Az iOS 17 egyelőre lassabban terjed, mint annak idején az iOS 16

Az aktuális főverzió nagyon jól sikerült, mégis lassabban állnak át rá a felhasználók, mint egy évvel korábban az iOS 16-ra.

Az Apple most először kommunikált számokat az iOS 17 elterjedtségéről. Az elmúlt négy évben piacra dobott iPhone-ok 76%-a már iOS 17-et futtat, 20%-uk megmaradt az iOS 16-nál, 4%-uk pedig még korábbi főverziót használ, ami annak fényében meglepő, hogy az iOS 17 egészen a 2018-as iPhone XR/XS/XS Maxig támogatja a készülékeket. Ha nem csak a friss készülékeket nézzük, hanem az összes használatban lévő iPhone-t, akkor 66-23-11% a három szám (iOS 17, iOS 16, régebbi rendszer). Az iPadnél még lassabban terjed a 17-es főverzió, az elmúlt négy év készülékeinek 61%-a futtatja, 29%-on iPadOS 16 található, 10% pedig régebbi rendszert használ. Az összes forgalomban lévő iPadet vizsgálva a számok 53-29-18%.

Mindez sokkal lassabb terjedés, mint amit egy évvel korábban az iOS 16 produkált, a 2022. szeptemberében érkezett rendszer tavaly februárban a modern iPhone-ok 81%-án teljesített szolgálatot, a teljes készülékállományt nézve pedig 72%-ot ért el. Pedig a legfrissebb iOS és iPadOS két nagyon jó rendszer: látványosak a kontaktokhoz adható személyre szabott poszterek, amelyeket a NameDrop segítségével könnyedén meg is lehet osztani, sokat fejlődött a virtuális billentyűzet, precízebb a diktálás, a Journal nevű gyári alkalmazással naplózhatjuk az életünket, és a widgetek is sokat fejlődtek, ezekről részletesebben ide kattintva lehet olvasni. Az 17.3-as verzióban pedig az Ellopott eszköz védelme funkció is bedütált, aminek fényében mi abszolút ajánljuk, hogy mindenki frissítse a készülékét, aki még nem tette meg.