Frissültek a Pro szériás Mac számítógépek, megérkezett az M2 Ultra

A WWDC-n bemutatták az új Mac Studiót és a Mac Pro 4. generációs, Apple szilikonnal szerelt változatát is.

A WWDC-n lerántották a leplet a legújabb Pro szériás Mac számítógépekről is, amelyek közös pontja az Apple eddigi legerősebb rendszerchipje, az M2 Ultra. Az 5 nanométeres gyártástechnológiával készülő megoldás kis túlzással két összekapcsol M2 Max chipet jelent, az M2 Ultra így összesen 134 milliárd tranzisztorból áll, ami 20 milliárddal több, mint amennyi az M1 Ultrában volt. Legfeljebb 192 GB memóriát kezel 800 GB/s sávszélességgel, ami kétszerese annak, amit az M2 Max tud. Összességében a 24 (16 + 8) processzormag, a legfeljebb 76 GPU-mag, illetve a 32 Neural Engine mag 20%-kal nagyobb CPU teljesítményt, 30%-kal nagyobb GPU teljesítményt és 40%-kal nagyobb Neural Engine teljesítményt kínál, mint az M1 Ultra.

Új Mac Studio M2 Ultra szilikonnal

Az új Mac Studio számítógép persze nem csak az M2 Ultra, hanem az M2 Max rendszerchippel rendelhető, így a professzionálsi felhasználók között mindenki megtalálja majd a számára kielégítő teljesítményt. A sebességnövekedés az előző generációhoz képets is szignifikáns, a korábbi Macekhez képest nézve pedig egészen elképesztő, a gép M2 Max-szal szerelve is négyszer gyorsabb, mint a legerősebb Intel processzorral készült 27 hüvelykes iMac. A Max esetén 12 magos CPU, 38 magos GPU, és 400 GB/s sávszélességet használó, legfeljebb 96 GB-nyi memóriáról beszélünk. Az M2 Ultrával szerelt Studio bizonyos felhasználási terüleken akár háromszor körözheti le az M1 Ultrára épülő elődöt. Az erősebb hardver mellett fontos megemlíteni a nagyobb sávszélességű HDMI-csatlakozót, amelynek segítségével az M2 Ultrára épülő Mac Studio akár hat darab Pro Display XDR megjelenítőt is meghajthat egyszerre, ami 100 millió fölötti pixelszámot jelent. A WiFi 6E és a Bluetooth 5.3 megjelenése is örömteli, a gép hátulján négy darab Thunderbolt 4 csatlakozó, 10 Gbps sebességre képes Ethernet port, két USB-A és a már említett HDMI található, amelyek mellett elöl két darab USB-C és egy SD-kártyanyílás kapott helyet.

Új Mac Pro M2 Ultra szilikonnal

Az M2 Ultra megjelenésével pedig frissült a Mac Pro készülékcsalád is, ami egyben az Intel-korszak teljes lezárását is jelenti, mostantól ugyanis kizárólag Apple rendszerchipet használó Macek érhetők el a kínálatban. A Mac Pro tehát 24 CPU-maggal és 76 GPU-maggal érkezik, a központi memória a már említett 192 GB-ig rendelhető, a gép bővítéséről pedig a 4. generációs PCI-E kártyahelyek gondoskodnak. Mindez nagyjából azzal egyenértékű, mintha hét darab Afterburner kártya lenne beépítve: ez a teljesítmény elég például 22 darab 8K ProRes videostream egyidejű lejátszására. A Mac Pro formavilága nem változott, a Mac Studio kapcsán említett adatkommunikációs fejlesztések természetesen itt is helyet kaptak, a portok számában pedig különbség, hogy a Pro esetében két Ethernet-csatlakozóról beszélhetünk, illetve nem maradt el a stúdiófejhallgatók használatához elengedhetetlen jack-csatlakozó sem.

Mac Studio – M2 Max chip 12 magos CPU-val, 30 magos GPU-val, 512 GB tárhely
Mac Studio – M2 Max chip 12 magos CPU-val, 30 magos GPU-val, 512 GB tárhely
979 990 Ft

Jelenleg nem elérhető

Mac Studio – M2 Ultra chip 24 magos CPU-val, 60 magos GPU-val, 1 TB tárhely
Mac Studio – M2 Ultra chip 24 magos CPU-val, 60 magos GPU-val, 1 TB tárhely
1 979 990 Ft

Jelenleg nem elérhető