VOCOlinc VH1 MistFlow okos párásító bemutató

Szerencsére egyre többet foglalkozunk az otthoni levegő minőségével, amelyért nem csak légszűrőkkel, hanem párásítókkal is tehetünk. Bemutatónk tárgya nem csak szép és hatékony, hanem gyakorlatilag bármilyen okosotthonos ökoszisztémába beilleszthető.

Az okostelefonok fejlődése szinte egyik napról a másikra hozta magával az intelligens otthonok megjelenését, bár ez a gondolat azért így nem teljesen kerek: korábban is voltak egészen elképesztő megoldások, ám azok szinte kizárólag a luxusvillák sajátosságai voltak. Ma már viszont szinte bárki fel tudja okosítani az otthonát, ami nem csak annak köszönhető, hogy az ehhez szükséges berendezések megfizethető áron érhetők el, hanem annak is, hogy kialakultak a különféle ökoszisztémák, amelyek egymással és képesek együttműködni, és amelyek konfigurálásához már nem kell szoftverfejlesztőnek lenni. Ráadásul maga a fogalomkör is jelentősen bővült, egy intelligens otthon ma már nem azt jelentik, hogy a redőnyök maguktól mozognak és minden sarokban van egy kamera, hanem például azt, hogy jó minőségű a levegője. A probléma egyébként nem újkeletű, a nagy járműforgalomnak köszönhetően városi környezetben már évtizedekkel ezelőtt sem volt jó minőségű a levegő, de az elmúlt években a kérdéskör szerencsére reflektorfénybe került, többek között pont a felhasználók által is megvásárolható kiegészítőknek köszönhetően. Ma már nem csak a Levegő Munkacsoport jelentéseiből lehet tájékozódni a szálló por mértékéről, hanem az eszközeink segítségével is, így pedig sokkal kézzelfoghatóbb, hogy mi a probléma. Pontosabban, hogy van probléma. 

VOCOlinc VH1 párásító

A városi levegő minőségének javítása érdekében sok dolgot lehet tenni, de egyedül mindenki kevés hozzá, összefogásra és nagy változásokra van szükség az előrelépéshez. Otthoni környezetben viszont ennél sokkal egyszerűbben lehet javítani a minőségen, ami egy fontos dolog, hiszen 8-10 órát szinte mindenki otthon van még akkor is, ha nem onnan dolgozik. A most elérhető megoldások közül igazából két dolog szükséges ehhez: egy légszűrő és egy párásító, feltételezve, hogy a hőmérsékletszabályozás adott. A légtisztító feladata teljesen magától értetődő, a szálló port kell kiszednie a levegőből. A párásító már egy összetettebb kérdéskört hoz magával: a megfelelő páratartalom többek között a hőmérséklettől is függ, de ökölszabályként azt lehet mondani, hogy egészséges felnőtt emberek számára a 40-60%-os páratartalom az ideális, míg kisgyerekeknél 60-70% a megfelelő. A túl alacsony páratartalom kiszáradásra hajlamosít, a nyálkahártyák ilyen környezetben irritálódnak, a szemek kiszáradhatnak. Ugyanakkor a túl magas páratartalom sem egészséges, mert rengeteg kórokozó, atka és gomba elszaporodásának kedvez, illetve az épületek szerkezetének sem ideális, a falakat ugyanis dohossá teheti. 

Pont emiatt nem mindegy, hogy az ember milyen párásítót használ. Egy nem okos megoldáshoz olcsón hozzá lehet jutni, be lehet kapcsolni, a páratartalom pedig nőni fog, csak éppen semmi nem fogja monitorozni, hogy meddig, így előfordulhat, hogy az alacsonyból magas páratartalmat csinálunk, ami nem ideális. A VOCOlinc VH1 , művésznevén MistFlow például pont azért ideális, mert megfizethető ára ellenére is végtelenségig konfigurálható, így garantálva azt, hogy a páratartalom mindig ideális lesz a lakásban. Apple HomeKit kompatibilis, de támogatja az Amazon Alexát és a Google Home-ot is, víztartálya pedig 2,5 literes, amivel akár 30 órás működés is elérhető, tehát elég ennyi időnként újratöltenünk a tartályt; ráadásul aromaterápiás célra is használható, amennyiben megfelelő olajokat csepegtetünk a vízbe. Mindemellett minőségi és mutatós, a tartályt megvilágító LED-fényeknek köszönhetően éjjelilámpaként vagy hangulatfényként is tökéletesen használható. 

VOCOlinc app

A konfigurálás az Apple-féle Otthon alkalmazáson és a gyártó saját szoftverén keresztül is megvalósítható, ez utóbbi iOS és Android operációs rendszerekre egyaránt elérhető. Az intenzitás módtól függően állítható: hardveresen, tehát a készüléken lévő érintőgombokkal gyenge és erős mód választható, HomeKiten keresztül a cél páratartalmat lehet százalékos pontossággal megadni, a saját szoftverben pedig ötös skála áll rendelkezésre a célszám mellett. A LED-konfigurálásában is vannak különbségek, a fizikai gombbal pár előre megadott kombinációból lehet választani, az Otthon alkalmazáson keresztül már színeket is erősségeket is meg lehet adni, a saját szoftver pedig különféle animációkat (légzés és társai) is elérhetővé tesz. Az időzítés mindkét szoftver segítségével könnyedén konfigurálható, rutinokba is be lehet kötni az eszközt, tehát például megoldható, hogy a párásítás csak akkor kapcsoljon be, amikor hazaérünk, az éjjeli lámpa pedig akkor, amikor álomra hajtjuk a fejünket. A zajszint rendkívül alacsony (36 dB), az ár kedvező: ezek fényében mi abszolút ajánljuk az eszközt azoknak, akik számára fontos az otthoni levegőjük minősége. 

VOCOlinc – Flowerbud okos aroma diffúzor
VOCOlinc – Flowerbud okos aroma diffúzor
24 990 Ft

Készleten