Aukción Steve Jobs Apple I prototípusa

Megvásárolható a legendás cégvezető Apple Computer 1 prototípusa, amelyet Steve Wozniak kézzel forrasztott.

2022. augusztus 19-ig tart Steve Jobs saját Apple Computer 1, későbbi nevén Apple I prototípusának aukciója. Arról az eszközről van szó, ami a cég történetét elindította: az egyedi "Apple Computer A" alaplapon a forrasztásokat maga Steve Wozniak készítette kézzel, Jobs pedig 1976-ban ezt a prototípust mutatta be Paul Terrellnek, a Mountain Viewban működő The Byte Shop tulajdonosának, ami a világ egyik első számítógépes boltja volt. A sikeres prezentációnak köszönhetően az Apple megkapta az első nagy megrendelését, és abból a termékből, amit Jobs és Woz egy 40 dolláros DIY csomagként képzelt el hobbistáknak, végül egy 666,66 dolláros áron értékesített személyi számítógép lett. Woz később azt nyilatkozta, hogy ez volt a cég történetének egyik legfontosabb epizódja, a következő években nem történt ehhez foghatóan nagyszerű és váratlan esemény.

Apple I prototípus

Az alaplap állapota jól mutatja, hogy Jobs a prototípusra nem egy megőrzendő ereklyeként tekintett, részben ugyanis újra lett hasznosítva: az IC-k közül többet is eltávolítottak, csak úgy, mint a processzort és más alkatrészeket, amelyeket vélhetően korai gyártású Apple I gépekben használtak fel. A jobb felső sarokban sérülés is látható, ami feltételezhetően nyomás hatására következett be és egy repedésben eszkalálódott. A letört részt valószínűleg kidobták, de Paul Terrell fényképei szerencsére megmaradtak így látható, hogy hogyan nézett ki működőképes állapotában az egység. A prototípus további különlegessége, hogy három darab narancssárga Sprague Atom kondenzátort tartalmaz, nem pedig az Apple Computer 1 sorozatgyártása során használt Big Blue egységeket.

Az Apple I prototípus fénykorában

A prototípus sokáig az "Apple Garage"-ban volt, a jelenlegi tulajdonosa 30 évvel az elkészülte után kapta meg Steve Jobstól, aki akkoriban a NeXT építésén munkálkodott. Eddig 14 licit érkezett rá, jelenlegi ára 229 755 USD, azaz mintegy 90 millió forint, de ennél valószínűleg jelentősen drágábban fog végül gazdát cserélni a relikvia.