiztonság

A Macek adatvédelme nagyon erős pillérekre épül: adatminimalizálás, adatvédelem, átláthatóság és kontroll, eszközön történő feldolgozás. Itt nem csupán arra a tényre szeretnénk rávilágítani, hogy a Unix-alapokra épülő macOS operációs rendszer miatt a Macek nagy általánosságban nehezebben támadhatók, mint a Windows-t futtató PC-k, az Apple ugyanis rengeteg védelmi eszközt épített be hardveres és szoftveres szinten is, a nap végén pedig ezeknek köszönhető az, hogy bár a gépek nem sebezhetetlenek, sokkal biztonságosabbak más, a piacon elérhető rendszereknél.

Az operációs rendszer beépített vírusvédelme (XProtect) olyan hatékony, hogy a legtöbb esetben szükségtelen harmadik fél által fejlesztett vírusírtó beszerzése, a Gatekeeper nevű szolgáltatás pedig rendkívül effektíven figyelmezteti a felhasználót, amennyiben az gyanús szoftvert telepítene a gépre. A rendszerszintű biztonsági frissítések gyakoriak, ráadásul a Macek szoftveres támogatása számottevően hosszabb és tervezhetőbb, mint a Windows-t futtató modelleké. A Mac App Store-ban lévő szoftverek mindegyike szigorú átvilágításra kerül, aminek köszönhetően az innen telepített appok garantáltan mentesek a kártékony kódoktól. Persze manapság ezek nem is csak magukból a szoftverekből, hanem az internetről érkeznek, ennek megfelelően a Safari böngésző is számos biztonsági megoldást kínál a felhasználók adatainak és böngészési előzményeinek védelme érdekében.

Kiemelkedő fejlesztés továbbá, hogy a 2020-ban bemutatott M-szériás rendszerchipek hardveres szinten titkosítják a különféle jelszavakat és bejelentkezési adatokat; az Apple silicon chipeket megelőzően ezt a feladatot az Intel-alapú Maceknél ezt a T1-es és a T2-es biztonsági chip kezelte. Az iCloud+ előfizetésben lévő iCloud Private Relay emellett az összes böngészési adatot az Apple proxy szerverén át titkosítja, ennek köszönhetően azok rejtve maradnak az internetszolgáltató elől is. Ez persze nem jelenti, hogy vállalati környezetben szükségtelenné válna a VPN alkalmazása mivel a funkció kizárólag a Safariban működik és a régiót például nem rejti el, de az iCloud+ előfizetés esetén kis-és középvállalati szektor felhasználói számára többnyire maximálisan kielégítő. A felsorolásból nem hagyhatjuk ki a FileVault nevű fájltitkosítást sem, amely a számítógép eltulajdonítása esetén védi az eszközön tárolt adatokat, ezen felül a Lokátor szolgáltatás és az aktiválási zár is nagy segítség lehet a gép megtalálásában.

Miért válassz Mac gépet üzleti felhasználásra?

Erős hardver, kimagasló üzemidő

Az M-szériás Apple rendszerchipek nem csak elképesztően erősek, de rendkívül alacsony fogyasztásúak is: a CNET összegyűjtötte az idei év legjobb üzemidővel rendelkező hordozható számítógépeit és a dobogós helyezés mellet a lista első 7 szereplőjéből 6 darab MacBook. Mindezt kimagasló számítási kapacitás mellett tudják az Apple számítógépei: az alapvető irodai feladatokra tökéletesen alkalmas, 13,6 hüvelykes, M2-es MacBook Air számottevően gyorsabb, mint a népszerű Dell Latitude 7340, miközben nem drágább annál. Az összetett munkavégzésre ajánlott 14,2 hüvelykes MacBook Pro M3-as chippel (8 processzormag, 10 grafikus mag) is jelentősen gyorsabb, mint az i7-es Lenovo Thinkpad T14S Gen 5, modellek, lényegi árkülönbség nélkül.

Eszközmenedzsment

Vállalati környezetben a hatékony és megbízható eszközmenedzsment használata elengedhetetlen, a Macek esetében pedig erre is van megoldás: az Apple Business Manager egy díjmentes átfogó webes portál, amelyet az Apple eszközök, alkalmazások és tartalmak hatékony kezelésére tervezett a gyártó vállalkozások számára. Tökéletesen integrálja a Device Enrollment Program és a Volume Purchase Program adottságait és zökkenőmentesen együttműködik a mobil eszközmenedzsment (MDM) megoldásokkal. A használatával rendkívül egyszerű az Apple eszközök automatizált és felügyelt telepítése, az alkalmazások válallati beszerzése és disztribútálása, valamint a dolgozók számára a Managed Apple ID-k létrehozása. Ez utóbbi a munkavállalók személyes Apple ID-jával együtt is használható, de természetesen a Managed Apple ID-kat használhatják az eszközökön az elsődleges és egyetlen Apple ID-ként is. A Managed Apple ID az adott szervezet tulajdonában és felügyelete alatt áll – ez a jelszavak visszaállítására, illetve a szerepkör alapú adminisztrációra is érvényes.

