AQARA G2H kamera és HUB bemutató

Otthoni biztonsági kamera és az okosotthonos kiegészítők központja egyben. Megnéztük, hogy hogyan működik a valóságban.

Egyre többen használnak különféle okosotthonos ökoszisztémákban működő biztonsági kamerákat az otthonaikban. Bár hivatalos statisztikákat nem találtunk azzal kapcsolatban, hogy az efféle kiegészítők népszerűsége milyen mértékben és okból nőtt meg az elmúlt pár évben, a válasz kézenfekvőnek tűnik: a professzionális, szakemberek által telepített megoldások árának töredékéért lehet megvásárolni ezeket a termékeket, amelyek egyre jobb minőségűek és laikusok által is könnyedén konfigurálhatók. Persze mindez nehézséget is okozhat a potenciális felhasználóknak, hiszen a kínálat növekedésével egyre nehezebb megtalálni az ideális megoldást, de szerencsére vannak olyan jolly jokerek, mint a mostani bemutatónk tárgya, az AQARA G2H, amely sokak számára jelentheti a tökéletes választást. 

AQARA Camera Hub G2H

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy a G2H-ból létezik egy Pro változat is, amely véleményünk szerint a nevével ellentétben nem mindenben jobb az alapmodellnél. A különbségek egyébként nem nagyok, a két termék szinte pontosan ugyanúgy néz ki, egyaránt 1080p felbontású videót rögzítenek, de a Pro változat képe egy kicsit sötétebb, a részletek és az arcok minimálisan elmosottabbak, cserébe a mozgások folyamatosabbak. Az éjjeli üzemmódban vett videók tekintetében is a normál változat tűnik jobbnak, az erősebb infravörös ledjei miatt a távoli objektumokat jobb minőségben rögzíti, cserébe a közeli objektumokat a kelleténél világosabban veszi. A Pro változat 146 fokos látószöggel rendelkezik, míg a normál 140 fokot lát be, azonban ennél a változatnál bekapcsolható a lencsetorzítás-korrekció, amely 110 fokra csökkenti a látószöget, de bizonyos esetekben ez előnyösebb képet ad, viszont ez hiányzik a Pro modellből. Amiben viszont a Pro változat jelentősen jobb, az a hangminőség, sokkal élesebb és jobban érthető hangot rögzít, így ha valakinek ez a legfontosabb szempont, akkor érdemes a Pro változatot választania. Szintén egyértelmű a választás, ha valaki a HomeKiten túl más ökoszisztéma támogatásra is vágyik, mert a sima változat csak ezt és a ZigBee 3.0-t ismeri, a Pro viszont az Amazon Alexát és a Google Home-ot is. Ha viszont ez nem szempont és a hang sincs a legfontosabb paraméterek között, mi a sima változatot választanánk a jobb képminősége miatt, bár van pár szoftveres apróság is, amelyeket csak a Pro modell tud, ezekről később még szó esik majd. 

A két termék közötti különbségek bemutatása után térjünk vissza az alapokhoz: az AQARA Camera Hub G2H tehát egy biztonsági kamera és egy okosotthonos központ, másnéven HUB. Kameraként kimondottan jól működik, hiszen kellemes minőségű, 1080p-s felbontású videókat rögzít, nappal, mesterséges megvilágítás esetén és sötétben is jól lát, és bár a Pro változatnál gyengébb, de azért bőven használható minőségben veszi fel a hangot. Hardveres funkciók tekintetében vannak nála fejlettebb megoldások, motorikus mozgatásról például nem beszélhetünk, ahogy sokak számára az sem lesz szimpatikus, hogy az optika nem reteszelhető el semmilyen módon. Ugyanakkor rendkívül elegáns, letisztult külsőt kapott, a talpa mágneses, így rengeteg helyre csavarozás nélkül fel lehet tenni, a mechnika pedig jó minőségű és szinte bármilyen felvételi szög beállítását lehetővé teszi. Jár hozzá egy 3M ragasztóval ellátott talp, amelyet igény esetén két csavarral is lehet fixálni, maga a kamera erre mágnesesen ül rá, tehát igény esetén könnyedén el lehet távolítani. Fontos tisztázni, hogy ez egy beltéri kamera, tehát egyáltalán nem vízálló, a működési hőmérséklete pedig -10 és 40 Celsius fok között mozog, plusz beépített akkumulátorral sem rendelkezik. Kizárólag hálózati áramforrás esetén működik, a csatlakozása microUSB, jár hozzá egy hálózati töltőfej és egy két méteres kábel, tehát érdemes konnektor közelébe telepíteni.

