Windows futtatása Macen

A vállalati felhasználás kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy lehet-e Windows operációs rendszert futtatni a Maceken. A rövid válasz: igen, lehetséges.

2020. novemberében jelent meg az Apple M1-es rendszerchip, amely elindította azt a körülbelül 3 éves folyamatot, amelynek eredményeként ma már minden Mac számítógépben saját fejlesztésű, ARM-architektúrára épülő szilikon dolgozik. Az M-szériás megoldások már az első generációtól kezdve rendkívül erőteljesek és energiahatékonyak, a 2020-as M1-es Mac mini például 7 wattot fogyaszt üresjáratban, 39 wattot maximális teljesítménynél, míg a 2018-as Mac miniben lévő legerősebb Intel Core i7 processzor üresjáratban igényel 20 wattot, maximális terhelésnél pedig 122 wattot is felvehet, miközben az M1 gyorsabb nála. Az M2-es és M3-as processzorcsaládok pedig még ehhez képest is jelentős sebességbeli növekedést hoztak, ezek a paraméterek pedig rendkívül vonzóvá teszik őket vállalati környezetben is. Bizonyos esetekben viszont nehézséget okozhat, hogy az ARM architektúra érkezésével a Windows telepítésének és Bootcampen keresztüli natív futtatásának lehetősége megszűnt, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet Windowst használni az M-szériás rendszerchippel szerelt Apple számítógépeken.

A Windows 11 operációs rendszer ugyanis nem csak az x64, hanem az ARM64 utasításkészlettel is kompatibilis, a Windows 11 for Arm operációs rendszert viszont önálló termékként nem értékesíti a Microsoft. Az Apple M1, M2 és M3 lapkával készült Mac számítógépekkel való használathoz jelenleg két lehetőség áll rendelkezésre: a Windows 365 szolgáltatáson keresztül lehetséges a felhőben futtatni a Windows 11-et, amely a legbiztonságosabb és legjobb kompatiblitással rendelkező lehetőség, illetve a Parallels Desktop for Mac szoftver lehetővé teszi a Windows 11 ARM-verzióinak futtatását egy virtuális gépen.

Felhőben vagy virtuális gépen?

A felhőben történő futtatás a Windows 365 Business megoldáson keresztül valósítható meg. Ez egy havidíjas szolgáltatás, amelynél három csomag érhető el: az Alapszintű csomag ára nettó 31,3 euró felhasználóként, a 2 vCPU, a 4 GB RAM és a 128 GB tárhely egyszerűsített irodai alkalmazások és a webböngésző futtatását teszi lehetővé. A felhasználónként havi nettó 41,4 euróért igénybe vehető Standard csomag esetében 4 helyett 8 GB RAM-ot ér el a felhőalapú gép, ez az irodai és üzletági alkalmazások teljes skálájának futtatására elég. A Prémium csomag ára havi nettó 66,7 euró, itt már 4 vCPU és és 16 GB RAM érhető el, ez lehetővé teszi nagy teljesítményű számítási feladatok és nagyobb igényű adatfeldolgozási műveletek végzését. A felhőalapú PC-k elérése és felügyelete csomagtól függetlenül a windows365.microsoft.com weboldalon keresztül történik, a Microsoft 365-alkalmazások, az Outlook, a OneDrive és a Teams asztali verziója mindenhol elérhető, a Microsoft Visual Studio, a Power BI és a Dynamics 365 szolgáltatások viszont csak a Prémium csomaggal használhatók. Az előre definiált csomagokon túl lehetőség van a felhőalapú PC egyedi konfigurálására is, a virtuális processzorból akár 16 is rendelkezésre állhat, a RAM mérete 64 GB-ig, a tárhelyé pedig 1 TB-ig növelhető: egy ilyen konfiguráció havidíja nettó 280 euró havonta.

