Decoded - Nike Grind kiegészítők

Stílusos kiegészítők Apple termékekhez, újrahasznosított sportcipőkből: ez a Decoded - Nike Grind.

Az emberek többsége alapvetően két paraméter szerint választ védőtokot az okostelefonjához vagy a notebookjához: az egyik a dizájn, a másik pedig a védelem szintje. Ideális esetben ez a két paraméter valahol találkozik, bár a fizikát azért nem lehet meghazudtolni, a gyönyörű külsővel rendelkező vékonyka tokok nyilván sosem fognak olyan védelmet nyújtani, mint egy robusztusabb megoldás, de azért létezik az arany középút. Ezt természetesen a kiegészítőket gyártó cégek is tudják, úgyhogy a kínálat óriási, a mezőnyből pedig nem egyszerű kitűnni, de azért vannak üdítő kivételek. Ilyen például bemutatónk tárgya, a Decoded - Nike Grind sorozat, amelynek tagjai a dizájn-védelem skálán a már említett arany középúton járnak, különlegességüket pedig az adja, hogy részben újrahaszonsított sportcipőkből készülnek.

Nike Grind

Hazánkban nem egy közismert tény, hogy a világ elsőszámú edzőcipő-, sportruházat- és sportszergyártója, a győzelem görög istennőjéről elnevezett Nike már 1994-ben, tehát majdnem 30 évvel ezelőtt elkezdett foglalkozni a termékei újrahasznosításával. A program neve Nike Grind lett, a cél természetesen a hulladéklerakókba kerülő cipők számának csökkentése volt. Az éves szinten nagyjából 1,5 millió használt sportcipő külső talpának gumijából, a középtalp szivacsos részéből és a felsőrész anyagából, illetve a gyártásból fennmaradt többletanyagokból jelentős mennyiségű újrahasznosított burkolóanyag készül, ezek jellemzően sportpályák felületét adják. A Nike Grind programmal jelenleg 10 cég dolgozik együtt, amelyek közül a Decoded az egyetlen, amelyik elektronikai termékekhez gyárt kiegészítőket. Bemutatónk tárgyai legalább 59 százalékban újrahasznosított bőrcipőkből készülnek, ami önmagában még valószínűleg nem fogja megmenteni a bolygónkat, de mindenképp egyedi és rendkívül előremutató is.

Decoded - Nike Grind

Stílus és minőség

Mivel egy speciális termékcsaládról van szó, a kínálat egyelőre nem különösebben nagy: a Decoded - Nike Grind kiegészítők között iPhone 12 és iPhone 13 variánsokra való tokokat, MagSafe-fel rögzülő telefonos kártyatartókat, 13 hüvelykes MacBookokhoz való védőtokokat és vezeték nélküli töltőket találunk, bár ez utóbbiakon nyilván nagyon kicsi a bőrből készült felület, ami inkább csak dizájnelemként fogható fel. Az iPhone tokok esetében a méret és a strapabíróség tekintetében a már említett arany középútról beszélhetünk, a közepesen vastag, kellemes fogású kiegészítők a panelház tetejéről való leejtés okozta károsodástól valószínűleg nem óvnák meg a telefont, de a mindennapok során előforduló balesetek esetén megvédik azt. A dizájn egyszerre sportos és elegáns, a színek inkább férfiasak, fekete, agyagszínű és lime változatokról beszélhetünk.

Decoded - Nike Grind MacBook 13 sleeve

A tokokra MagSafe rögzítésű kártyatartókat is lehet kapni, ezek dizájnban teljesen megegyeznek magukkal a tokokkal és nagyon jól mutatnak, ugyanakkor a funkcionalitás némiképp korlátozott. Bankkártyát az Apple Pay korában valószínűleg senki nem fog berakni egy ilyen tokba, a személyi igazolvány és a jogosítvány viszont kényelmesen befér, de nagyjából ez jelenti a limitet. A termékcsalád részét képzi a 13 hüvelykes, 2018 és 2021 közötti MacBookokhoz gyártott védőtök, amely amúgy a MacBook Air modelleket is kényelmesen befogadja. A notebooktartó előnye, hogy rendkívül szép és vékony, mégis strapabíró, ugyanakkor önmagában táskaként nem működik, hiszen nincs füle és nem is zárható be.

Mindegyik termék esetén esetén számolni kell azzal, hogy bőrből készültek: gyönyörűek, de idővel öregedni fognak, illetve rendszeresen érdemes kezelni, ápolni őket. A színválaszték szerencsére olyan elemekből áll, amelyeknek jót tesz a kor, a végeredményt tehát összességében meggyőző. A Decoded - Nike Grind sorozat tagjai jó minőségű, strapabíró, látványos megoldások, amelyek nem utolsó sorban rendkívül egyediek és a fenntarthatósághoz is hozzájárulnak.