Bemutatkozott a Watch Series 8 és az új Watch SE

Az újdonságok továbbfejlesztett érzékelőkkel rendelkeznek, autóbaleset esetén automatikusan segítséget hívnak, a Series 8 pedig a testhőmérsékletet is képes figyelni.

Az Apple a hagyományoknak megfelelően a szeptemberi rendezvényén rántotta le a leplet az új Apple Watchról. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Series 8 tulajdonképpen a tavalyi modell frissítése, úgyhogy a külsejükben ránézésre nincs különbség, de természetesen új számlapokat és hozzájuk kapcsolódó AoD-ket kapott, belül pedig több dolog is változott. A legfontosabb újdonság a bőrhőmérséklet-érzékelő, amiből egyébként két darab is van az órában, az egyik a kijelző alatt, a másik az alsó részen. A gyártó elsősorban a női egészséggel mutatta be az új szolgáltatást, az éjszakai használatra optimalizált, 5 másodpercenként mintát vevő szenzorok érzékelik a testhőmérséklet változását, így az óra a pontos előrejelzéseket ad a menstruációról, a Cikluskövetés funkció pedig visszamenőleg megbecsüli a peteérés idejét, amely hasznos lehet a családtervezésnél. A pulzusmérésekkel és a ciklusnapló adataival kiegészítve így az új Watch részletes képet nyújt a menstruációs ciklusokról. Fontos, hogy a cikluskövetési adatok az eszközön maradnak és titkosításra kerülnek, amikor a telefon jelkóddal, Touch ID vagy Face ID segítségével zárolásra kerül.

Apple Watch Series 8

Megjelent egy új biztonsági funkció is, az Ütközésérzékelés, amely képes érzékelni, ha a viselőt súlyos autóbaleset éri. A funkció ilyenkor automatikusan segélyhívást indít, megosztja a diszpécserrel a tartózkodási helyet, miközben a vészhelyzeti kontaktokat is tájékoztatja. Az Apple Watch Series 8 mindezt egy továbbfejlesztett, háromtengelyű giroszkóp és egy új gyorsulásérzékelő segítségével éri el, amely bármely más okosóráénál nagyobb dinamikatartománnyal rendelkezik. Emellett a mikrofont, a barométert és a GPS-t, valamint egy fejlett szenzorfúziós algoritmust is használ, amelyhez több mint 1 millió órányi, valós balesetekből származó adatot gyűjtöttek össze. Ehhez kapcsolódik, hogy az újdonság az eséseket is képes érzékelni, és ha a viselő mozgásképtelen állapotba kerül, szintén segítséget hív.

Apple Watch Series 8

Az üzemidő kiváló, az újdonság egész napos használatra lett tervezve, 18 órát is bír egy töltéssel, de energiatakarékos módban ez akár 36 órára is kitoltható. Elődeihez hasonlóan nagyon strapabíró, a porállósága IP6X, a vízállósága pedig WR50-es tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát úszni is lehet vele, illetve kiváló partner bármilyen típusú edzés során. A 41 és 45 milliméteres méretekben elérhető újdonság indulóára 209 990 forint, a tok anyaga alumínium vagy rozsdamentes acél, színekből hatféle érhető el: éjfekete, csillagfény, arany, grafit, ezüst és (PRODUCT)RED.

Apple Watch SE (2022)

Az új Apple Watch SE három színben (ezüst, arany, fekete) érhető el, a Series 8 hasonló kiviteléhez hasonlóan újrahasznosítótt alumíniumból épül fel. Az elődjénél 20%-kal gyorsabb, kétmagos processzort kapott, így teljesítménye jelentősen nőtt. Kijelzője 30%-kal nagyobb a Series 3-énál, és megkapta az Ütközésérzékelés funkciót is. 44 és 40 milliméteres tokméretben, 129 990 forintos indulóáron érhető el, a Series 8-hoz hasonlóan szeptember 16-tól lesz készleten, de már a mai naptól előrendelhető.