Hosszabb élettartam, tervezhetőbb viszonteladási érték

Bár nincsenek megdönthetetlen statisztikák, sok szakértő egyetért abban, hogy a Mac számítógépek vállalati környezetben 6-8 éves élettartammal rendelkeznek, míg a Windows PC-ket általában 4 éves korukban szükséges cserélni. Mindez azért lehetséges, mert egyrészt az Apple minden Machez (valamint iPhone-hoz és iPadhez) 5 éves szoftvertámogatást garantál (ami a gyakorlatban inkább 7-8 év), másrészt mert a Macek számottevően kevesebb cserét és karbantartást igényelnek, ami a termék életciklus során felmerülő üzemeltetési költségek tekintetében rendkívül fontos.

Ehhez kapcsolódóan azt is fontos kiemelni, hogy a Macek számottevően magasabb és tervezhetőbb viszonteladási értékkel rendelkeznek, 3 évre várhatóan 25-30%-ról beszélhetünk. Az iSTYLE szolgáltatásai között elérhető a használt céges eszköz flotta beszámítása is, így példa gyanánt: a 2020-ban bemutatott 13 hüvelykes, M1-es MacBook Air alapmodell (8/256 GB) induló ára bruttó 499 990 forint volt, egy jó állapotú modell visszavásárlási ára jelenleg bruttó 196 500 forint. A 2021-es, 14 hüvelykes, M1 Pro rendszerchippel szerelt MacBook Pro (16/512 GB) induló ára bruttó 999 990 forint volt, a jelenlegi beszámítási értéke pedig 352 300 forint. További példákat a ByeBack aloldalon találhatnak.

Munkavállalói választás, nagyobb hatékonyság

Egyre több cégvezető állítja, hogy a pozitív munkavállalói tapasztalat elősegítheti az erős vállalati kultúrát és az üzleti célok elérését. Dean Hager, a Jamf ügyvezetője a következőt nyilatkozta ennek kapcsán: „A mai kompetitív munkaerő-felvételi környezetben a differenciált munkavállalói élmény biztosítása kiemelten fontos a vállalatok számára. Mi több, az új munkaerő elvárja a munkaadójától, hogy segítse őket a legjobb teljesítmény elérésében és ne hagyja, hogy a bürokratikus döntések a termelékenység útjába álljanak. És mi lenne hatásosabb módja ennek, mint a munkavállaló felhatalmazása az általa használt technológiák kiválasztására? A munkavállalók ugyanis naponta használják ezeket az eszközöket, és a mobil munkaerő számára a technológia valójában a teljes munkavállalói élményt jelenti.”

A munkavállalók jelentős része pedig szeretne Apple eszközökön dolgozni, mert meggyőződésük, hogy hatékonyabban tudnák teljesíteni az Apple-ökoszisztémának köszönhetően mindennapi feladataikat. A hatékonyság növekedésével járó pozitív munkavállalói tapasztalat elősegítése egy modern vállalat számára kiemelkedően fontos feladat, a cégvezetőknek tehát érdemes lehet egyeztetniük az eszközbeszerzésben és üzemeltetésben illetékes osztályokkal, hogy hogyan oldható meg a Macek integrálása a vállalati környezetbe. A legtöbb esetben ugyanis az integrációnak nincs technikai akadálya, csupán csak elavult beidegződések.

Szerviztámogatás

A Microsoft Windows operációs rendszerre optimalizált PC-k választéka rendkívül széles, a gyártók gyakran még azonos szériákon belül is különböző minőségű alkatrészeket alkalmaznak költséghatékonysági okokból. Ennek eredményeként a Windows számos hardveres konfigurációval kell, hogy kompatibilis legyen. Ez stabilitási problémákat idézhet elő, mindemellett a szerviztámogatás a gyártótól függ, ami rendkívül változó színvonalú szolgáltatást eredményez a különböző márkák között. Gyakran harmadik fél által nyújtott szervizszolgáltatásokra van szükség, ami a költség oldalon jelentkezik: bár alacsonyabb volt a kezdeti beruházási költség, hosszabb távon a karbantartási és csereköltségek olyan magasak lehetnek, hogy végeredményben drágább az üzemeltetés. A rendkívül alacsony meghibásodási aránnyal rendelkező Macek üzemeltetése ebből adódóan nem csak könnyebb, de költséghatékonyabb is.

Tovább is van…

A listát még hosszan tudnánk folytatni de vannak olyan témák, amelyekről külön-külön szeretnénk értekezni. Ilyen például a különféle Apple termékek egészen kiemelkedő szinergiája, amely nem csak az egyéni felhasználók számára örömteli, de vállalati környezetben is kiemelkedően növeli a hatékonyságot. Természetesen vannak vállalkozások, amelyek jelenleg nehezen tudnának kiváltani egy-egy Windows-alapú szoftvert, de nem is szükséges, hiszen ezek futtatása a Maceken is lehetséges. És persze ott van az Apple eszközök kiemelkedő felhasználási élménye, amelyet nem is feltétlenül kell bemutatnunk azoknak, akik használtak már iPadet, iPhonet, Macet vagy akár Watchot.