Új fejezet kezdődik az iPhone-okban lévő NFC-chipek megnyitásával

Az iOS 18.1 érkezésétől már nem csak az Apple Pay és az Apple Wallet használhatja az NFC-t: de mit jelent ez a gyakorlatban?

Az Apple idén januárban bejelentette, hogy az Európai Bizottság korábbi trösztellenes vádjaira reagálva kiterjeszti a hozzáférést az iPhone készülékekben lévő NFC-chipekhez a harmadik feles szolgáltatók számára. Ez azt jelenti, hogy az ebből a célból létrehozott API-kon keresztül az említett szolgáltatók teljesértékű hozzáférést kapnak az iPhone-okban lévő NFC-hez Host Card Emulation (HCE) módban anélkül, hogy az Appel Pay-t vagy az Apple Walletet kellene használniuk. Mindez első körben az Európai Gazdasági Térségben működő harmadik feles mobilfizetési alkalmazásfejlesztőkre, és az ebben a térségben regisztrált Apple ID-val rendelkező felhasználókra vonatkozott, akik az EGT-n kívüli boltokban történő fizetések során is használhatják majd a funkciót, de a támogatott országok listája azóta bővült. A felhasználók maguk dönthetik majd el, hogy mely fizetési alkalmazást szeretnék alapértelmezetté tenni, a különféle kapcsolódó megoldásokat (Face ID, Touch ID) pedig használhatják majd. 

Mire lehet használni? 

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rengeteg új funkcióhoz lehet majd iPhone-okat használni, amennyiben a szolgáltatók elkészítik a szükséges alkalmazásokat:

  • Autókulcs helyettesítése a készülékkel.
  • Diákigazolvány tárolása a készüléken.
  • Érintésmentes fizetés a boltokban, de nem Apple Pay-jel. 
  • Hotel kulcsok kiváltása az iPhone-nal.
  • Hűségkártyák tárolása a készüléken.
  • Koncert- és fesztiváljegyek tárolása a készüléken. 
  • Tömegközlekedési kártyák kiváltása az iPhone-nal.
  • Vállalati belépőkártyák kiváltása az iPhone-nal.

Továbbra is biztonságosan

Az érintésnélküli tranzakciók működtetéséhez az Apple több API-t is létrehozott, amelyek a készülékekben található Secure Enclave-et is használják. A fejlesztőknek hozzáférést kell kérniük az NFC és a Secure Enclave jogosultságokhoz, kereskedelmi megállapodást kell kötniük az Apple-lel, meg kell fizetniük a kapcsolódó díjakat: az Apple csak azokkal a fejlesztőkkel fog megállapodni, akik nem csak hogy megfelelnek az iparági biztonsági elvárásoknak, hanem elkötelezik magukat az Apple biztonsági és adatvédelmi szabványai mellett is.

Hol lesz elérhető?

Az Európai Unióból már jelentkezhetnek a fejlesztők, nemrég pedig kiderült, hogy más országokban is megnyílik majd az NFC használatának lehetősége: Ausztrália, Brazília, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Japán és Új-Zéland van a listán, de várható, hogy ez bővülni fog. 

Mikor érkezik?

Az új API-k az iOS 18.1-es változatával érkeznek, amely várhatóan 2024. októberében jelenik majd meg. Ezt követően várható az új lehetőséget használó alkalmazások debütálása.