Idén jön a macOS Sequoia

Az új verzióval kényelmesebb ablakkezelés, villámgyors Safari, kényelmes videohívások, és nem utolsó sorban AAA-s játékok érkeznek.

A WWDC-n természetesen az új macOS operációs rendszer bemutatása sem maradt el: a 15-ös főverzió a Sequoia nevet kapta, és tényleg rengeteg hasznos funkcióval érkezik. A Continuity funkcióit az Apple ökoszisztémában lévő felhasználók eddig is előszeretettel használták, az univerzális vágólap vagy a rendkívül egyszerű képernyőtükrözés nagy segítség a produktív feladatok elvégzésekor, a funkciólista pedig most tovább bővült. Az iPhone Mirroring a nevének megfelelően vezeték nélkül képes az iphone-unkai tükrözni a Macre, ami nagyon jól jöhet, ha a telefonunk épp a táskánkban vagy a szoba másik felében van, de valamiért kéne használnunk. Az új rendszerrel nem kell érte mennünk, egyszerűen kirakhatjuk a képét a Macre, majd ugyanúgy használhatjuk, mintha a kezünkben lenne, azzal a különbséggel, hogy a gépelés a fizikai billentyűzeten még gyorsabb is lehet. Az érintőpadon a gesztusmozdulatok is működnek, az iPhone-os értesítések megjeleníthetők a maces értesítések mellett, ezekre kattintva pedig elő is ugrik a kivetett kijelző, mindez úgy, hogy az iPhone zárolva marad, tehát mások nem tudják használni. Természetesen a hangok is átjönnek a Macre, a látottak alapján az élmény bámulatos lesz.

macOS Sequoia: iPhone Mirroring

Régóta várt funkció az ablakok automatikus elhelyezése, amelyre eddig külön segédprogramot kellett használni: a Sequoia viszont képes az általunk kívánt helyen kitölteni a helyet egy ablakkal, ez lehet mondjuk a képernyő egyik oldala, vagy valamelyik negyede a sarkoktól kezdve.

macOS Sequoia: Ablakkezelés

A videohívások is új funkciókkal gazdagodtak: legyen szó FaceTime-ról vagy Zoomról, a megosztani kívánt ablakok megosztása előtt felugrik egy gomb, amelynek megnyomásával megerősíthetjük a szándékunkat, elkerülve, hogy olyan tartalmakat osszunk meg mondjuk egy videokonferencia során, amelyeket nem szeretnénk. Ezen kívül a jobb felső sarokban könnyedén kiválaszthatjuk a kameraképünk hátterét, amely akár saját fotó is lehet.

macOS Sequoia: Videohívások

Új alkalmazás a Passwords (Jelszavak), amely nem csak a macOS-re, hanem az iPhone-okra, az iPadekre, illetve az iCloud for Windows alkalmazással Windowsra is elérhető lesz: ebben jól átláthatóan, biztonságosan tárolhatjuk az összes jelszavunkat és hitelesítési kódunkat.

macOS Sequoia: Password, avagy jelszavak

A Safari is megújul, a bemutatón hangsúlyozásra került a villámgyors sebesség és az energiahatékony működés, egy mai Macen a szoftver 4 órával hosszabb videózási időt nyújt majd akkumulátoros használat esetén, mint a Chrome. Új funkció a Highlights, amelynek segítségével a weboldalak fontos információhoz az eddiginél egyszerűbben hozzáférhetünk: egy hotel esetén például láthatjuk a címet és útvonalat is tervezhetünk, ha pedig egy banda új albumáról olvasunk, akkor egyből meg is hallgathatjuk azt. A Reader funkció ezzel összhangban fejlődött, a weboldalakat továbbra is a zavaró reklámok nélkül mutatja, de mostantól például tartalomjegyzék is lesz benne a hosszabb cikkek esetén. A Viewer a zavartalan videózást segíti elő: ha a betöltött weboldalon van mozgókép, azt egy kattintással előhozhatjuk.

macOS Sequoia: Safari

Örömteli, hogy az Apple egyre nagyobb hangsúlyt fektet a játékokra is: a Game Porting Toolkit második verziójával a fejlesztők a korábbinál is egyszerűbben ültethetik át a windowsos játékokat Macre, amelyek az új M-szériás rendszerchipeken kiválóan futnak majd. Mindez azt jelenti, hogy egyre több ismert játék érkezik az almás gépekre: a teljesség igénye nélkül ilyen a Frostpunk 2, a Control, a Prince of Persia: The Lost Crown, illetve november 15-én a PC-s és konzolos változatokkal egyidőben érkezik majd az Assassin’s Creed Shadows is, amely iPadre is elérhető lesz.

macOS Sequoia: játékok

A macOS Sequoia publikus bétája júliustól elérhető lesz, a végleges verzió pedig ősszel jön majd a Macekre. A futattáshoz 2019-es vagy újabb iMacre, 2017-es vagy újabb iMac Próra, 2020-as vagy újabb MacBook Airre, 2018-as vagy újabb MacBook Próra, 2018-as vagy újabb Mac minire, 2019-es vagy újabb Mac Próra lesz szükség, illetve természetesen a Mac Studio gépepen is futni fog.