A felvételek tárolására több mód is van, a legegyszerűbb egy microSD kártya behelyezése, amely 0-24-es felvételi lehetőséget biztosít és mindig stabilan működik. A második a HomeKit Secure Video szolgáltatás használata, amelynek segítségével a felvételek az iCloudban kerülnek tárolásra, titkosítással ellátva iCloud+ előfizetés esetén az elmúlt 10 nap felvételei kerülnek tárolásra, a tárhelyünktől függetlenül, tehát a felvételek nem vesznek el az 50/200/2000 GB helyünkből. De a csomag mérete meghatározza, hogy hány kamerát csatlakoztathatunk, 50 GB-os csomagnál egy, 200 GB-os csomagnál öt darab, a 2 TB-os csomagnál pedig végtelen számú kamera lehet bekötve. Az internetkapcsolat tehermentesítése érdekében érdemes lehet beállítani a mozgást figyelő felvételindítási módot, amelynek konfigurálása ugyanúgy gyerekjáték, mint a termék csatlakoztatása a HomeKit környezetbe. Az olyan funkciók, mint a zóna kiválasztása, természetesen elérhetők, ennek a segítségével például be lehet állítani, hogy csak akkor induljon el a felvétel, ha mondjuk a megfigyelt ajtónál mozgás van. A teljes funkcionalitáshoz érdemes telepíteni az Aqara Home alkalmazást, ahol rendkívül mély beállítások is elérhetők. Sokak számára lehet hasznos a privacy mode, ahol meg lehet adni olyan területeket, amelyekről a kamera egyáltalán nem készít felvételt, mert azok fekete téglalapokkal lesznek kitakarva: ez a funkció azonban sajnos csak a Pro változatnál érhető el. Az alapmodell szintén nem ismeri az egyedi üdvözlőhangok feltöltésének lehetőségét, de a Pro változat képes akár név szerint is köszönteni a hazaérő családtagokat. 

Mint az a fentiekből is kiderült, mind a sima, mind a Pro változat önmagában, kameraként nézve is igen kellemes terméknek tekinthető, azonban a lényeg a HomeKit, a ZigBee 3.0 támogatás és a HUB funkció. Ezek a termékek ugyanis a különféle okosotthonos kiegészítőknek, szenzoroknak, kapcsolóknak, okos konnektoroknak a központjai lehetnek, tehát egy G2H segítségével amúgy nem HomeKit kompatilbiis kiegészítőket is lehet integrálni a HomeKitbe. Az egyetlen elvárás, hogy a kamerának online kell lennie, ami persze feltételezi a WiFi hálózat és az aktív internetkapcsolat meglétét is, ez előbbiekből egyébként a termék csak a 2,4 GHz-es tartományban működőket támogatja. Az AQARA egyébként maga is gyárt rengeteg szenzort és kiegészítőt, amelyek az iSTYLE üzeleteiben szintén megvásárolhatók, a segítségükkel rengeteg otthoni automatizálási lehetőség nyílik meg, ezen termékek minősége pedig ugyanúgy igen kellemes, mint a kameráé. Az összkép tehát igen megnyerő: az AQARA G2H és a G2H Pro egyaránt kiváló kamerák, könnyű őket konfigurálni, sok szolgáltatást kínálnak, és a HomeKit-alapú okosotthonos rendszerek lelkeként is tudnak szolgálni.