A felhős megoldás használata mellett sok dolog szól, amelyek közül a legfontosabb talán a biztonság. A Windows 365 használata esetén ezért a Microsoft felel, tehát nincs szükség rendszergazdai feladatok elvégzésére a vállalaton belül. Az eszközkezelés is rendkívül egyszerű, ráadásul a szolgáltatás könnyedén skálázható is: ez utóbbi mondjuk a Parallels Desktop for Macen keresztül megvalósuló virtualizációról is elmondható. Definíció szerint a virtualizálás fizikai helyett egy szimulált, azaz virtuális számítási környezet létrehozását jelenti, tehát ilyenkor a macOS-en futó Parallels Desktop for Mac szoftver hoz létre egy virtuális PC-t, amelyen Windows 11 operációs rendszer fut. Mivel ez kvázi egy alkalmazásként jelenik meg, a macOS és a Windows között ebben az esetben is bármikor lehet váltani. A Coherence módnak köszönhetően a Windows alkalmazások Mac ablakokban is futtathatók, a Windows hozzá tud férni a macOS-ben létrehozott mappákhoz és fájlokhoz, ráadásul a vágólap is lehet közös, tehát pont úgy lehet adatokat mozgatni, mintha a virtuális gépen futó szoftverek macOS-alkalmazások lennének.

A Parallels Desktop for Mac használata költséghatékonyabb a Windows 365-nél, a üzleti csomag ugyanis évi 149,99 euróért használható, amiben az operációs rendszer ára nincs benne, azt külön kell megvásárolni. Itt legfeljebb 32 vCPU-t és akár 128 GB RAM-ot is lehet allokálni a virtualizált rendszernek, úgyhogy a legerősebb Macek hardverét is ki lehet használni. A megoldás helyigénye mindössze 16 GBl, az üzleti csomagban előre konfigurált rendszerek telepítésére is van lehetőség. Adott a VS Code, a Vagrant, a Packer, a Docker és a Minikube integráció, rendkívül fejlett debugging és automatizációs eszközök is rendelkezésre állnak. Vannak viszont limitációk is: nem futtatható olyan kód, amely további virtualizációs réteget igényel, tehát például androidos alkalmazások futtatására nincs lehetőség. Nem támogatott a Hyper-V és az arra épülő technológiák, illetve a WSL2 sem, de a WSL1-gyel ezt sok esetben át lehet hidalni. A 3D-gyorsítás legfeljebb a DirectX 11.1-et és az OpenGL 3.3-at támogatja, de ez inkább a játékosokat érinti, nem pedig az üzleti felhasználókat.

Alkalmazások kompatibilitása

Felmerülhetnek kérdések az alkalmazások kompatibilitásával kapcsolatban. A legtöbb Windows-alkalmazást a felhasználók pont ugyanúgy telepíthetik és futtathatják a Windows 11 for Arm rendszeren, mint más Windows 11 rendszerű számítógépeken, az alkalmazásoknak nem kell a Windows Áruházból származniuk. A legnépszerűbb szoftverek többségéből már létezik natív ARM-változat, ezek kiváló teljesítménnyel futnak, de a rendszer az x64 utasításkészletet használó programokat is képes futtatni emulációval, amely kiváló hatékonyságú.

A hardverek illesztőprogramjai kapcsán előfordulhatnak kompatibilitási problémák, de összességében ez azért szerencsére nem jellemző. Leginkább azok az alkalmazások működhetnek hibásan, amelyek testre szabják a Windows környezetet: ilyenek az írásjegybevivők (IME), a kisegítő technológiák, a felhőtárolási alkalmazások, bizonyos külső víruskeresők. A Windows fax és szkenner alkalmazás az ARM-alapú Windowsban nem érhető el. A nyomtatók döntő többsége viszont működik, a nagy nyomtatógyártók már készítettek natív nyomtatótámogatási alkalmazásokat, továbbá a Mopria-szabványt is támogatja a rendszer, az irodában használt nyomtatók kompatibilitását ezen a weboldalon lehet ellenőrizni.

A Windows 365 és a Parallels Desktop for Mac tehát egyaránt kiváló lehetőséget kínálnak a Microsoft Windows operációs rendszer futtatására Mac számítógépeken. Ennek köszönhetően azon kis- és középvállalkozások is választhatnak Apple számítógépeket, amelyek a Microsoft operációs rendszerére írt szoftvereket is használnak, hiszen a futtatásukkal nem lesz probléma.