Hogyan távolítsam el az adataimat a Macemről eladás vagy ajándékozás előtt?

Egy Mac számítógép újabbra történő cseréje során nem csak az adatok költöztetése, hanem azok a régi gépről történő eltávolítása is fontos feladat.

Új Mac számítógép vásárlásakor a boldog tulajdonosok elsősorban az adatköltöztetés kérdésével foglalkoznak, hiszen szeretnék minél hamarabb használatba venni új szerzeményüket. A macOS operációs rendszer használata esetén ez szerencsére akkor is gyerekjáték, ha nem rendelkezünk biztonsági másolattal, a Költöztető asszisztens (Migration Assistant) használata ugyanis nagyon egyszerű, a folyamat gyors, a végeredmény pedig megbízható. Adódik viszont a kérdés, hogy mi lesz a régebbi gépen lévő adatokkal? Ha elakadtál, segítünk!

Apple rendszerchippel vagy Apple T2 Security chippel szerelt gépek esetén

Amennyiben a régebbi gép is viszonylag új és található benne Apple T2 Security chip vagy eleve Apple rendszerchipet használ, illetve macOS Monterey fut rajta, nagyon egyszerű a feladat. A bal felső sarokban lévő  gombot megnyomva az Összes tartalom és beállítás törlése... menüpontot kell kiválasztani a Törlési asszisztens megnyitásához, amely mindenek előtt elkéri a rendszergazdai hitelesítő jelszót, amely általában ugyanaz, mint amivel a saját fiókunkba is bejelentkezünk a gép indításakor.

Ezt követően az asszisztens figyelmeztet a biztonsági másolat fontosságára, így ha nem tettük meg, készítsünk egy Time Machine biztonsági mentést! A folyamatot már csak pár lépés követi, és végeztünk is!

Az Apple T2 Security chip a 2018-as vagy annál újabb, Intel processzort használó gépekben érhető el. A chip elérhetőségét könnyedén lehet ellenőrizni, az Alt billentyű nyomvatartása mellett kell ráktattintani a bal felső sarokban található  gombra, majd ki kell választani a Rendszerinformációk menüpontot. Itt macOS verziótól függően az oldalsávban a Vezérlő vagy az iBridge elemet megnyomva megláthatjuk az Apple T2 chip feliratot, amennyiben a gépben az megtalálható. 

Régebbi modellek esetében

Az eddig felsoroltaknál régebbi Mac számítógépek esetén egy folyamat egy kicsit több lépésből áll, de ezek is könnyedén kivitelezhetők.

  1. Biztonsági mentés készítése vagy a fájlok áthelyezése: egy külső tárolóeszköz segítségével mindenképp javasolt a fájlokról egy biztonsági másolatot készíteni, még akkor is, ha a Költöztető asszisztens használatával már megtörént az adatáthelyezés az új gépre.
  2. Kijelentkezés az iTunes-ból: macOS Catalina vagy újabb rendszer esetén ez a lépés kihagyható, korábbi rendszereken viszont ki kell jelentkezni az iTunes-ból. Ezt az iTunes megnyitása után a képernyő tetején található menüsávban a Fiók > Feljogosítás > A számítógép feljogosításának törlése menüpontban lehet megtenni. 
  3. Kijelentkezés az iCloud szolgáltatásból: macOS Catalina vagy újabb rendszer esetén az  gomb megnyomását követően a Rendszerbeállítások alatt kell rákattintani az Apple ID ikonra. Itt az oldalsávon az Áttekintést kiválasztva elérhetővé válik a Kijelentkezés gomb. Korábbi macOS verziók esetén szintén az  gombot kell megnyomni, a Rendszerbeállításokon belül pedig az iCloud elemet kell kiválasztani, majd ugyanúgy a Kijelentkezés gombot megnyomni. A rendszer megkérdezi, hogy szeretnénk-e a Macen is megőrizni egy másolatot az iCloud adatokról. Mivel az adatok hamarosan törölve lesznek, erre akár igennel is lehet válaszolni. Az iCloud adatok megmaradnak majd az iCloudban és minden olyan eszközön, amellyel be vagyunk jelentkezve a szolgáltatásba.
  4. Kijelentkezés az iMessage szolgáltatásból: az Üzenetek alkalmazás megnyitása után az Üzenetek > Beállítások után az iMessage lehetőségre kattintva jelenik meg a Kijelentkezés gomb.
  5. Opcionálisan a megtartott Bluetooth-eszközök párosításának törlése: az  gomb megnyomása után a Rendszerbeállítások menüponton belül érhető el a Bluetooth lehetőség. A törölni kívánt eszközök neve mellett egy (x) gomb látható, ezt megnyomva a művelet könnyedén végrehajtható. 
  6. A macOS újratelepítése: a folyamatot egy külön blogbejegyzésben mutatjuk be.