Pixel art a nappaliban: Twinkly Squares bemutató

Kipróbáltuk a számtalan funkcióval rendelkező dekorációs világítást, amely a vérbeli geekek kedvence lehet.

A világító diódák, ismertebb nevükön LED-ek óriási karriert futottak be az elmúlt években, amit többek között az is bizonyít, hogy a technológiát feltaláló japán tudósok, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi 2014-ben Nobel-díjat kaptak. Az életünk nagyon máshogy nézne ki a LED 1994-ben történt kifejlesztése nélkül, hiszen az otthonainkban, munkahelyeinken régebbi világítástechnikát használnánk, és a különféle eszközeinkben is eltérő kijelzők lennének: ma már a televíziók jelentős része is LED-eket használ a háttérvilágításra. A LED mellett nem csak az egyszerűsége és ebből adódó olcsósága, a hosszú élettartama és a kis fogyasztása szól, hanem a fényminősége is; ezzel a fogalom írjuk körbe, hogy mire és hogyan tudjuk használni a világítótesteinket. A változtatható fényerejű, színhőmérsékletű, illetve adott esetben színű világítótestek ma már teljesen megszokottak, az elmúlt időszakban pedig olyan kiegészítők is piacra kerültek, amelyek a LED feltalálása nélkül nem is léteznének. Ilyen mostani bemutatónk tárgya, az olasz Twinkly Squares, ami egy igény szerint variálható és rengeteg módon használható LED-falipanel csomag.

Twinkly Squares okos hangulatvilágítás

Hogy miről szól a történet, azt nagyjából mindenki el tudja képzelni, aki szokott YouTube videókat vagy streameket nézni; pár éve a technológiával foglalkozó tartalomgyártók stúdióiban sorra jelentek meg a különféle LED-es hangulatvilágítások, amelyek bemutatónk tárgyához hasonlóan elsősorban dekorációs célokat szolgálnak. A Squares ezek többségénél többet nyújt, hiszen nem csak színes lámpatestként működik, hanem pixel artok megjelenítésére is alkalmas. 16 x 16 centiméteres panelekből áll, amelyek mindegyikén 8 x 8, azaz 64 darab „pixel” található, ezeket a paneleket lehet teljesen szabadon összefűzni, majd alkalmazással vezérelni és különféle dolgokat megjeleníteni. A kezdőcsomag 6 darab panelből áll, tehát 24 x 16 pixeles felbontású tartalmakat lehet rá kitenni, amennyiben téglalap alakúra építjük őket össze: ez nyilván egy rendkívül alacsony felbontás, nem tartalomfogyasztásra találták ki, hanem pixelgrafikák megjelenítésére. Míg az iPhone 14 Pro kijelzőjében centiméterenként 181 pixel található, itt két centiméterenként van egy, tehát a szóban forgó iPhone 362x nagyobb felbontású.

Twinkly Squares fali LED világítás

Az összeszerelés végtelenül egyszerű, de igényel némi végiggondolást, tulajdonképpen már önmagában is élmény. A kezdőcsomagban ugyebár 6 darab panel található, amelyek közül az egyik a vezérlő, ennek hátoldalán 4 darab csatlakozóhely található, tehát ebből kiindulva kell a megjelenítőt összerakni. A további panelek hátán 2-2 darab csatlakozó található, az ezek között futó kábeleket nekünk kell behelyezni, szépen el lehet vezetni őket, fizikailag pedig műanyag csatok tartják egyben a kreálmányt. A vezérlőpanelt kell az áramforráshoz csatlakoztatni, C-típusú USB-portja van, a fehér színű kábel és a fali adapter a csomag része. Az összeszerelés után következik a konfigurálás, ehhez a gyártó nevével megegyező okostelefonos alkalmazásra van szükség, amely Android és iOS operációs rendszerre egyaránt elérhető. A folyamat viszonylag egyszerű, a vezérlőpanelen lévő gombot kell pár másodpercig nyomva tartani a Bluetooth párosítás engedélyezéséhez; a működés már WiFi-n keresztül valósul meg, szóval ha összeállt a rendszer, nem csak 10 méteres távolságból lesz kezelhető. A szoftver a telefon kamerája segítségével felismeri, hogy a panelek hogyan lettek összerakva, tehát a tartalmak jól fognak megjelenni, akármilyen formát is építettünk.

Twinkly Squares teszt

A Square-t lehet sima lámpaként is használni, a fényereje meglepően nagy, úgyhogy maximális fényerőn szinte kisüti az ember szemét, ha mindegyik pixel mondjuk fehéren világít. A skálázhatóság nem tökéletes, az 1 és a 30% között tartományban még viszonylag finoman lehet léptetni, onnantól felfelé viszont már nagyon erős a fény, a léptetések csak minimálisan növelik meg a dolgot, de ennek ellenére minden körülmények között beállítható a vélt hatás. A termék kompatibilis az Apple HomeKit, az Amazon Alexa és a Google Assistant rendszerekkel, úgyhogy akár hanggal is vezérelhető a megjelenítés, illetve a HomeKitben könnyedén beállítható például az automatikus kikapcsolás, ha elhagyjuk a lakásunkat. Viszont innen csak a lámpa-jellegű funkciók vezérelhetők, tehát egyszínű világítást lehet bekapcsolni különféle színekben, a kreatívabb használathoz viszont a gyártó alkalmazására lesz szükség. Ez funkcionalitását tekintve kiváló, azonban a tartalmak számát tekintve elég gyenge. Fájó hiányosság például, hogy a gyári kínálatban csak négyzetes tartalmak érhetők el 8 x 8, 16 x 16, 24 x 24 és 32 x 32 pixelen, tehát a kezdőcsomag 6 paneljéből összerakható 24 x 16 pixeles felbontás hiányzik: ha 16 x 16-os tartalmat rakunk ki, az oldalsó részek feketén maradnak, ha 24 x 24-ben gondolkodunk, alul és felül fog hiányozni a grafika egy része. Ráadásul a gyárilag elérhető tartalmak száma is csekély, a felsorolt kategóriákban 6-6 darab grafika érhető el, és letölteni is csak további pár tucat grafikát lehet.

Még szerencse, hogy van kreatív mód, így akár mi magunk is rajzolhatunk különféle dolgokat, vagy importálhatunk képeket, GIF-eket a megjelenítéshez. Mindez végtelen lehetőséget jelent azon felhasználók számára, akik szívesen játszanak ezzel, ennek ellenére jó lenne, ha több gyári tartalom lenne elérhető. Extra funkció, hogy zenére vagy videojátékra változó tartalmakat is beállíthatunk; nagyobb panelek esetén ez igen hangulatos lehet, de epilepsziában szenvedőknek semmiképp nem ajánlott. A végeredmény mindenesetre nagyon látványos, a különféle pixel art mozgóképek nagyon jól mutatnak, nekünk például nagyon tetszettek a finoman mozgó színátmentes megoldások, de a mémekre sem lehet panasz. A Twinkly Squares tehát egyedi és jól működik: minden háztartásban nyilván nem tudjuk elképzelni, de a pixel artok és a geek témák rajongói számára jó választás lehet.