A macOS újratelepítése

A rendszer teljes újratelepítésére viszonylag ritkán van szükség, ha viszont mégis, akkor segítünk abban, hogy hogyan kell csináln!

A Mac számítógépeken viszonylag ritkán válik szükségessé az operációs rendszer teljes újratelepítése, hiszen a gépek csak több éves használat után tudnak valamennyire lelassulni, az esetlegesen felmerülő szoftveres problémákat pedig a legritkább esetben kell ilyen módon orvosolni, hiszen a rendszert nem támadják meg vírusok. Ettől függetlenül például a gépünk eladása vagy elajándékozása miatt szükség lehet erre, így most az adatok törlésének bemutatása után az teljes újratelepítés lépésein megyünk végig.

Apple vagy Intel?

Az újratelepítéshez szükség van internetkapcsolatra. Ennek megléte esetén szükséges azt is tudnunk, hogy Apple vagy Intel processzorral szerelt gépünk van-e. Ez pár másodperc alatt megállapítható, a bal felső sarokban lévő  gomb megnyomása után csak ki kell választani A Mac névjegye menüpontot, hol látszik a chip típusa. 

Apple chip esetén a gépet először ki-, majd be kell kapcsolni, viszont a bekapcsoláskor a gombot egészen addig nyomva kell tartani, amíg meg nem jelenik az indítási beállítások ablaka. Itt a Beállítások feliratú fogaskerék ikonra, majd a Folytatás lehetőségére kell kattintani.

Intel processzor esetén a bekapcsolás után azonnal nyomva kell tartani a Command (⌘) és az R billentyűk kombinációját, amíg meg nem jelenik az Apple-embléma. 

Az adatok maradjanak?

A macOS újratelepítése önmagában még nem távolítja el az adatokat a Macről. Amennyiben nem az adattörlés az újratelepítés célja, úgy a háttértárat nem szabad formázni a Lemezkezelőben, hanem egyből az újratelepítésre kell kattintani. A folyamat magától értetődő, a telepítő a lemez zárolásának feloldásához kérheti a Macen használt bejelentkezési jelszót, illetve felmerülhet a kérdés, hogy a Macintosh HD vagy a Macintosh HD - Adatok kötetre történjen-e a telepítés: ebben az esetben a sima Macintosh HD lehetőséget kell választani. A folyamat során az asztali számítógépeket nem szabad áramtalanítani, a hordozható gépeket pedig érdemes töltőn hagyni, a kijelzőt pedig nem szabad lecsukni. 

Amennyiben az adatok törlése is szükséges, úgy a telepítés előtt a Lemezkezelő opciót kell kiválasztani, de természetesen csak azután, hogy gondoskodtunk az adataink lementéséről, biztonsági másolat készítéséről, amit még a fent leírtak előtt kell megtenni. Az alkalmazás segítségével egyebek mellett lehetőség van a kötetek formázására és kezelésére, ezt a funkciót kell használnunk az adatok törléséhez. A lemezek listázása után csak ki kell választanunk a fő partíciót (amelyik alapértelmezésben az egyetlen lemez lesz, több csak akkor jelenik meg, ha vásárlás után particionáltuk azt, vagy külső meghajtó is csatlakoztatva van), majd rá kell nyomnunk a Törlés gombra a felső sorban. HDD-k esetén lehetőség van biztonságos törlésre, amely több időt igényel, SSD-k esetén ilyen opció használatára nincs szükség, maga a folyamat pedig csak pár másodpercig tart.

Ezt követően a felugró ablak egy új partíció létrehozására ad lehetőséget, a telepítés előtt ezt el kell végeznünk. Újabb Macek esetén az AFPS típus használata szükséges, régebbi gépeken a Mac OS Extended (Journaled) az alapértelmezett fájlrendszer. Amennyiben ez kész, kiléphetünk a Lemezkezelőből, majd indulhat az újratelepítés, amihez A macOS újratelepítése gombot kell kiválasztanunk.