Soundcore Flare II hangszóró teszt

Egyre ritkábban találni jó minőségű, hasznos szolgáltatásokkal rendelkező kiegészítőket elérhető áron, de azért szerencsére vannak üdítő kivételek.

Az okostelefonok terjedése rengeteg korábban nem látott kiegészítő népszerűvé válását is magával hozta. Jó pár év eltelt már azóta, hogy megjelentek az első hordozható hangszórók, amelyek árszintje a kínálat bővülésével normalizálódott. Azonban a folyamat pár évvel ezelőtt valamiért megállt, majd a visszájára fordult. Manapság az ismert gyártók termékeiért súlyos összegeket kell fizetni, az ismeretlen gyártók olcsóbb termékei pedig sokszor kis túlzással még azt a hangminőséget sem ütik meg, amit egy iPhone vagy egy MacBook hangszórója tud. Ez a helyzet pedig magát a műfajt öli meg, hiszen a felhasználók egy jelentős része nem napi használatra vásárolna magának hangszórót, tehát nem szeretne 100 ezer forintot kifizetni egy olyan kiegészítőért, amit évente csak pár alkalommal használna. Szerencsére azonban nem is feltétlenül kell, mert bár az árak elszaladtak, vannak üdítő kivételek: ilyen mostani tesztünk tárgya, a Soundcore Flare II is. 

A kis-közepes méretű, cilinderformájú hangszóró körülbelül akkora, mint egy fél literes alumínium italosdoboz, csak annál vaskosabb. Kimondottan kellemes anyaghasználatról és összeszerelési minőségről számolhatunk be. A hangszóró talpa gumírozott, alul-felül egy-egy ledeket rejtő fénygyűrű kapott rajta helyet, az érdemi része pedig kellemes tapintású és mutatós, fekete alapon szürke pöttyös anyaggal van bevonva. A kezelőszervek a kiegészítő tetején és hátoldalán kaptak helyet, bár ez utóbbi pozicionális igencsak relatív, hátoldalnak a Soundcore logójával ellentétes oldalt nevezhetjük, de amúgy egy 360 fokos megoldásról beszélünk. Felül a bekapcsológomb mellett két hangerőszabályzót, a világítást kezelő, valamint egy multifunkcionális gombot találunk, hátul pedig a Bluetooth-párosításhoz szükséges vezérlő mellett a mélyhangkiemelést ki- és bekapcsoló gombot láthatjuk egy gumírozott fedlap társaságában. Ez utóbbi rejti az eszköz töltéséhez szükséges USB-C csatlakozót, elrejteni pedig azért kellett, mert a Soundcore megoldása IPX7-es vízállósági besorolással rendelkezik. Kipróbáltuk, egy kis fürdőzés nem okoz neki problémát, de érdemes lehet tudni, hogy vizesen a termék nem használható, mert a textilborítás megszívja magát folyadékkal, ami erősen és negatívan befolyásolja a hangminőséget. Tehát érdemes olyan helyre rakni, ahol nem kap közvetlenül vizet, de ha mégis megtörténik a baleset, akkor hosszabb távon nem lesz gond, csak meg kell várni, amíg megszárad. 

Egy valódi 360 fokos hangszóróról beszélünk, amely minden irányba ugyanúgy szól, ami gyakorlatilag minden helyzetben nagyon kellemes élményt nyújt. A hangminőség egy abszolút skálán közepesnek mondható, HiFi-minőségre egy ilyen kicsi, hordozható termék esetében nyilván nem szabad számítani, de beltérben abszolút jól használható, filmnézés esetén pedig az alacsony késleltetésnek köszönhetően szintén helyt áll. Kültéren óriási bulikat nem lehet rá építeni, de a piknikezés során jó hasznát lehet venni. A középtartomány megfelelő erősséggel van jelen, a magasak érzékelhetők, de nem tolakodók, a mélyek pedig a BassUp funkció bekapcsolása után jól hallhatóan megjelennek. Ez utóbbi funkciót a hátul lévő fizikai gombbal lehet ki- és bekapcsolni, zenehallgatáshoz indokolatlannak tűnik nem használni, hiszen nélküle tényleg elvesznek a mélyek, de mondjuk podcast hallgatása esetén jól jöhet a kikapcsolhatóság. A hangszórón nem érezni, hogy erőlködnie kellene, viszont a hangerő növelésével a mélyebb tartomány azért egyre kevésbé lesz intenzív. Ez természetesen a méretből adódik, kár lenne azt gondolni, hogy a drágább termékek ennél jelentősen többet tudnak. Ettől függetlenül a helyén kell kezelni a Flare II hangminőségét: játékos, telt hangzásról, tág színpadképről nem beszélhetünk, a méretkategórián belül viszont kimondottan kellemes, az árkategórián belül pedig kiemelkedő tudásról igen. Fontos tudni, hogy több hangszórót is egybe lehet kötni, ami továbbra sem fog koncertélményt adni, de a nagyobb terek betöltéséhez hozzájárul. Elvileg akár 100 darabot is lehet szinkronizálni, ami valószínűleg egészen egyedi vizuális élmény ad az egyszerre villogó ledeknek köszönhetően.

Érdemes beszélni az extrákról, ezek kihasználásához szükséges telepíteni a Soundcore alkalmazását, amelynek a használata gyerekjáték. A csatlakoztatott terméket a Bluetooth-hoz való hozzáférés engedélyezése után egy másodperc alatt megtalálja, innen pedig két irányba lehet elindulni, a színek és a hangszínszabályzó felé. Ez előbbi kapcsán minden dicséretet megérdemel a gyártó, a hangszóró ugyanis nagyon látványosan tud villogni, ráadásul mindezt tényleg ritmusra teszi, sok más konkurensével ellentétben, amelyek sokszor úgy néznek ki, mint valaki, aki nagyon szeret táncolni, csak épp nincs ritusérzéke. A világítás természetesen kikapcsolható, amire szükség is lesz, mert filmnézéshez például teljesen felesleges, és ehhez nem is feltétlenül kell az alkalmazáshoz nyúlni, mert a fizikai gombbal is lehet váltani a különféle stílusok között. Viszont személyre szabni őket csak az alkalmazáson keresztul lehetséges, megadható, hogy milyen színek jelenjenek és ne jelenjenek meg, ami egészen meglepő tudás egy efféle kiegészítőtől. Hasonlóan igényes a hangszínszabályzó is, a négy darab előre beállított sablon mellett létre lehet hozni egy egyedi profilt is, amelynél kilenc darab csúszka segítségével érhetjük el az általunk preferált hatást. 

A beépített akkumulátor 5200 mAh-s kapacitású, sajnos maga a hangszóró külső akkumulátorként nem használható, ellenben ő maga nagyon jól bírja szuflával. A gyártó által megadott 12 órás üzemidő abszolút helytálló, alacsony hangerőn ennél többet is ki lehet hozni a Flare II-ből, maximális hangerőn viszont nyilván kicsit rövidebb működésre kell számítani. Az USB-C csatlakozós töltésért jár a pluszpont, különösebb gyorstöltésről viszont nem beszélhetünk, körülbelül 3-4 órán keresztül tart a teljes feltöltés, ami viszont ilyen üzemidő mellett abszolút elfogadható. Maga a termék tehát nagyon is ajánlott választás, ugyanis egy kellemes méretű, jó minőségű, zenehallgatásra és filmnézésre egyaránt használható, látványos és személyre szabható, vízálló, remek üzemidővel hangszóróról beszélünk, meglehetősen visszafogott árazással.