Nothing ear (1) bemutató

A gyártó első terméke egy rendkívül egyedi külsővel rendelkező vezeték nélküli fülhallgató: vajon megéri az árát?

A technológiai újítások megszállottjai valószínűleg évek óta figyelik egy bizonyos Carl Pei nevű úriember karrierjét, aki eleinte a Nokiánál és a Meizunál dolgozott, majd később az Oppo és a OnePlus vezéralakja lett, ez utóbbinak az egyik alapítója is volt. A hihetetlen kommunikációs és marketinges bravúrjairól ismert vállalkozó 2020 végén alapította meg legújabb cégét, a Nothing híre pedig hurrikánként söpört végig a tech-sajtón, pedig eleinte semmilyen konkrétumot nem lehetett tudni arról, hogy min is dolgoznak. Aztán amikor az első iPodot megálmodó Tony Fadell is feltűnt a támogatók között, már talán nem is volt kérdés, hogy itt hamarosan nagyon jó dolgokat lehet majd látni, és bár a cég első okostelefonjára még pár hónapot várni kell, időközben piacra került az első termékük: ez pedig bemutatónk tárgya, a Nothing ear (1) TWS fülhallgató.

Ez pedig elsőre nem tűnik egy óriási potenciállal rendelkező területnek egy új és innovatív technológiai vállalat számára, mert bár maga a piac folyamatosan nő, elég nehéz benne innovációt felmutatni az Apple mellett. 2020 közepén az AirPodok jelentették adták az értékesített mennyiség több mint harmadát, azóta pedig piacra került a harmadik generáció is, amely tudott hasznos újdonságokat is hozni. Azonban egy külső gyártó számára nem feltétlenül adott a lehetőség, hogy az Apple fülhallgatóihoz hasonló kényelmet és felhasználói élményt kínáljanak. Nem meglepő módon egy a dizájn lett az egyik olyan terület, ahol az ear (1) megpróbált újat mutatni.

Egyedi külső

A külső egyszerre letisztult és hi-tech, a hangsúly a fülbe illeszkedő egységeken van, épp ezért a töltőtok úgynevezett skeleton típusú, tehát áttetsző. Látszik, hogy rengeteg munka van a küllemben, az összkép nagyon átgondolt, a feliratokat adó pöttyök végigkísérik a termék minden részét. Viszont a méret nem ideális, a 58,6 x 58,6 x 23,5 milliméteres kiterjedés ha nem is klasszisokkal, de azért nagyobb, mint mondjuk az AirPods 3. generációjához tartozó tokjának 54,4 x 46,4 x 21,4 millimétere. A Nothing terméke persze így is zsebkompatibilis, a minőséget pedig nem érheti kritika, a fülbe ülő egységek magabiztosan csusszannak a helyükre, a zsanér feszes, az összkép meggyőző, bár a képen is látható állapot megőrzéséhez rendszeres tisztításra lesz szükség.

Aktív zajszűrős, tehát gumiharanggal ellátott fülhallgatóról van szó, amelynek ergonómiáját sem érheti kritika, a 4,7 grammos egységek a kiváló súlyeloszlásnak köszönhetően észrevétlenül teszik a dolgukat, kényelmesek. A bennük dolgozó 11,6 milliméteres dinamikus, grafén borítású meghajtók a kategóriában nagynak mondhatók, de nem árt tisztában lenni vele, hogy az ear (1) egy középkategóriás termék, AptX HD vagy LDAC kodekek nélkül, közepes minőségű AAC-chippel, nem különösebben izgalmas hangolással. A mélyebb tartomány dinamikus, de egy hangyányit visszafogottabb a kelleténél, a magasak pedig pont ennyivel harsányabbak és tolakodóbbak az ideálisnál. Ugyanez mondható el az aktív zajszűrésről is, amely nem éri el az AirPods Pro szintjét, viszont az áttetsző mód igen természetes. A beszélgetés hangminősége viszont ártól függetlenül sem elég jó, a termék épp csak használható telefonálásra, egyértelműen nem ez az erőssége.

Ár-értékben korrekt

Persze az Apple és a Nothing termékei más árkategóriában versenyeznek, az AirPods Pro árából két pár ear (1) is kijön, ennek fényében pedig a hangzásvilága abszolút elfogadható, ár/érték arányban pedig egyenesen jónak mondható. Az üzemidő papíron kiváló, 6/34 óráról van szó, ez azonban a tapasztalatunk szerint egy kicsit túlzó, de kikapcsolt zajszűréssel 4,5/25 órát azért tényleg el lehet érni, ami még mindig egy kellemes érték. Összességében elmondható, hogy bár a termék nem hozta a cégtől várt óriási innovációt, egy jó ár/érték arányú, rendkívül kényelmes, egyedi dizájnnal rendelkező fülhallgató, amely Apple környezetben nem nyújtja az AirPodsok kényelmét, de olcsóbb azoknál.