90 millió dal reklámok nélkül

Az Apple Music minden Apple készülékről elérhető, magas minőségű és folyamatosan frissülő zeneadatbázist kínál bárkinek.

Régen átléptünk már azon a korszakon, amikor a zenére fogékony emberek maguk vadászták össze, digitalizálták és mindenféle megoldásokkal és adathordozók használatával tették át eszközeikre a hanganyagokat. Nem is beszélve a kategorizálásról, a lejátszási listák létrehozásáról, a fájlok logikus elnevezéséről, vagy éppen az egységes hangminőség szavatolásáról — ezeket a kvázi adminisztrációs feladatokat már megoldja helyettünk is az Apple Music streaming szolgáltatása, hogy tényleg csak arra tudjunk koncentrálni, amit a zenehallgatás élvezete jelent.

A streaming — mint annyi minden a digitalizáció világában — angol kifejezés, amely azt jelenti, hogy a tartalmat fogyasztó felhasználó (esetünkben a zenét hallgató ember) az internet segítségével kapja meg a számára kedves műveket, zeneszámokat, videókat, így azoknak a tárolásával nem kell bajlódnia. Ez egyrészt szavatolja, hogy ne csak annyi zene közül válogathassunk, ami elfér az adott eszköz tárolóján, másrészt pedig nem korlátozódik a zene elérhetősége egyetlen készülékre: az Apple Music telefonon, táblagépen, órán, Apple TV-n és Macen is ugyanúgy elérhető, ráadásul mivel a használt Apple ID azonos, ezért minden eszközön látjuk a kedvenceinket, az előzményeinket, illetve a lejátszási listánkat.

Apple Music

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy ha internetkapcsolaton keresztül érjük el a szolgáltatást, akkor mi történik azokban az esetekben, amikor nem, vagy csak korlátozottan tudjuk elérni a világhálót, elég csak egy hosszabb repülőútra gondoljunk. Az Apple Musicnak van erre megoldása, a kedvenc számainkat ugyanis le tudjuk tölteni az éppen használt eszközre, így akkor is élvezhetjük ezeket, amikor a telefonunk, az iPadünk, vagy a Mac offline állapotban működik csupán. Akár több ezer zeneszám letöltésére is nyílik lehetőség, a határt leginkább az adott eszköz szabad kapacitása jelenti.

Kiváló hangminőség

Gyakori aggály, hogy a streaming zene minősége gyengébb, mint amit egy adott készüléken előre tárolt hangfájl nyújtani képes. Ez talán igaz volt évekkel ezelőtt, de ma már az Apple Music veszteségmentes formátumú átvitelt és Dolby Atmos térbeli hangzást kínál, hogy a zenék pont úgy szólaljanak meg, ahogyan azt az előadók és a zenészek megálmodták. A maximum 48 kHz-es anyagoknál magasabb részletességű zenék akár 192 kHz mintavételezésű zeneszámokat is találhatunk. Ez a mérőszám mutatja meg, hogy mennyire sűrűn rögzítjük digitálisan az alapvetően analóg hanghullámokból összeálló zeneszámot, minél magasabb ez az érték, annál jobban közelítünk ahhoz az eredményhez, mintha az előadó, vagy a zenekar ott állna mellettünk és közvetlenül nekünk zenélne. Persze ennek is van egy felső határa, ami felett az emeberi fül már nem tud különbséget tenni, nem érdemes tehát a végtelenségig sűríteni a mintavételezési frekvenciát, a zenei CD-k például egységesen 44,1 kHz-et használnak, vagyis az Apple Music esetében még a tartomány legalsó lépcsőjén található fájlok is minimum ezt a hangminőséget hozzák.

Nem mindegy az sem, hogy végül milyen készüléken keresztül jut a fülünkbe a zene. Az Apple összes vezetékes és vezeték nélküli fej- és fülhallgatójának tervezésekor figyelembe vették, hogy a nagy felbontású, veszteségmentes zeneszámok visszaadása a leginkább közelítsen a természetes hangzáshoz, azonban ha a készülékünkre érkező adatok továbbvándorolnak valamilyen vezeték nélküli technológián keresztül egy megfelelő hangszóróra, illetve fülhallgatóra, akkor ott is érdemes arra figyelni, hogy főleg Bluetooth kapcsolat esetén minél újabb szabványú eszközöket használjunk. Az idő előrehaladtával ugyanis a Bluetooth szabványok egyre hatékonyabb és jobb minőségű kódolással segítik azt, hogy akár a nagy felbontású zenefájlok is tökéletes minőségben jussanak át egyik helyről a másikra. A szolgáltatás ugyanis túlnyúlik az Apple készülékein, hiszen nem csak iPhone-nal, hanem Android rendszerű telefonnal, nem csak Macről, hanem PC-ről is, és nem csak Apple TV-n, hanem rengeteg otthoni hangszórón (Sonos, Amazon Echo) is meg tud szólalni, ráadásul számos televízió szoftverében (például Samsung) megtalálható. Érdemes szót ejteni az AirPods 3-mal, AirPods Pro eszközökkel, AirPods Max-szal és egyes Beats modellekkel elérhető Spatial Audio, amely az Apple saját térbeli hangzási technológiája: ennek segítségével a hang minden irányból megszólalhat, elképesztő hatást eredményezve.

A szolgáltatás igénybevételéhez mindenképpen szükségünk lesz egy Apple ID-ra. Akinek van bármilyen Apple készüléke, annak bizonyára van már ilyen fiókja, de új Apple ID-t bárki létrehozhat néhány kattintással, arra viszont érdemes ügyelni, hogy egy érvényes fizetési módot is társítsunk a fiókunkhoz. A regisztráció során a nevünk, a telefonszámunk, az email címünk és a születési dátumunk megadása szükséges, valamint természetesen egy erős, de megjegyezhető jelszót is ki kell majd találjunk. Az Apple Music összesen 10 eszközre konfigurálható ugyanazzal a fiókkal, ám egyszerre csak egy terméken tudjuk használni is a szolgáltatást.

Mindenki számára elérhető

Ha valakinek már van másik, hasonló szolgáltatása, annak is érdemes megnéznie, hogy az Apple Music mit kínál a számára, hiszen nem csak arról van szó, hogy akár dalszövegek megjelenítésére is képes, vagy az aktuális hangulatunknak megfelelő zenéket válogat össze. Számos olyan alkalmazás érhető ma már el, amivel más streaming platformokon meglévő kedvenceik importálása könnyen és gyorsan megoldható, az Apple természetesen azt a cél tűzte ki, hogy olyan szolgáltatást kínáljon, amely rengeteg készüléken szinte automatikusan működik, hatalmas zenei adatbázisában mindenki megtalálja a számára kedves zenéket, így tehát nem csak helyettesíteni tud egyéb megoldásokat, de azoknál többet is kínál a veszteségmentes formátumokkal, a Dolby Atmos hangzással és a rengeteg kompatibilis rendszerrel, valamint készülékkel.

Apple Music

Most ráadásul az iSTYLE-nál 3 hónap ingyenes kipróbálási lehetőséget kínálunk mindenki számára, vagyis az Apple Music most különösebb korlátozások nélkül elérhető az érdeklődőnek, hogy a három hónap letelte után a tapasztalatok birtokában eldönthessék, hogy számukra valóban az Apple Music az ideális választás. A kódot azok is igényelhetik, akik korábban már használták a szolgáltatást.