Bose SoundLink Flex bemutató

A Revolve II után kipróbáltuk az amerikai vállalat ultra-hordozható hangszóróját is.

A Bose Corporationt rendszeres olvasóinknak valószínűleg nem kell bemutatnunk, hiszen pár héttel ezelőtt próbáltuk a SoundLink Revolve II és a Revolve II+ hordozható hangszóróikat, amelyekkel rendkívül meg voltunk elégedve. Tapasztalataink birtokában kíváncsian csomagoltuk ki a legújabb ultrahordozható megoldásukat, a SoundLink Flexet, amely nevének megfelelően tényleg egy sokoldalú eszköz: por- és vízálló kialakításának és méretének köszönhetően szinte akárhova magunkkal vihetjük, de mutatós külsejének köszönhetően otthoni hangszóróként is nagyszerűen megállja a helyét. 

Bose SoundLink Flex Bluetooth hangszóró

Az ultrahordozható hangszórók talán a legnépszerűbbek ebben a vezeték nélküli megoldások között, rengetegen túrázó és biciklis választ magának efféle kiegészítőt. Az ismert gyártók rengeteg megoldást kínálnak, épp ezért a Bose-nak alaposan végig kellett gondolnia a kialakítást ahhoz, hogy jó esélyekkel vezessék be a terméket. A jó hír, hogy a mérnökök szemmel láthatóan alapos munkát végeztek, a 20,1 x 9 x 5,2 centiméteres méret zsebbe ugyan nagy, de bármelyik táskában elfér, a külső rögzítést a képeken is látható kis füllel lehet megoldani, a 0,6 kilogrammos tömeg is nagyon kellemes. Az anyaghasználat minőségi, a hátsó és az oldalsó részeket puha, gumiszerű tapintású műanyag borítja, elöl acélt használtak, a hangszórórács is ebből készült. A puha részbe épített kiszögelléseknek köszönhetően állítva és fektetve is stabil a hangszóró, ez utóbbi állás azért lehet szükséges, mert nem egy 360 fokos megoldásról van szó, a zene a rács irányából a legjobb minőségű. Ezzel kapcsolatban érdekesség a Bose PostiionIQ technológia, amely érzékeli a hangszóró állását és ennek megfelelően alakít a hangzáson, ez tényleg működik és nagyon hasznos. Bár ezzel kapcsolatos hivatalos vállalás nincs, a Flex korlátozottan ütésálló, az IP67-es por- és vízállóság viszont papíron is adott, az pedig egészen elképesztő, hogy a hangszóró úszik a víz tetején, akkor sem fogjuk elveszteni, ha csónakázás körben véletlenül leesik. A színválaszték közepesen tág, de elégséges, a fekete, a fehér és a kék variánsok között valószínűleg mindenki meg fogja találni a neki tetszőt. 

Bose SoundLink Flex

A visszajelző ledek és a kezelőszervek felül találhatók, a gombokat a kényelmesnél egy picit nehezebb megnyomni, ami a kialakítás ára, cserébe nem valószínű, hogy el fognak romlani. Az üzemidő a kategóriában kiemelkedő, akár 12 órán keresztül is tud szólni, kipróbáltuk és tényleg bír ennyit, úgyhogy a gyártó nagyon jól becsülte meg ezt az értéket. A töltés a mai trendeknek megfelelően C-típusú USB-csatlakozón keresztül lehetséges, a töltési idő körülbelül 4 óra, ami jelzi, hogy az akkumulátor viszonylag nagy, viszont power bankként sajnos nem használható az eszköz. Az egyetlen említésre méltó hiányosság a 3,5 milliméteres jack-csatlakozó hiánya, tehát a zenehallgatás kizárólag Bluetooth-on keresztül valósítható meg, amiből a termék a 4.2-es változatot használja a szabványos SBC kodekkel, tehát nagy varázslat nincs, pedig egy jobb minőségű kodekkel elképzelhető, hogy még ennél is jobban szólna, mert a hardver tényleg nagyon erős. A hangminőség ugyanis a termék legkiemelkedőbb része: röviden összefoglalva elmondható, hogy jól szól. Kicsit részletezve: nagyon jól szól. A hangzás telt és élettel teli, a magas tartomány jól hallható, a mélyek kellően erőteljesek, de nem tolakodóak, torzításról egyedül maximális hangerőnél lehet beszélni a basszusokban mély számoknál. Egy 40 fős házibulit persze egy darab Flex nem fog elvinni a hátán, de amire kitalálták, arra tökéletes, és tényleg gyönyörűen szól. Manapság már az olcsóbb hangszórók között is találni meglepően korrekt darabokat, de elég a Flexet összehallgatni bármelyikkel, hogy kiderüljön, miben tud többet egy prémium megoldás. 

Az okostelefonos alkalmazás nem változott a Revolve-okhoz képest, a Bose Connect nem nyújt különösebben sok beállítási lehetőséget, a hangszínszabályzó például hiányzik belőle, de a segítségével egyrészt beállítható az automatikus kikapcsolás bizonyos idő elteltével, másrészt a parti módban össze lehet kötni más Bose termékekkel, hogy sztereó hangzást érjünk el. A végére érdemes megjegyezni, hogy a termék rendelkezik beépített mikrofonnal, tehát telefonhívások lebonyolítására is alkalmas, az átlagosnál itt picit jobb minőségről beszélhetünk. Összességében tehát nagyon meg voltunk elégedve a SoundLink Flex-szel, ami egy kellemes méretű, külsejét és belsejét tekintve egyaránt minőségi hangszóró, ami tényleg nagyon jól szól és szuflával is jól bírja. Ebben a kategóriában véleményünk szerint jelenleg ez az egyik legjobb megoldás a piacon, érdemes vele egy próbát tenni!